Ostatní
Stavebni povolení
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat provádíme na byte stavební úpravy se zásahem do nosne zdi. Vše potřebné je vyrizene, jenže teď přišlo ze stavebního úřadu dodat stavební povolení, že se bude provádět zásah do nosne zdi. Jenže zásah už proběhl i bez povolení. Mate někdo zkušenosti s vyřízením stavebního povolení i když už je zákrok proveden? Děkuji za rady
Kam se ztratil Lake?
Přiznám se, že mi zde schází p. Lake. Teď je diskuse o všem a o ničem a těžko si jeden vybere, jaký výklad by měl být správný. Pokud někdo víte, dejte vědět, zda se Lake vrátí nebo už diskuzi s námi vzdal. Ostatně bych se mu ani nedivila.
Dlouhodobé zálohy na opravy a investice, tzv. " fond oprav"
Dobrý den, mám převedenu bytovou jednotku v jinak družstevním domě do osobního vlastnictví, čili černé ovce. Problém je ten: při převodu jsem si stanovil dobrovolný příspěvek do tohoto fondu, přestože pracovnice SBD mi řekla, že zálohy platit nemusím, protože vše co vyúčtují, musím ihned uhradit, tudíž je to zbytečné. Stejně jako být nadále členem družstva. kterým tedy již nejsem. Za těch pár let se mi u SBD nashromáždil docela nadbytečný obnos vzhledem k plánování oprav. Již prakticky nebudou další větší náklady. Nicméně členská schůze si odsouhlasila zvýšení zálohy, protože si chtějí vzít další úvěr a tím pádem se ho navýšili i mně.
Užívání společného prostoru - sklepního boxu
Dobrý den, v našem domě některé sklepní boxy patří, dle
prohlášení vlastníka, do společného prostoru našeho SVJ. Člen našeho
SVJ má zájem užívat jeden z těchto boxů a je ochoten platit za
užívání tohoto prostoru. Na základě jaké smlouvy mu můžeme tento
prostor pronajmout? Je to dohoda, nebo pronájem? Vše chceme přednést na
nejbližším shromáždění.
Upozorňuji, že tento prostor nebude užíván k podnikání, ale jen na
úschovu věcí. Děkuji.
Stanovy do rejstříku
Jakou formu by mělo být podání stanov do sbírky listin ?
- Žádost – Žádáme o vložení¨do sbírky .....
- Návrh – Navrhujeme vložení do…
- Zasíláme stanovy k uložení do…
Děkuji za radu.
položky rozpočtu
Děkuji za odpovědi na můj příspěvek, zejména pí,Magdě přeji hodně sil do vyřešení sporu. Já jsem měl částečný úspěch a obdržel jsem jakési vyúčtování, ze kterého jsem paf.Paní účetní mi s úsměvem sdělila, že mi říkala, že je mi to nanic, když tomu neporozumím.Já pochopil, že mi dali pouze vyúčtování nákladů – položky 111 spotřeba materiálu, 301 opravy a údržba, 301 ostatní služby, 518-poštovné, 521 – mzdové náklady statutárů, 524-zákon. pojištění, 549-bank. poplatek,619-bank.úroky. Vše, žádná výše příspěvků, žádné příjmy, žádné vyúčtování vodného,tepla,atd.
Hledám právníka v Brně
Hledám schopného právníka v Brně, který velmi dobře rozumi problematice SVJ a oprav v SVJ.
Slovenský občanský zákoník a SVJ
Doporučuji pozornosti navrhovaný nový občanský zákoník, který připravují na Slovensku. Inspirace českou úpravou SVJ je zjevná – více v části návrhu Věcná práva http://www.najpravo.sk/app/cmsFile.php…
příspěvky na správu domu jinak než dle podílů
Dobrý den, v našem SVJ chceme, aby se příspěvky na správu domu vybíraly stejným dílem na jednotku bez ohledu na velikost podílů. S tímto způsobem souhlasí 100% vlastníků. Chystáme změnu stanov a zajímá mne, zda musíme mít tento způsob zanesen ve stanovách.
Náš záměr je následující: ve stanovách chceme ponechat způsob výměru dle podílů pro případ, že by v budoucnu došlo ke změně (opět výběr dle podílů). Samostatným usnesením shromáždění se 100% souhlasem všech vlastníků chceme odhlasovat výběr příspěvků na správu domu stejným dílem na jednotku. Předpokládám, že i rozúčtování nákladů bude stejným dílem. Je náš záměr s ohledem na zákony správný?
Podat trestní oznámení?
Dobrý den.
Jsme SVJ o čtyřech jednotkách se společným topením. Jedna bývalá majitelka prodal svůj byt. Od doby prodeje a odstěhování se přestala platit náklady na společné bydlení, nevyrovnala nedoplatek za vodu. Nová majitelka bytu je ještě horší. V době přepisu v katastru, kdy byt stále patřil předchozímu vlastníku, ihned začala dělat stavební úpravy v bytě a mj. ve stále probíhající topné sezoně vypustila kotel a odřezala stupačky. Ostatní majitelé nyní mrznou a nemají možnost topit. Na nástěnku pouze vyvěsila informaci „kotelna mimo provoz“. Podotýkám, že v době přepisu také neplatila poplatky a navíc po předsedkyni SVJ chtěla vyplatit vložený podíl do společného fondu po předchozí majitelce. To předsedkyně odmítla. Nová majitelka podala na předsedkyni trestní oznámení, policie ho samozřejmě odložila, protože všechny doklady a agenda jsou v pořádku.

Poslední komentáře