Ostatní

Katastr nemovitostí odmítá sdělit, zda SVJ vzniklo podle §9 odst. 3 z.č.72/1994 Sb.

Vložil Zdeněk888, 18. Červenec 2016 - 18:37 ::

Jsme SVJ, které bylo založeno v roce 2015 podle § 24 z.č.311/2013 Sb. a vzniklo v roce 2016 zápisem do KN. Jsem si ale téměř na 100% jist, že naše SVJ vzniklo podle §9 odst. 3 z.č.72/1994 Sb., ale nevím, kdy přesně.
- zde výtah §9 odst. 3 z.č.72/1994 Sb.:
Společenství vzniká v domě s nejméně pěti jednotkami, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků, a to dnem doručení listiny s doložkou o vyznačení vkladu do katastru nemovitostí nebo jiné listiny.

Požádal jsem KN, aby mi tyto informace sdělil (2x):
1) Na mojí první žádost odpověděl informací, kterou znám (to, že vzniklo SVJ přece vím) viz dokument (v příloze odkazy_na_dokumenty.txt):

Odměny výboru SVJ

Vložil starousek, 16. Červenec 2016 - 9:13 ::

Dobrý den, jaká je dle vás přiměřená výše odměny tříčlennému výboru za celkovou rekonstrukci BD o 39 BJ. Práce od sjednání úvěru, projektu, zateplení, … až po dokončení rekonstrukce interiérů. Celková investice 10 mil. Kč. Děkuji.

Trvalý pobyt na adrese domu s SVJ

Vložil lokaj (bez ověření), 15. Červenec 2016 - 13:03 ::

Žádal už někdo jako SVJ – společný zástupce vlastníků dle § 10 odst. 8 zák. č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, jméno, popřípadě jména, příjmení a datum narození občana, k němuž vede ohlašovna údaj o místě trvalého pobytu, odpovídající adrese danéhp objektu?

odkup společných prostor -vyrovnání

Vložil Věra Hejlíková, 13. Červenec 2016 - 15:45 ::

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem a prosím moc o radu. Bydlím v domě o 8. bytových jednotkách. Nyní se na nás- ostatní majitele bytů obrátil nově přistěhovaný soused, že by měl zájem o odkup společných prostor, které sousedí z jeho bytem, jedná se o půdu nad jeho bytem. Víceméně nevyužívaný prostor. Tento soused si chce v tomto prostoru vybudovat další obytnou místnost. Nikdo z nás nebyl proti, ale já mám nejasnost v tomto: Soused navrhl kupní cenu, která mu byla většinou majitelů schválena a dále většina majitelů schválila( hlasováním), že peníze takto získané, odevzdá SVJ na fond oprav. Nutno poznamenat, že každý z majitelů vlastní odpovídající podíl společných prostor( tyto prostory nevlastní SVJ !!!)

Odkup společných prostor

Vložil Věra Hejlíková, 13. Červenec 2016 - 15:35 ::

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem a prosím moc o radu. Bydlím v domě o 8. bytových jednotkách. Nyní se na nás- ostatní majitele bytů obrátil nově přistěhovaný soused, že by měl zájem o odkup společných prostor, které sousedí z jeho bytem, jedná se o půdu nad jeho bytem. Víceméně nevyužívaný prostor.Tento soused si chce v tomto prostoru vybudovat další obytnou místnost.Nikdo z nás nebyl proti, ale nyní si soused uvědomil( respektive jsem mu to řekla), že pod střechou bývá v letním počasí horko a že si chce vybudovat klimatizaci, nebudu mluvit o tom, že mi to připadá nekorektní, že nám to měl říci hned.

SVJ přijme dar ve formě nebytového prostoru

Vložil krcma, 13. Červenec 2016 - 13:12 ::

Řešíme následující problém, prosím o názory.

Jsme SVJ o 10 bytových jednotkách a 1 nebytové jednotce. Většinu bytových jednotek a tu nebytovou jednotku vlastnila jedna právnická osoba. Ta ale všechny bytové jednotky v roce 2015 rozprodala novým vlastníkům, fyzickým osobám. Aktuálně má tedy ve vlastnictví pouze tu nebytovou jednotku, cca 4% podíl v SVJ. Ta se nachází v suterénu, je prakticky neprodejná, proto se rozhodla nám (tedy SVJ) tuto jednotku darovat. V této souvislosti řešíme následující otázky:

1. za jakých okolností je možné vůbec pro SVJ tuto nebytovou jednotku nabýt. Do budoucna bychom jí chtěli využít pro rozšíření sklepů, nevím zda to spadá do kategorie nabytí za účelem správy.

Dědické řízení a hlasování v SVJ

Vložil SVBJP22 (bez ověření), 13. Červenec 2016 - 10:17 ::

Nedávno zde byl uveřejněn dotaz k hlasování v případě neukončeného dědického řízení. Dotaz však nemá zcela jasný název pro pozdější vyhledávání, proto jsem zvolila nové téma. O radu jsem požádala notářskou poradnu a odpověď je následující:

Dobrý den. Zemřelého vlastníka na schůzi shromáždění SVJ povedete jako nepřítomného. Pokud je v řízení o pozůstalosti jasné, kdo jsou dědicové, může o tom notář vystavit potvrzení. Pak by dědicové mohli ustanovit společného zástupce, který by se účastnil shromáždění vlastníků a hlasoval za jednotku.

Převzetí správy od družstva do rukou SVJ - nesrovnalosti v účetnictví

Vložil petr.kor (bez ověření), 13. Červenec 2016 - 8:41 ::

Odvolali jsme družstvo z funkce pověřeného vlastníka a zvolili svůj výbor. Po převzetí části dokumentace k domu zjišťujeme určité nesrovnalosti, přičemž nejvýznamnější zjištění, které jsme učinili, že družstvo míchalo dohromady svoje a naše peníze, za svoje byty, které u nás vlastní, ani neplatili do fondu oprav. Účetní firma, která převzala agendu, nyní rekonstruuje účetnictví za 2015, ale prohlásila, že dál nepůjde, resp. by si to nechali draze zaplatit. Družstvo nám předalo účetnictví jen za 3 roky a starší účetnictví odmítlo předat – SVJ existuje už 10 let.

NOZ § 1180, odst.1

Vložil Olga Zámostná, 12. Červenec 2016 - 21:50 ::

Dle NOZ, § 1180, odst. 1): „Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jedntoky spravovat tuto část na vlastní náklad.“ Jsme SVJ se 22 BJ, z nichž 12 BJ má lodžii, uvedenou v Kupní smlouvě jako příslušenství bytu. Platby do FO jsou vyměřeny dle plochy bytu – bez příslušenství. Když byla prováděna oprava domu – t.j. zateplení fasády a kompletní oprava lodžií – t.j. vodotěsná isolace, dlažba lodžie, výměna zábradlí, o 8 let později nátěry zábradlí lodžií, byly všechny náklady hrazeny z FO. Jsem vlastníkem BJ bez lodžie a můj příspěvk do FO je větší než u vlastníka BJ s lodžií, při čemž náklady z FO vynaložené na jeho BJ jsou mnohem větší, než náklady na mou BJ.

Dodejka vs eDodejka České pošty

Vložil moned, 12. Červenec 2016 - 18:44 ::

Občas podávám zásilky s klasickou papírovou Dodejkou. Tyto zásilky posílám prostřednictvím České pošty a mám její Zákaznickou kartu. Česká pošta mi při dodání zásilky také zasílá emailem tzv. eDodejku. Je tato eDodejka (zaslaná emailem) plnohodnotným evivalentem té papírové Dodejky?
Děkuji

Syndikovat obsah