Ostatní

Neuskutečněné shromáždění vlastníků pro malou účast

Vložil Jolana (bez ověření), 10. Květen 2016 - 13:13 ::

Dobrý den, na sklonku roku 2015 bylo svoláno shromáždění vlastníků, ale nekonalo se pro nedostatečnou účast. Předmětem jednání mělo být zhodnocení roku 2014, včetně účetní závěrky za rok 2014. Nové shromáždění se již nekonalo a podle vyjádření výboru se ani konat nebude, až za rok 2015 se bude konat někdy na podzim 2016. Je to vůbec přípustné? Je možné vložit shromážděním neschválenou účetní závěrku do veřejných listin u rejstříkového soudu? To se stalo. Děkuji za odpověď

Pozemek získaný v restituci

Vložil Lucie R. (bez ověření), 9. Květen 2016 - 12:03 ::

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem, kdy mi přišel dopis ve věci zaplacení nájemného za určité období a to z důvodu toho, že užívám pozemek, jehož vlastníkem je paní, která získala tuto část v době restituce (nyní zastoupena opatrovníkem a řeší to Městská část) a já jelikož prý vlastním odpovídající část podílu na společných částech domu, vzniká mi dle vypracovaného znaleckého posudku nájemného na na tomto pozemku za 8 již uběhlých let. Odkoupení řešili prý s Bytovým družstvem, ale bezvýsledně, a já se nyní ptám, zda-li po úhradě nájemného (nic jiného asi nezbývá), mohu požadovanou částku kompenzovat po státu?

SVJ, kde jsou jen tři vlastníci

Vložil Petr (bez ověření), 8. Květen 2016 - 22:26 ::

SVJ je složeno ze tří vlastníků bytových jednotek. Jeden má 6 bytů, další dva vždy jeden byt. Platí pro hlasování v SVJ, kde jsou jen tři vlastníci, nějaká specifická pravidla pro schvalování, například že musí souhlasit všichni?

Přívod vzduchu pro plyn. kotel - síťka?

Vložil Jan Drábek (bez ověření), 8. Květen 2016 - 20:50 ::

Zdravím,

bydlím ve starší bytovce, kde každý byt má malou místnůstku s plynovým kotlem. Přívod vzduchu do oné místnůstky každého bytu je řešeno ze společné chodby domu, pomocí dvou osinkocementových trubek průměru 120mm. V kotelně bytu je před trubkama krycí plechová mřížka. Na chodbě jsou trubky také překryty touto mřížkou a pod je ještě jemná kovová síťka na zachytávání prachu. Bohužel na většině těchto sítěk je vytvořen koberec z prachu, který určitě zhoršuje přívod vzduchu pro kotel. Lidé mají instalovány kotle typu turbo, nebo s atmosferickým hořákem, většina určitě o výkonu 24kW.

náležitosti předpisů plateb a vyúčtování

Vložil anežka. (bez ověření), 8. Květen 2016 - 11:55 ::

Dobrý den, jako vlastníci jednotek (jsme SV 2013) dostáváme jako předpis plateb evidenční list, který vyhotovuje správce, podepisuje účetní správce. Roční vyúčtování je také vyhotoveno pod hlavičkou správce a podepisuje ho účetní správce, reklamace máme podat účetní správce.Já si myslím, že když máme společenství vlastníků, že by všechna korespondence, směřující k nám vlastníkům,měla být vyhotovována na hlavičkovém papíru SV a podepisována předsedkyní či zmocněným členem výboru. K tomu mi předsedkyně řekla, že jsme na shromáždění odsouhlasili smlouvu se správcem, tak proč by to měl dělat výbor,když za tuto smlouvu, kde je mimo jiné vedení účetní agendy, každý vlastník platí.

spořící účet

Vložil vladan na půjčeném úřtu. (bez ověření), 8. Květen 2016 - 11:47 ::

Dobrý den,může výbor SV zřídit spořící účet bez vědomí vlastníků či odsouhlasení shromážděním? Loni jsme měli zůstatek na účtu kolem 6 mil. Kč.Letos se vykazuje 1 853 tis. K mému dotazu, co se stalo se zbytkem, mi účetní správce sdělil,že výbor SV založil spořící účet.Odmítá mi sdělit kde a na kolik, to samé předseda SV, že je to věcí výboru. Ale peníze jsou vlastníků, my tam posíláme zbytečně velké příspěvky, chci navrhnout shromáždění jejich snížení.

