Ostatní

Priorita započtení příchozích plateb

Vložil silat (bez ověření), 15. Duben 2016 - 18:18 ::

Občas se stane, že vlastník pošle svou měsíční platbu v jiné, než předepsané výši (typicky tedy v nižší výši, když nemá peníze… časté je to před Vánoci a v létě). Máme tedy i jednoho vlastníka, co je skoro celý rok na chatě a platbu posílá jednou za čtvrt roku (tj. měsíční předpis vynásobí třemi).

Když teď připravujeme nové stanovy, tak chci nějak ošetřit prioritu započítávání příchozí platby, nejdřív na zálohy na služby a až pak na příspěvek na správu.

Dejmetomu, má vlastník předepsáno platit 4500 Kč, z toho je 2500 Kč záloha na služby a 2000 Kč příspěvek na správu. On ale zaplatí 3500 Kč.

Pověřený vlastník vs. předseda společenství vlastníků

Vložil Heborik (bez ověření), 15. Duben 2016 - 14:14 ::

Dobrý den,

možná budu mít úplně hloupý dotaz, ale moc se v tom nevyznám. Plánujeme přizpůsobení stanov SVJ(2000) NOZu. Podle zákona č. 72/1994 je statutárním orgánem, pokud není zvolen výbor pověřený vlastník, podle NOZu je statutárním orgánem výbor nebo předseda společenství vlastníků. Pokud nechceme výbor, můžeme dát do stanov, že statutárním orgánem je předseda společenství vlastníků, nebo tam musíme dát pověřeného vlastníka? Předem děkuji za odpověď.

Neplatič v SVJ

Vložil Ledlová (bez ověření), 14. Duben 2016 - 22:33 ::

Dobrý den, jsem členem výboru SVJ a máme problém s neplatičem. Když zemřela majitelka bytu, byl byt bez dluhu, ovšem nyní tam žije její dcera s manželem a ti si platí pouze odpojitelné zdroje – plyn a elektřinu. Vodu, topení, fond oprav a služby neplatí. Stále probíhá dědické řízení, které se týká i zmíněného bytu a bylo nám notářkou řečeno, že dluh můžeme vymáhat až po jeho ukončení. To mi ovšem připadá zvláštní, když dluh nezpůsobila majitelka, ale její dcera (dědiců je více) a bojíme se, že na splacení „našeho dluhu“ nikdy nedojde. Dluh je nyní cca 50 000,– Kč a dle našich informací jsou manželé celkem zadluženi částkou zhruba desetinásobnou u různých institucí. Můžete nám poradit, prosím? Má skutečně notářka pravdu? Pokud ano, jakou máme jistotu, že se někdy splacení dluhu dočkáme? Existuje nějaký jiný postup? Předem velice děkuji za radu.

Změna stanov

Vložil sanny, 14. Duben 2016 - 17:44 ::

Zdravím diskutující, Jsme SVJ, máme stanovy podle Noz schválené za přítomnosti notáře, po roce se budou zase měnit. Neví někdo jestli Ostrava vyžaduje zase účast notáře když ve stanovách není uveden ? Dík.

Dva dotazy - výklad části stsnov + zápis podílu v KN

Vložil alishka, 14. Duben 2016 - 9:08 ::

1. Menime stanovy a nase SVJ je okopirovalo od sousedniho, kterym to delal pravnik (samozrejme po vzajemne dohode). Dali jsme to vlastnikum pred shromazdenim k pripominkovani a ted mi jedna pani dala otazky,ze nerozumi nekterym vyrokum,ktere cituji:

"Do výlučné působnosti shromáždění náleží:

1. změna prohlášení o rozdělení práva k domu a pozemku na vlastnické právo k jednotkám,
  2. udělování předchozího souhlasu
  1. k nabytí, zcizení nebo zatížení nemovitých věcí nebo k jinému nakládání s nimi,
  2. k nabytí, zcizení nebo zatížení movitých věcí, jejichž hodnota převyšuje částku stanovenou

Změna předsednictví - co je potřeba

Vložil Já (bez ověření), 14. Duben 2016 - 0:41 ::

Dobrý den,

jsem předsedou SVBJ a jelikož byt prodávám, dohodli jsme se, že předsednictví převezme majitel jiného bytu.

