Ostatní
nedoplatek za vodu - dlužník nechce zaplati
Dobrý den, rád bych se poradil, jak postupovat v případě dlužníka, který neuhradí nedoplatky za vodu. Pro nastínění situace uvádím: bydlíme v bytovém domě o 4 jednotkách, SVJ zde není, pouze samostatní vlastníci jednotek. Písemně jsme si stanovili, kolik se bude platit záloha na vodném a stočném a do fondu oprav. Rozúčtování vody se pak mělo dělat podle vodoměrů, který si každý majitel sám namontuje v bytě (dohoda z roku 2011, abychom se nedohadovali, kolik kdo spotřeboval vody). Tři ze čtyř to udělali a jeden ne. Tomuto bylo jasně řečeno, že vyúčtování tedy proběhne tak, že se určí skutečná spotřeba těch třech bytů, ve kterých vodoměry byla a zbylá spotřeba jde za ním. Po vyúčtování za rok 2012 se náklady rozpočítali a na byt bez vodoměru připadl nedoplatek cca 3.000,– Kč. Nedoplatek však vlastník bytu bez vodoměru odmítl zaplatit s tím, že platí zálohy a nic doplácet nebude, že voda někde utíká a takové klasické výmluvy. Písemně jsme ho k zaplacení nevyzvali, jen na nástěnce ve společných prostorách a na celkovém vyúčtování to bylo uvedeno. Nastal rok 2013 a vodoměr si dotyčný stále nenechal namontovat, až v průběhu roku, cca konec března. Jelikož se však nedalo zjistit, kolik spotřeboval před montáží vodoměru, bylo vyúčtování opět provedeno tak, jako by vodoměr neměl. Opět zde nastal nedoplatek cca 3.000,– Kč a opět jej dotyčný odmítl uhradit. Vyúčtování opět vyselo ve společných prostorách, kde si každý měl vzít jeden výtisk a podepsat převzetí. Dotyčný si však účelo vyúčtování nepřevzal, ani nepodepsal a přitom zde vyselo cca 2 měsíce. Písemně k zaplacení jsme jej opět nevyzvali.
Rozúčtování za služby VJ
Dobrý den,mám opačný problém.Na shromáždění VJ bylo opět odsouhlaseno roz- účtování plateb za výtah,osvětlení spol.prostor a úklid podle velikosti bytu,pouze já nesouhlasila.Navrhla jsem platby podle počtu osob v bytě s výjimkou úklidu,to je služba v podstatě shodná pro každou bj. V domě je 72 bj,4 vel.bytů:1+4=86,2 m2;1+3=69,6 m2;1+2=52 m2 a 1+1=35.4 m2 s různým počtem osob 1–4,v jednom bytě je dokonce 6 podnájemníků.Z toho je zřejmý velký nepoměr při platbě podle velikosti bytu.Jsem vlastník bj,bydlím zde 41 roků ve 3+1, po osamostatnění dětí již 13 let sama.Je nás tu jednotlivců asi 10,ale ti další na shromáždění pro vyšší věk už nechodí,dají plnou moc pro cokoliv.Vedle mně ve 2+1 je v podnájmu 4členná rodina se psem,výtah jede snad 10× za den.Za těch 13 let jsem svou spotřebu služeb přeplatila o několik tisíc kč.Doufala jsem,že v NOZ bude změna,ale zůstalo to tak,že malé byty a všechny ostatní byty s více osobami nás jednotlivce vždy přehlasují.
změna užívání bytových prostor
Dobrý den. Pronajímáme dům v osobním vlastnictví. Jednu bytovou jednotku chceme dočasně (!) pronajmout jako kancelář. Musíme žádat o změnu užívání? Je to nutné? Chápu to třeba z důvodu hygieny při změně nebyt.prostor na bytové, ale naopak proč? A koho žádat, který úřad? A bude možno pak tuto změnu vrátit? Děkuji.
