Ostatní
Poplatek za správu a DPH
Bytové družstvo našemu domu provádí správu, jsme SVJ. Má se k poplatku uplatňovat DPH? My si myslíme, že ano, a že by družstvo mělo předepisovat s DPH, družstvo říká, že nikoli, že prý družstva mají nulovou sazbu. Samo družstvo je plátcem DPH, my plátci nejsme. Věděl by někdo?
jsme bytový dům se čtyřmi vlastníky a čtyřmi byty
Dobrý den, naše sestra bydlí v bytovém domě se čtyřmi vlastníky a čtyřmi byty, takže bohužel tam nevzniklo klasické SVJ. Správcovství se ujal člověk, který pracuje jako ředitel základní školy. Odmítá předložit vyúčtování plateb ze společných prostor, odmítal nám dát k nahlédnutí faktury (např. za opravu střechy), odmítá nechat nahlédnout do výpisů z účtu, takže jsme nyní pojali podezření, zda vůbec bytový dům má nějaký společný účet a platby nebyly zasílány na jeho soukromý účet, ze kterých on platil faktury apod. Můj dotaz zní, zda by nám někdo neporadil, která ustanovení zákona se vztahují na situaci, kdy se jedná o dům se 4 bytovými jednotkami, jaké máme práva a povinnosti, a zda má i tento bytový dům povinnost vést účetnictví (a po jaké době by mohlo být skartováno) a zda je v pořádku, pokud by takovýto bytový dům neměl společný účet u banky.
Navýšení odměny správce bez schválení schůzí (porušení péče řádného hospodáře) -může vlastník podat žalobu, když má právní zájem
Správcovská firma je současně pověřeným vlastníkem SVJ, písemná smlouva není, jelikož pověřený vlastník vykonává správu sám a zdůvodňuje, že proto smlouvu nepotřebuje. V loňském roce začala našemu SVJ fakturovat vyšší odměnu (měsíční paušál) za správu, schválili si to sami coby statutár a sami si vystavují faktury našemu SVJ a pak i proplácejí, jelikož mají přístup k našemu účtu. Tuto navýšenou odměnu pak přenesli i na vlastníky (vloni rozeslali nové předpisy navýšené o cca 30 Kč, což odpovídá zvýšení odměny správci v přepočtu na jednotku). Dle mého názoru je výběr prostředků pro odměnu externímu správci jednou ze složek „příspěvku na správu domu a pozemku“ a její navýšení tedy podléhá schválení shromáždění. Na letošní schůzi jsem toto namítl a požadoval jsem projednání vracení prostředků do rozpočtu SVJ, zhruba polovina přítomných mě podpořila, zhruba polovina byla proti, ale správce nás přehlasoval, protože jednak měl plné moci a jednak má v domě ještě asi desetinu bytů. Kdybych požadoval jeho odvolání z funkce pověřeného vlastníka a volbu vlastního výboru, dopadlo by hlasování nejspíše stejně, jedná se o bytové družstvo a to má mezi lidmi docela silnou podporu, bez ohledu na to, jak se chová. Návrh kontrolní komise pověřený vlastník odmítl, protože není ve stanovách a stanovy měnit nechce. (Má jedny unifikované stanovy pro všechna SVJ, které spravuje.)
Banka prodává byt v rámci insolvence, kdo hradí příspěvky?
Přítelkyně vlastnila byt na hypo, bydleli tam rodiče, kteří si vše platili, ona jinde. Dostala se do insolvence, byt prodává banka přes realitku. Rodiče si našli jiné bydlení. Kdo má nyní povinnost platit příspěvky SVJ? V katastru je pořád přítelkyně, ale nestává se banka vlastníkem, když si takto bere byt??
co se stalo s Portálem?
Dobrý den, co se děje s tímto portálem, že se tu objevuje podivně psaný text jakoby čínsky? Kam zmizely české dotazy a příspěvky?
Stanovy - účast notáře
Dobrý den, naše SVJ vzniklo v r. 2001 a ve starých stanovách z r. 2001 máme uvedeno, že jejich změna je možná pouze formou notářského zápisu. Musíme nebo nemusíme mít notářský zápis na přijetí nových stanov? Někde jsem četla, že u těch úplně nejstarších – což je náš případ – to není nutné, i když to v nich je uvedeno. Děkuji předem za upřesnění. SVJ Klíšská, Ústí n.L.
hlasování
Dobrý den ,stal se nám takový problém ,že jeden z členů SVJ zemřel- jak postupovat při hlasování stanov , nový majitel ještě není zapsaný do katastru nemovitostí a jedinný dědic ten nemá ještě vyřešené dědictví, Při hlasování se podíl zemřelého v % odečte a hlasuje se jen s podílovým % zůstavajících členů? Nebo může hlasovat také dědic i když ještě není zapsán do katastru nemovitostí ale je jedinný a prokáže se zápisem soudu že se stává majitelem bytové jednotky po zemřelém členu SVJ.
děkují za Vaše odpovědi
parkoviště
Přeji heký víkend. Obracím se na Vás s dotazem. U štítu našeho domu – jsme SVJ se rozhodlo město vybudovat parkoviště pro 10 aut – na svém pozemku. Parkoviště přesahuje štít domu na každé straně o 4 m a to tak, že auta parkují vlastně pod okny ložnic. Parkoviště je vzdálené od domu 4 m. Neproběhlo vůbec žádné řízení, přijeli, vyrvali živé ploty, vybudovali parkoviště se zámkovou dlažbou. Mám za to, že mělo proběhnout stavební řízení, kde jsme měli být všichni účastníky řízení. Domnívám se to, nevím o co se opřít, kde zjistit, jak to vlastně mělo probíhat.
DokumentaceSVJ
Máte někdo ve stanovách (nebo nějakém interním předpisu) ošetřen proces předání dokumentaceSVJ (administrativní agenda; účetní agenda; technická dokumentace;dokumenty samostatné evidence podle zvláštních právních předpisů), při výměně celého výboru, nebo seznámení nového člena výboru s touto dokumentací? Prohlédl jsem FAQ, ale nenašel jsem.
Stanovy SVJ - smluvní pokuta při nehrazení plateb
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak je to s účtováním smluvní pokuty z neplacení nájemného a služeb. Ve stanovách SVJ z roku 2009 je uvedeno 2 promile denně z neuhrazené částky. Teď mi přišlo Prodlení a výzva k úhradě, kde účtujou 2,5 promile denně což je podle Občanského zákoníku. Prosím o radu, co je platné – sazba dle Stanov nebo dle OZ.
Dál bych chtěla vědět, kolik let zpátky můžou vymáhat. Vyčíslili mi opožděnou platbu z roku 2011.
Děkuji

Poslední komentáře