Nikde jsem ale nenašel, jestli je potřeba ke změně předsednictví notářský zápis, nebo ne?

Děkuji

Nařízení vlády 366/2013

Vložil Ká (bez ověření), 13. Duben 2016 - 17:29 ::

Dobrý den,

naši pohlaváři v SVJ navrhují změnit stanovy. Nevím sice proč (předseda mi tvrdí, že se to musí, že mu to řekl smluvní správce a že mu taky už dal jejich Návrh). Zjistili jsme, že to není návrh Změn ale návrh ke schválení stanov zcela nových – vůbec tedy nejde o Změny ve smyslu §3041/2 NOZ.

Jde ale, pro nás, o poněkud nesrozumitelný slepenec textů z před roku 2013 a některých ustanovení vykousnutých z NOZ. např. je v Návrhu doslovné znění §1208 NOZ.

Nebo např. zafixovává pozici externího správce do správních činností a vylučuje možnost SVJ modifikovat či zrušit smlouvy se smluvním správcem (ohledně činností ve smlouvě uvedených) bez většinového souhlasu shromáždění vlastníků (konaného max. 1× ročně).

rozšíření lodžií a zvětšení celého domu -nesouhlas 20 vlastníků z mnoha

Vložil Sonny, 12. Duben 2016 - 15:15 :: |

Pokud jsem vlastníkem bytové jednotky v panelovém domě v 6.patře, kde je celkem 130 bytů ( některé byty mají velké lodžie a některé žádné ) a společenství se rozhodne, že celý panelák zvětší tím, že zvětší stávající lodžie ze 7 na 15 m2 a 2KK přistaví lodžii novou na 7 m2, je potřeba nové prohlášení vlastníka a to od jednotlivců? Někteří s takovým nesmyslem nesouhlasí ( 25 mil. úvěr-obří zadlužení ), jelikož jim to zhorší bydlení ( místo betonové lodžie, kam svítí celý rok slunce, bude celoskleněná výplň, kam se pak v létě vůbec nebude moci jít).Tyto byty jsme odkoupili od obce před 5 lety a většina právě s těmito betonovými lodžiemi, z kterých se kouká na druhý panelák a jsou v pořádku- nová dlažba, hydroizolace. Nevidíme důvod, proč by se to mělo měnit. Druhá část paneláku, která má skleněné lodžie a kouká do přírody, chce toto rozšíření. My chceme pouze zateplení celého paneláku a i opravu těch jejich skleněných lodžií, ale nechceme jinou změnu. Právě tato betonová lodžie byla důvod, proč jsme si ten byt koupili. Navíc několik lodžií je zasklených a už to bylo i několik let před koupí bytu a je na to stavební povolení, vše jak mělo být – naše vlastnictví( 30 000 kč). Bohužel nevím, jestli je to v prohlášení vlastníka. Po druhé to platit opravdu nechceme. Vše chtějí hradit z fondu oprav.

pojištění odpovědnosti zaměstnavatele

Vložil janica, 12. Duben 2016 - 14:41 ::

Do které položky v měsíčním předpise se dá platba za zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele, kterým je SVJ?

Balkon - společná část domu?

Vložil rzrt (bez ověření), 12. Duben 2016 - 6:18 ::

Dle nařízení vlády č. 366/2013 je v § 5 odst.1 f) společnou částí balkon přístupný z bytu ve výleučném úžívání vlastníka bytu.

Ptám se tedy zda dát do prohlášení balkony k jednotce a započítat do m2 jednotky nebo je nechat jako společnou část?

Syndikovat obsah