Ostatní
komu patří garážová vrata DOTAZ
Dobrý den, rád bych se zeptal na problematiku vlastnického vztahu u vnějších garážových vrat, které se nachází v nebytové jednotce (garáž)v bytovém domě. Garáž vlastní majitel jednoho z bytů v domě (garáž má LV v katastru nem.) V prohlášení vlastníka je uvedeno:
Součástí jednotky je veškerá její vnitřní instalace (potrubní rozvody vody, kanalizace, elektroinstalace, ústředního topení, rozvod STA apod.), kromě všech stoupacích vedení vč. uzavíracích ventilů. K vlastnictví jednotky dále patří vnitřní omítky stěn a stropů, nátěry, malby a obklady, podlahová krytina, vnitřní příčky, vnitřní dveře a okna nacházející se uvnitř jednotky, jakož i vnitřní strany vstupních dveří a vnějších oken: Jednotka je vymezena a ohraničena vstupními dveřmi do jednotky, vnitřními a obvodovými stěnami, vodorovnými konstrukcemi a hlavními uzavíracími ventily přívodu studené vody, el. pojistkami pro jednotku.
Rozvaha v účetnictví SVJ
Vážení diskutující,
zdá se mi, že se zde často diskutují složité problémy a přitom málokdo zná základy. To je i můj případ. Neznám základy. V účetnictví jsou skryty cenné informace. Dostáváme od správce mnoho účetních výpisů a jiných informací. Málokdo v nich ale umí číst. Chtěl bych se proto podívat na SVJ z pohledu účetnictví. Pomůžete mi?
Rozvaha je přehled aktiv a pasiv. Jaká aktiva má SVJ? Jaká má pasíva? Dokážete mi to někdo vysvětlit na konkrétních příkladech?
Můj názor je takový. SVJ spravuje majetek svých členů, ale samo žádný majetek nemá. Když nemá žádný majetek, nemůže mít ani žádná aktiva. Když nemá žádná aktiva, nemusí ho zajímat pasíva. (Aktiva = co mám? Pasíva = kde jsem na to vzal?) Je-li to tak, potom by pro SVJ nemělo smysl vést účetnictví. Můj názor je jistě nesprávný. Jak to teda je doopravdy?
Účtování a vypořádání poštovného
V rozpisu zálohových plateb na služby spojené s bydlením máme položku poštovné, která se předepisuje externím vlastníkům (záloha 5,– Kč/měs). Ročně se provede vyúčtování. Vzniklé nedoplatky na poštovném jsme od vlastníků inkasovali snížením vyplácených přeplatků z ročního vyúčtování za služby. Položka poštovné totiž není v SW na roční vyúčtování služeb zavedena. Nyní nám zaslal jeden externí vlastník protest na tento postup s komentářem, proč se mu nezasílají doklady e-mailem /jedná se o závažné doklady: předpis zálohových plateb a vyúčtování zálohových plateb/. Tyto doklady se vlastníkům v domě předávají vždy proti podpisu. Odeslání mailem nepovažujeme za průkazné předání proto jej naprovádíme – nyní snad jen do datové schránky vlastníka /pokud ji někdo vlastní/.
Koupený byt v exekuci a úvěr SVJ
Dobrý den,
v elektronické exekuční dražbě jsem vydražil byt a nyní k datu 1.3. 2016 jsem se stal právně jejím vlastníkem. Bylo mi řečeno, že exekucí nepřebírám žádné dluhy bývalého vlastníka a ani pohledávky SVJ. A dnes po mě správkyně domu a předseda SVJ chtějí abych platil vysoké dlouhodobé zálohy na opravu domu ze kterého platí úvěr SVJ za revitalizaci společných prostor – zateplení fasády, nová střecha a lodžie které se rekonstruovala v roce 2010. Tudíž po mě v podstatě požadují platit tento úvěr i když o této skutečnosti v dražbě nebyla žádná zmínka.
Funkční období předsedy SV na dobu neurčitou?
Dobrý den, prosím o radu – rozdělujeme bytový dům na jednotky a vznikne nám SVJ, chystáme stanovy. Chtěli bychom mít jako statutární orgán předsedu společenství vlastníků, jehož funkční období by bylo na dobu neurčitou. Je to možné? Je to vhodné? Děkuji za odpověď, Zuzana
pokuta z prodlení dle zákona o službách
Dobrý den,
jedna členka bytového družstva doručila představenstvu nesouhlas s vyúčtováním vodného. Paní neoznámila změnu počtu osob v bytě a nyní nesouhlasí s vyúčtováním.
Problém je, že dle zákona o službách činí pokuta za prodlení s nepeněžním plněním v jejím případě cca. 500 dní x 100,–Kč což je docela drakonická sankce.
V jakém případě může představenstvo pokutu prominout aniž by se vystavilo riziku, že bude obviněno z tohho, že nejednalo s péčí řádného hospodáře.
Předem díky za názor
Vyúčtování roční služeb spojené s placením nájmu
Zdravím chci se zeptat z členské evidence mi přišel mail 18.4. že mám roční přeplatek 1938kč ,správcová v baráku mi ještě do dnešního dne přeplatek nedala dnes je 17.5. jak dlouho může u sebe peníze držet? Už je to měsíc,vymlouvá se na schůzí SVJ ŽE musí měnit stanovy a že u toho musí být notář který asi celý měsíc nemá čas jsem jen nájemce na schůze nechodím ,své peníze potřebuji děkuji moc za radu Brožová
Zúčtovací období
Dokázal by mi někdo prosím poradit, zda pro správcovskou firmu, která spravovala náš dům pouze do poloviny roku (vznik SVJ a přechod pod jinou firmu se všemi protokoly) je zúčtovací období leden – červen, nebo leden – prosinec? Děkuji
Dotaz
Mněla by být při hlasování stanov právnická osoba,nebo si stanovy odhlasujeme sami a právník-nebo právnička nám je dá až poté k podpisu .Pak je bude odesílát na soud? Stanovy máme z první privatizace,teď podle NOZ musíme odhlasovat nové stanovy.Jsem v SVJ krátkou dobu ráda bych věděla jak postupovat.dík
Zrezlý rám okna od vlkosti
Dobrý den,
chtěla bych poradit s problémem v naší bytové jednotce v SVJ. V kuchyni je plastové okno s kovovým vnitřním rámem. K tomuto oknu vede na vnější omítce prasklina, skrz kterou tam po několik let vzlínala vlhkost, která zapříčinila korozi kovových částí plastového okna. Celý dům je pojištěn a tuto skutečnost jsem na pojišťovně SVJ nahlásila. Byla mi však zamítnuta. Jak mám dále postupovat, když mi zanedbání praskliny na společné vnější omítce způsobilo korozi okna a jeho nefunkčnost?
Děkuji Kozáková

Poslední komentáře