Ostatní
vymáhání dluhu
Vlastník bytu neplatil za služby a provoz domu, dostal se do exekuce, byt byl prodán,v e-dražbě, nový vlastník od 1,10,2015. podle starého OZ. nebylo možné tyto dluhy vymáhat po novém vlastníkovi, to umožnujeaž dle nového to jest od 1,1,2014.dotaz . Můžeme vyžadovat část dluhu po novém vlastníkovi? to je za rok 2014 a do 10 měsíce 2015? děkuji za odpovědi.
Kdo má nárok na originál prohlášení vlastníka?
Družstvo bylo původním vlastníkem bytového domu, po vzniku SVJ se stalo i pověřeným vlastníkem. Jde o velké družstvo dříve vlastnící a spravující stovky domů. Následně bylo odvoláno z funkce pověřeného vlastníka a v SVJ byl zvolen vlastní výbor. Při předávání podkladů a písemností SVJ předali jen kopii prohlášení vlastníka s tím, že orginál je jejich coby původce prohlášení a nedají ho z ruky. Je to správný přístup?
kdy začít řešit neplatiče
Prosím o radu:
jsme malé SVJ (7 bytů). Jeden vlastník přestal platit do FO a zálohy(zatím 3 měsíce -dluh asi 4000 ). Kdy má smysl to začít řešit „oficiálně“? Mohu dlužníkovi vyhrožovat, že bude muset uhradit veškeré výlohy na právníka atd? Někde v diskuzi jsem zahlédla, že to nelze hradit z FO; tak z čeho? Dala bych to ostatním do vyúčtování za služby? Je jedno, zda začít s případným vymáháním před koncem účetního období, nebo počkat a zahrnout do vymáhání i vyúčtování? Poplatky hradíme dohromady, FO a zálohy rozlišujeme papírově.
rozdělení fondu oprav na dům a garáže
Dobrý den, dům našeho SVJ má 24 bytů různé velikosti (1+1 až 4+1) a součástí domu je i 14 garáží, tzn. 10 vlastníků má byt bez garáže. Velikost vlastnických podílů jednotlivých vlastníků záleží tedy nejen na velikosti bytu, ale také na vlastnictví garáže. Při hlasování má každý vlastník hlasovací právo dle vlastnického podílu a zároveň platí do fondu oprav také dle vlastnického podílu, tzn. majitel 3+1 bez garáže má menší hlasovací právo a platí méně do fondu oprav než majitel stejného bytu, ale s garáží. Kdysi (pravděpodobně při vzniku SVJ nebo dokonce ještě BD) bylo odsouhlaseno, že bude účetně veden zvlášť fond oprav na dům a zvlášť na garáže, přestože garáže jsou nedílnou součástí domu. Je to tak správné? Někteří vlastníci garáží dokonce žádají, aby jim byl příspěvek do fondu oprav za vlastnický podíl na garáži snížen, takže by platili do fondu oprav méně než je jejich celkový vlastnický podíl – je něco takového vůbec možné?
Alternativa k Portál SVJ
Existuje prosím alternativa k tomuto portálu?
Mám několik výtek, fórum má několik dětských nemocí, ze kterých nevyrostl:
- kontaktní formulář nerozesílá kopie – kdoví jestli vůbec něco někam zasílá
- administrátor na dotazy neodpovídá
- přispívání anonymních hostů mnohdy degraduje diskuze a snižuje kredibilitu příspěvků
Je to dobrá kolébka nápadů a inspirace. Nicméně, kvůli anonymním příspěvkům je musím brát jako „jedna paní povídala“ a teze si vždy ověřovat u dalších osob nebo v Zákoně :(
Zákaz domácích zvířat v družstevním bytě
Dobrý den,bydlím v družstevním bytě a rozhodla jsem se pořídit si psa.V domovním řádě je uvedeno,že podmínkou je aby s tím souhlasili obyvatelé všech bytů.Všechny jsem tedy obešla a nesouhlasili pouze majitelé jednoho bytu.Dočetla jsem se ale,že proběhla úprava občanského zákoníku,kde je uvedeno,že nájemník si může do bytu pořídit jekékoliv zvíře s ohledem na velikost bytu.Je tedy domovní řád protiprávní nebo se toto znění nevztahuje na družstevní byty?A může mi 1 paní tedy zakázat mít psa i když všichni ostatní souhlasili??
Děkuji Nik
Porušení § 24 přestupkového zákona č. 200/1990
Nemáte někdo zkušenost, jak donutit právnickou osobu to jest SVJ, aby v dopisech při písemné komunikaci se členy společenství uváděla pravdivě alespoň celé své jméno a adresu? Je platný § 435 NOZ i pro společenství vlastníků? Je porušením § 435 NOZ porušením povinnosti dle § 24 odst. 1 písm. c) přestupkového zákona č. 200/1990 Sb.? Na jaký správní orgán je možné se obrátit v tomto směru s podnětem k porušení § 24 přestupkového zákona č. 200/1990, na ČOI, na obec, ombudsmana, policii?
Výměna oken družstevník vs. družstvo
Dobrý den. Prosím o radu. Bydlím v družtevním bytě v panelovém domě(a jsem členem družstva),kde je větší část bytů v osobním vlastnictví.Vlastníci si v nově založeném SVJ rozhodli o revitalizaci domu (zateplení) a s tím spojené výměně oken za plastová (družstvo za své byty bylo proti,ale bylo přehlasováno).Družstvo nyní po mě požaduje zaplacení výměny oken. Má družstvo na toto právo, nebo by výměnu mělo platit ze svých fondů (FO), jakožto majitel bytu? Předem děkuji za radu.
Potvrzení o bezdlužnosti vůči SVJ
Od začátku roku jsem platila od dost menší měsíční zálohy na služby (má chyba), zapomněla jsem změnit trvalý příkaz. Protože přesně nevím kolik dlužím (máme ve stanovách také úrok z prodlení atd.), požádala jsem ústně předsedu SVJ o zaslání potvrzení o tom, jestli mám nějaký dluh a pokud ano jak vysoký, abych to mohla doplatit. Jenže uběhl měsíc a nic se neděje a myslím, že na to předseda SVJ kašle. Dokáži si představit, že se na konci roku probudí a pak mi to pěkně spočítá (nemáme se moc v oblibě). Proto bych chtěla SVJ písemně vyzvat, zda vůči mně eviduje nějaké pohledávky.
nájem pozemku
Může SVJ jako právnická osoba se souhlasem všech vlastníků byt. jednotek uzavřít nájemní smlouvu s MČ Praha 4 na zastavěný pozemek pod zprivatizovaným bytovým domem. MČ Praha 4 chce nájemní smlouvy uzavřít se všemi vlastníky bytových jednotek předmětného domu. Děkuji SVJ Škarda

Poslední komentáře