Ostatní
statutární orgán SVJ = právnická osoba
Uplynuly již více jak 2 roky od platnosti NOZ. Otevře-li si člověk na www.justice.cz sem tam sbírku listin některých SVJ, vidí již dost často nové nebo novelizované stanovy ve smyslu NOZ. Lze již nalézt i taková SVJ, která mají ve stanovách určen jako statutární orgán předsedu společenství, nikoliv výbor. Při tom se též u těchto SVJ z dalších dokumentů (stanovy, podpisové vzory, atp.)zjistí, kdo toho předsedu dělá. Bývá to buď tzv. bývalý pověřený vlastník, nebo nově i profesionál. Ten profesionál, je mnohdy z nájemníků, kde je přeci jen nějaký vztah k tomu SVJ (lidem a majetku), výjimečně však již vidíme jako předsedu – profesionála buď nějakého živnostníka – odborníka na správu nemovitosti nebo i v poslední době se roztrhl pytel s nabídkami různých realitek a správcovských firem.
Elektrické vedení zakotvené ve stěně domu
Dobrý den. Prosím o zkušenost či radu. Máme po desetiletí v čelní stěně našeho domu zakotvené vedení elektrického proudu. Jedná se o U profil vsazený do obvodového zdiva a z něj trčí cca 2,5m dlouhý stožár. Po dlouhou dobu nebyl problém, nicméně dům stárne, a za poslední dva roky se ukazuje, že stožár přispívá k praskání obvodového zdiva. (Tíha, vibrace vzniklé vlivem povětrnostních podmínek atd…) Má někdo podobnou zkušenost či radu jak jednat s Čezem, popřípadě zda fotodokumentaci podložit rovnou zprávou statika, či vztáhnout prosbu o přeložení el. vedení k určitým paragrafům?(Mám pocit, že by se Čez mohl tvářit, pokud něco chcete, tak si to zaplaťte.)
nebytový prostor ve vlastnictví obce
Dobrý den všem, rádi bychom získali nějakou radu od zkušenějších kolegů z SVJ. Naše SVJ vzniklo před půl rokem privatizací domu MČ, ovšem veškeré NP si ponechala MČ. V současné době jeden NP umístěný ve sklepních prostorách domu pronajala občanskému sdružení Sestra v sukni. Ze začátku to vypadalo, že bude vše v pořádku, ale nyní se začaly objevovat problémy. Pánové (spíše tedy mladíci)do této NP chodí kdy si vzpomenou, včetně návštěv po 22.00 hod. i o víkendech. Vodí si tam návštěvy a psy a pořádají tam zábavné večírky. Jelikož se jedná o sklepní místnost nedochází k rušení nočního klidu, ale většině vlastníků vadí nekontrolovaný pohyb osob v domě.
Počet členů ve výboru
Zdravím, prosím o radu-je možné mít v SVJ jako statutární orgán-výbor pouze ve složení 2 členů? Nevíte, je to někde dané, kolik členů musí mít výbor? Pro vysvětlení situace -chystáme se konečně k úpravě stanov dle NOZ, momentálně máme tříčlenný výbor, ale jeden člen chce skončit a dalšího člena s velmi velkou pravděpodobností v našem domě nenajdeme.
Děkuji.
Božena
převod peněz mezi SVJ a BD?
Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit, jaká jsou pravidla a omezení pro převod peněz mezi SVJ a BD? V našem domě jsou některé byty v osobním vlastnictví, některé v družstevním. Když družstvo přidělí volný byt za další členský vklad, může tyto peníze dát do fondu oprav na účtu společenství? Děkuji za radu Pavel Pokorný
Předseda výboru SVJ = realitní makléř
Dobrý den,
chtěli bychom Vás touto cestou poprosit o radu.
Naše SVJ čítá celkem 39 bytových jednotek.
Předseda výboru SVJ je zároveň i realitní makléř, takže jednotlivé byty, naskytne-li mu příležitost, tu a tam pronajme či prodá.
Před nedávnem zároveň přišel s nabídkou finančního úvěru na zateplení domu ve výši 8 000 000,– Kč.
Prosím, nedochází zde ke střetu zájmů?
Předem Vám děkujeme za odpověď.
Marie Nováková a spol.
Úhrada výměny měřičů tepla
Dobrý den, v letošním roce budeme po deseti letech vyměňovat měřiče tepla. Tyto jsou uvedeny v prohlášení vlastníka jako součást bytové jednotky. Domnívám se, že by si náklady spojené s výměnou měl uhradit majitel BJ sám. Stejně jako v případě výměny vodoměrů. Byl však vysloven názor, že by se výměna dala uhradit z dlouhodobých záloh. Chtěl jsem se tedy zeptat, zda je toto možné a případně za jakých okolností. Za vaše názory a odpovědi předem děkuji.
Aktivity nového předsedy výboru
Dobrý den, jsme SVJ. Po skončení volebního období předchozího výboru se obměnil předseda výboru. Ten se snaží za každou cenu rychle realizovat zateplení bytového domu.
1) U předchozího výboru jsme byli zvyklí, že před svoláním schůze shromáždění vlastníků byla vždy schůze výboru, kde se projednával program shromáždění a hlasovalo se v rámci výboru (3 členové – z toho jeden předseda), které body budou v jednání. Nový předseda svolává shromáždění bez předchozí schůze výboru a sám sestavuje body jednání. Je to v pořádku?
2)
Lhůta pro předložení dokladů
Existuje nějaká legislativa, která stanoví lhůtu, ve které je výbor povinen předložit vlastníkovi po předchozím vyžádání doklady k nahlédnutí?
Nahlížení do dokumentů SVJ
Ve stanovách máme tyto odstavce (viz soubor v příloze), které se týkají přístupu k dokumentům.
Písemně jsem statutární orgán požádal nahlédnout do "zápisu se schůze shromáždění a souvisejících dokumentů" dle odstavce 5). Ale bylo mi umožněno vytvořit fotokopie a náhlédnout pouze do zápisu ze schůze shromáždění. Chtěl jse nahlédnout a ofotit také prezenční listinu, pozvánku na schůzi, plné moci, hlasovací listiny atd., ale to mi nebylo umožněno.
a) Mám oprávněný nárok také do těchto listin nahlédnout a vytvořit fotokopie?

Poslední komentáře