Ostatní

SVJ bez statutárního orgánu

Vložil Milan (bez ověření), 7. Květen 2014 - 9:31 ::

Výbor našeho SVJ ukončí po funkčním období činnost a nebude žádná náhrada. Jaký je v tomto případě další osud SVJ.

odečty vodoměru - kolik dní vepřed na to lidi upozornit plus náhr. termín

Vložil Beata Landová, 7. Květen 2014 - 9:08 ::

Dobrý den, ráda bych se Vás zde na fóru zeptala, co si o tomhle myslíte: 23. prosince jsem odjela na Vánoce k rodičům. (V tomhle roce jsme se jako vlastníci bytů rozhodli, aby o nás „pečovala“ jistá správa bytového družstva, dále jenom SBD.) Po návratu 2. ledna jsem objevila zprávu od sousedky, které jsem zanechala náhradní klíče od bytu, abych ji ihned kontaktovala, abych podepsala odečet vodoměru. Ten udělala za mne sousedka s p. Zeleným, předsedou našeho malinkého společenství (přesněji, p. Zelený dělal bezplatně odečty pro SBD, tak to všechny domy v tomhle SBD dělají, SBD jenom rozpočítává platby). Do té doby jsme totiž o byty pečovali úplně sami a odečet nahlásili, nebo napsali bez podpisu jedné paní od nás. Na stole mi sousedka zanechala oficiální dokument SBD. Zaujalo mne tohle:

SVJ bez statutárního orgánu

Vložil mrk (bez ověření), 6. Květen 2014 - 23:08 ::

Jsme SVJ založené v roce 2008. Po ukončení funkčního období výboru ke konci minulého roku nechce nikdo dál, ať již jako člen výboru nebo pověřený vlastník, pro SVJ pracovat. Nabízeli jsme i odměnu (100 Kč za byt). Nyní firma, která se stará o revize výtahu oznámila, že je nutné provést opravu výtahu ve výši cca 15 000 Kč. Kdo může tuto opravu schválit a poté fakturu proplatit? A jak máme postupovat dál? Stanovy říkají, že člen stat. orgánu může být jen člen SVJ.

Povinnost vyúřtovat zálohu na správu doma

Vložil Jar (bez ověření), 6. Květen 2014 - 22:24 ::

Prosím o radu, můžete někdo dát odkaz na ČÚS, ze kterého plyne povinnost vyúčtovat po skončení účetního období zálohy na správu domu – dlouhodobé. Výbor nám hodlá umožnit do vyúčtování těchto záloh pouze nahlédnout, nechce předat písemně. Prý je to plýtvaní papírem.-) Jinak vyúčtování máme písemné, jen v kolonce tvorba FO ( s poznámkou pod čarou = DZ na správu mám součet přijatých záloh v účetním období, v čerpání „0“ a dole pod čarou, že na čerpání mohu nahlédnout u výboru. No, a taky mi to prý promítne na schůzi, ale blbě vidím, tak se zase nic nedovím.

Ochrana osobních údajů

Vložil Lina (bez ověření), 6. Květen 2014 - 13:46 ::

Dobrý den, chci se zeptat co vše spadá do ochrany osobních údajů. Konkrétně jde o dlužníky-může výbor sdělit například na shromáždění o koho jde? Může o dluhu informovat někoho jiného než vlastníka nebo spoluvlastníka jednotky, třeba nájemníka, spolubydlícího, příbuzného? A pokud sdělí a případně dluh nebo jeho úhradu řeší s někým jiným mimo výbor, jde o trestný čin? A vztahuje se nějaká mlčenlivost i po skončení mandátu ve výboru? Děkuji

prudič

Vložil akja (bez ověření), 6. Květen 2014 - 13:03 ::

neustálé spory s jednám vlastníkem neplatičem), který si dožaduje na každém shromáždění videozáznam, který provede sám a nebo navrhl, že bude soudně určena zapisovatelka, prý aby nebyly zkresleny zápisy .Už x krát výbor udal na polici, bylo to už i soudu, který prohrál, ale prudí dál a dál. Po svém neúspěchu se rozhodl, že nebude platit příspěvky na správu domu ani za služby, jelikož je okrádán. Co s tím?

Podmínky hlasování SVJ

Vložil myki765, 6. Květen 2014 - 10:10 ::

Dobrý den, prosím o reakci na odpověď, kterou jsem obdržel od právníka ohledně hlasování o revitalizaci domu. Jedná se o SVJ. Důvodem hlasování, které proběhlo minulý týden bylo schválení zateplení domu.

"Dobrý den, Ke schválení rekonstrukce, kde nedochází ke změně spoluvlastnického podílu, je zapotřebí podle nového občanského zákoníku souhlas většiny hlasů vlastníků na usnášeníschopném shromáždění, pokud vám stanovy neříkají něco jiného.

Vaše stanovy tuto problematiku vůbec neřeší – ty řeší pouze přístavbu, nástavbu, vestavbu, změnu vnitřního uspořádání domu (tzv. podstatná změna stavby), proto bylo usnesení přijato.

Výmaz člena výboru SVJ.

Vložil libor (bez ověření), 6. Květen 2014 - 5:41 ::

Dobrý den, mohl by mi, prosím, někdo fundovaně poradit? Ve výboru máme ještě jako člena bývalého majitele bytu, který se odstěhoval a nenechal na sebe žádný kontakt.Nemůžeme jej tudíž kontaktovat aby podepsal svojí rezignaci. Řešíme nyní, jakým způsobem jej nechat vymazat z obchodního rejstříku. Máme schváleny vzorové stanovy SVJ. Děkuji

Notářský zápis

Vložil limit (bez ověření), 6. Květen 2014 - 5:38 ::

Dobrý den, naše Společenství vzniklo v roce 2012.Ustavující schůze proběhla za účasti notáře a byly schváleny stanovy.V tomto dokumentu máme doslova uvedeno: O průběhu schůze shromáždění,na které jsou voleny orgány společenství a schvalovány nebo měněny stanovy společenství,musí být pořízen notářský zápis k němuž se přikládají schválené stanovy společenství. Je k tomuto úkonu notář vždy nutný,nebo je možné upravit stanovy tak,abychom se tomuto kroku vyhnuli.Poraďte prosím,děkuji Limit

soused

Vložil ybbor, 5. Květen 2014 - 23:00 ::

Dobrý den. Máme dotaz, jak se bránit neohleduplnému jednání souseda, který není vlastníkem bytové jednotky (přiženil se). Více než dva roky provádí různé servisní opravy ke kterým používá sklepní kóji (součást bytu) kam si zavedl elektřinu ze společných prostor domu, spotřebovaná energie se projeví na společném elektroměru pro nebytové prostory. Na upozornění ostatních vlatníků o zneužívání reaguje pouze slovy „nezájem“. Jím spotřebovanou elektřinu platí ostatní vlastníci. Dále máme dotaz, zda je možné zřídit dílnu v sklepních prostorech domu, v místnosti, kterou si soused hodlá zakoupit od jiného souseda i přes nesouhlas ostatních vlastníků.

Syndikovat obsah