Rozhodnutí mimo zasedání

Vložil Pub (bez ověření), 8. Květen 2016 - 6:52 ::

Zdravím,

§1212 NOZ zní:
K platnosti hlasování se vyžaduje vyjádření vlastníka jednotky s uvedením dne, měsíce a roku, kdy bylo učiněno, podepsané vlastní rukou na listině obsahující plné znění návrhu rozhodnutí.
(1) Je nebo není v rozporu se zněním §1212 NOZ článek stanov uvádějící mimo jíné k per-rollam toto:
Nedoručí-li člen společenství ve lhůtě třiceti dnů od doručení návrhu členů společenství statutárnímu orgánu svůj souhlas s návrhem usneseni, platí, že s návrhem nesouhlasí

účetní za SVJ mi nechce poslat kopii z vyúčtování spotřeby m3 za vodu a kolík stojí 1xm3

Vložil lesik, 8. Květen 2016 - 1:26 ::

Dobry den,dostal jsem vyuctovani od SVJ ale nemam uvedeny pocatecni,konecny stav vodomeru ani spotrebu v m3 ani kolik stoji 1 m3 za Teplou i stidenou vodu. Nekoilk dnu ucetni za SVJ i predsedu prosim at mi to posle emailem,ale ona nechce,platim ja ze svych penez,tak mam pravo na fakturu jakou mam spotrebu v m3.. Poradte mi co mam delat.

Moc dekuji Lesik.

Účetnictví SVJ

Vložil ik (bez ověření), 7. Květen 2016 - 19:03 ::

Prosím o názor zde diskutujících na následující: náš smluvní správce k 31.12. přísl.roku provede účetní závěrku, vyúčtuje služby (teplo, voda, elektřina, odpad…) na jednotlivé vlastníky . U vlastníků, kteří řádně platí není problém. Správce proti předepsaným a zaplaceným 12ti zálohám na služby zúčtuje skutečné náklady na jednotku vlastníka (např. r. 2015) , a vlastník má buď přeplatek nebo nedoplatek (celkové náklady na odběrní místo). Pak ovšem jsou případy, kdy vlastník za období např. r. 2015 uhradí na účet společenství jen 9 plateb, tzn. k 31.12. dluží úhrady za čtyři měsíce, a to jak zálohy na služby , tak dlouhodobou zálohu na správu domu a pozemku. Správce provede vyúčtování, kdy proti 12ti předepsaným zálohám (nikoliv zaplaceným) zúčtuje skutečné náklady na jednotku vlastníka a vyčíslí celkové náklady na odběrní místo a vyčíslí dlužné částky nezaplacených předpisů (záloh na služby a rovněž dlouhodobé zálohy na správu domu a pozemku) vyčíslí nedoplatek (přeplatek většinou nevznikne). Jak jsem ovšem zjistila, do částky „vyčíslený dluh“ správce započítává vyúčtovací období (např. r. 2015)+ ještě leden-únor následujícího roku. Není mi jasný důvod, v účetních postupech jsem nic nenašla, správce mi odpověděl, že to takto dělají. Postupuje správce správně?

Zprávy o činnosti SVJ na portálu

Vložil Laik (bez ověření), 7. Květen 2016 - 15:45 ::

Je možné zveřejňovat činnost SVJ a výsledky hospodaření na zaheslovaném webu? Laik

Syndikovat obsah