Ostatní
Plná moc
Dobrý večer, jsem vlastníkem bytové jednotky v domě svj. V bytě bydlí můj syn s rodinou. Bude shromáždění, tak jsem chtěla poslat místo sebe syna s plnou mocí k zastupování, ale předseda to odmítl s tvrzením, že pokud není majitel bytu on sám, nelze aby mne zastoupil. Nové stanovy schválené ještě nemáme. Má předseda pravdu, že to nelze? Děkuji
Poslání do Sbírky listin e-mailem - elektronický podpis
Potřebujeme do sbírky listin poslat nové stanovy a zápis z výboru o volbě předsedy. Podle tohoto návodu https://or.justice.cz/…pecifikaceSL „Podání s listinami zaslané emailem … musí být podepsáno uznávaným elektronickým podpisem“.
Naše SVJ ale nemá elektronický podpis, ani nikdo z výboru ho nemá. Jeden člen výboru (a není to předseda), má osobní datovou schránku – jenže tu podle návodu také nejde použít.
Znamená to, že SVJ je nuceno zakoupit elektronický podpis?
může SVJ vlastnit bytovou jednotku
Dobrý den, potřebuju poradit, zda může SVJ vlastnit bytovou jednotku v domě (SVJ by bylo zapsané jako vlastník v katastru nemovitostí). Máme panelový dům ve spoluvlastnictví, spravuje jej sdružení spoluvlastníků. V době kdy jsme dům od města kupovali nechtěli dva tehdejší nájemníci svůj podíl koupit, ale město prodalo dům jen jako celek. Dnes tedy velikost podílů v sobě zahrnují nejen podíl odpovídající velikosti původně obývaného bytu,ale i příslušný podíl z dalších dvou bytů. Tyto společně vlastněné byty se pronajímají. Teď se uvažuje o zpracování prohlášení vlastníka (dle staršího názvosloví) a změně způsobu vlastnictví. Řešíme problém, jak naložit s těmi pronajímanými byty. Nejvíc by se nám líbilo, kdy se jejich vlastníkem stalo SVJ a nájem by byl příjmem tzv. fondu oprav. Je takový záměr v souladu s platnou legislativou?
Převod bytu do OV součástí domu kryt
Dobrý den,zajimalo by mne zda je možný převod bytů do OV pokud jsou součástí domu kryty. Děkuji TM
25 Cm 97/2014
Nevíte prosím někdo, jak dopadlo to odvolání?
Jsou Stanovy platné, když nejsou parafovány a není ani uvedeno kdy a kým byly schváleny ???
Mám takový – možná zvláštní dotaz. Je to ale bohužel realita života.
Jsou platné Stanovy, které údajně byly schváleny v roce 2003, ale tento základní a oficiální dokument, který máme k dispozici – a který byl zaslán Krajskému soudu i notáři – není ani podepsán tehdejším předsedou ani jiným členem výboru, ani zde není uvedeno kdy a kým byl schválen ???
Náš výbor nám celou dobu tvrdí, že Stanovy máme – i když se jimi vůbec neřídí!!!, ale je tomu skutečně tak, že tento „pamflet“ – pouze stáhnutý z internetu a bez jakéhokoliv přizpůsobe
Existuje zakonní povinnost umísťovat u vchodu názvy firem v domě sídlících?
Dobrý den, existuje nějaká zákonní povinnost umísťovat u vchodu do domu názvy nebo loga firem v domě sídlících, prosím? Musí se to umožnit? A za jakých podmínek?
čipy
Kolik stojí odblokovat zablokované čipy od vchodu?
svěřenský fond
Dobrý den, vlastník si přeje svůj podíl na nebytovém prostoru předat do svěřenského fondu. Na schůzi jsme mu to zatím neschválili, protože nikdo s tím nemá zkušenosti a také se chystá novela občanského zákoníku týkající se právě tohoto fondu. On začíná vyhrožovat,že na příštím shromáždění, v případě, že mu to neschválíme, bude požadovat jmenný seznam všech vlastníků, kteří byli proti, a bude se soudit. Nevíme o co mu jde, ale je to člověk, který za vším vidí jen svůj prospěch, byl odvolán z funkce ředitele pro machinace atd. Prosím o vaše názory.
rozdělené hlasování členů na shromáždění o vybraných otázkách
Dobrý den,
naše SVJ se chystá upravit stanovy. Mám takový dotaz. členové svj mají každý trochu jiné zájmy. Máme část bytů ve staré (spodní cihlové) části domu a část v nástavbách na staré části. Část domu se starými byty trápí hlavně náklady na zateplení, část v nástavbách hlavně střecha, apod.
Chci se zeptat, šlo by dát do stanov, že pokud bude hlasovat shromáždění o střeše, tak o této věci mohou hlasovat jen ti členové, kterých se to hlavně týká , tj. z nástaveb nebo že např. mají alespoň v těchto otázkách silnější hlas? A zase obráceně, že pokud se bude hlasovat o zateplení, tak zas hlasují jen členové ze spodních bytů nebo mají v této otázce silnější hlas?

Poslední komentáře