Poplatek za komunalni odpad
Dobry den, obracim se na Vas s dotazem který sem nepatrí, ale mozna mi poradite. Zdedil jsem po rodicich chalupu kam jezdime jednou za dva mesice, nemame tam popelnici a tu trochu odpadu co mame tak odvezeme autem, ale obec chce po nas rocni poplatek za odvoz odpadu ve vysi 700Kc.Mam dotaz jestli existuje nejaky způsob jak se placeni vyhnout, když tam nemame popelnici, odpad neodvazej ale poplatek chtej. Dekuji za radu S pozdravem Richard Skrbek
svévolná instalace technického zaŕízení do společných prostor
Dobrý den, soused se rozhodl umístit si plynový kotel určený pro vytápění výlučně své bytové jednotky do společné místnosti pod touto jeho bytovou jednotkou, klíče poskytl stavební firmě a pro jistotu odjel na dovolenou. Jsme SVJ a nikdo z členů nebyl informován o jeho záměru. Na katastru je tato místnost označena jako společný prostor, každá bytová jednotka má stejný podíl na společných prostorech. Může domovník zabránit firmě instalaci a přístup do společných prostor? Přístup souseda k prosazení svého zájmu mě zaskočil, zřejmě kalkuluje se zpětným hlasováním SVJ, je možné takto postupovat a může prosadit umístění technického zařízení formou většinového hlasování nebo je nutný souhlas všech vlatníků?
BD: § 601 ZOK, ručení za dluhy při převodu
§ 601 odst. 1 ZOK stanoví, že převodce družstevního podílu ručí za dluhy, které jsou s družstevním podílem spojeny.
Moje otázka je, zda „dluh, který je s družstevním podílem spojen“ je i součet nesplacených anuit.
Význam uvedeného ustanovení chápu v souladu s komentářem tak, že se jedná o ochranu převodu družstevního podílu na bílého koně ke zbavení se už splatných pohledávek družstva za členem vzniklých z neuhrazených plateb.
Nemůžu však najít ustanovení nebo výklad, který by chránil převodce, pokud v souladu s běžnou praxí sníží cenu za převáděný podíl právě o tento součet nesplacených anuit, tak, aby neručil dalších 10 let za v součtu statisícové částky.
Má majitel bytu nárok na "předčasné - dílčí" vyúčtování služeb?
Dobrý den,
majitel bytu chce provést vyúčtování služeb za období roku 2014 pro své bývalé nájemníky. Vyúčtování za služby za celé období 2013 mu již bylo odesláno. V minulosti se při převodu bytů vyplácely přeplatky a nedoplatky vždy až s pravidelným vyúčtováním služeb k bytovým jednotkám, které se provádí do konce dubna a vztahuje se vždy k předchozímu kalendářnímu roku. Tzn. pokud prodal původní majitel byt např. v květnu 2012, výši přeplatku či nedoplatku se dozvěděl až na konci dubna 2013 – s tím jak bylo zasláno pravidelné rozúčtování.
Kdo má povinnost platit za služby a fondu při převodu bytu?Řízení probíhá - změna právního vztahu-plomba.
Dobrý den,
při kontrole stavu účtu bylo zjištěno, že nebyla uhrazena pravidelná zálohová platba na účet společenství vlastníků jednotek u bytu kde probíhá řízení o vlastnictví.
Na katastrálním úřadě (zdroj – internet) je pod nápisem „Vlastnické právo“ zapsán ještě původní majitel. U „Jiné zápisy“ je uvedeno: „Objekt je dotčen změnou právního vztahu“
Stav řízení: Info o plombě
Účastníci řízení jméno x – navrhovatel jméno x – převodce jméno y – nabyvatel jméno y – navrhovatel
Provedené operace
- založení řízení 18.05.2014
poradí někdo
Poradí někdo ze zde přítomných na nějakého auditora popřípadě nějakou firmu co by udělalaaudit topení a teplé vody .Náš panelák má oproti jiným ve městě veliké náklady na TUV a teplo pomalu o polovinu. poradí někdo co s tím . Děkuji Milan Malý SVJ Nýrsko
Kdo je hlaseny konkretne v mem byte?
Dobry den,
chci se zeptat, mam sanci nejak zjistit, kdo vsechno je hlaseny konkretne v mem byte, procetl jsem co je psano na internetu, ale presne a jasne odpovedi jsem se nedobral. Kdyz jsem se byl zeptat u nas na ohlasovne trvaleho pobytu, tak by na zaklade darovaci smlouvy na byt bylo receno, ze mi muzou sdelit pouze konkretni dum a ne jednotlivy byt, ze takhle to oni rozliseno nemaji a jeste to bylo formou, ze ja musel rict jmeno a pani urednice mi rekla, ne takove jmeno v tom seznamu neni, kompletni seznam mi neukazala…je nejake reseni??

Poslední komentáře