Ostatní
kolik se platí za správce a kolik za účetní
Má někdo zkušenosti s tím kolik si bere správce za dům o 24 jednotkách za měsíc a kolik účetní? Dozvěděla jsem se, že to není zrovna levná záležitost. Díky Áďa
energy contracting pro panelák ano či ne ?
Dobrý den,
jsem místopředsedou SVJ v panelovém domě na Barrandovském sídlišti. Dlouhodobě se potýkáme s vysokou cenou za teplo. Pražská teplárenská nám letos poslala vyůčtování za loňský rok, kde nám účtují NESKUTEČNÝCH 780,–Kč/GJ a tuším, že příští rok dolů s cenou nepůjdou. Naprostá zlodějina !!! Zálohy na teplo jsou u mě nejvyšší položkou z inkasa. Měsíčně zaplatím cca. 3200,–Kč. Skrze poptávkový server se nám ozvalo pár firem, z nichž nejzajímavější je jedna, která nabízí že za jejich peníze nám na střechu namontují tepelná čerpadla. V kočárkárně udělají kotelnu, budou nám po dobu 10 let účtovat 624,–Kč/GJ, po deseti letech technologii podle smlouvy odkoupíme za korunu a dál si to budeme provozovat pouze za vstupní náklady. Nevím jaká bude cena el. energie za 10 let, ale kdyby byla stejná, tak bychom platili něco okolo 208,–Kč. To je panečku rozdíl. Nabídli nám i druhou variantu s tím, že pokud bychom chtěli, tak nám budou nadále dodávat teplo za 780,–Kč a rozdíl by členové výboru, kteří o tom rozhodli, dostávali pravidelně na účet po dobu 10 let. 156 kaček z každého GJ děleno 3 lidmi krát 36 bytů je slušný balík, ale nevím… Zdá se mi to vůči ostatním nájemníkům nefér. Máte někdo s energy contractingem zkušenost ?
Jak má vypadat právně platný měsíční předpis záloh vůči členu SVJ, popř. jak by ho měl obdržet?
Jsem členen SVJ, SVJ má se staronovým správcem tj. SBD „Smlouvu o zajišťování správy společných částí domu“, kde ve smlouvě správce má práva a povinnosti:
d) stanovení záloh na plnění poskytovaná s užíváním jednotek .......... atd..
Dostanu papír např. s názvem "měsíční předpis záloh na úhradu služeb" s celkovou částkou, kterou bych měl měsíčně platit a teď:
- 1) Tento doklad bude od SVJ a podepsán statutárním orgánem SVJ (razítko naše SVJ nemá, ale to asi většina).
a) pokud tento doklad bude vhozen v mé poštovní schránce, je pro mě tento předpis právně platný a závazný? Myslím, že jasně ANO.
Žaloba proti stanovám
Zkoušel už někdo podávat žalobu proti nově schváleným stanovám, jak to funguje? Žalují se celé stanovy, nebo jenom vždy příšlušná pasáž, která se mi nelíbí? Pověřený vlastník si nechal schválit stanovy, kde jsou asi na pěti stránkách vyjmenovány neuvěřitelné pokuty a hned na začátku stanov, že statutární orgán může vydávat sazebník poplatků a že člen je povinen v případě vydání sazebníku takové poplatky platit. Ostatní věci ve stanovách bych asi přežil, ale pokuty a poplatky mi vadí. A u soudu to posléze jde jak? Zruší soud vždy
§1186
Dobrý večer, potřeboval bych poradit. Koupil jsem byt v OV a mezi podpisem smlouvy a předáním bytu (1 a půl měsíce kvůli zápisu do katastru) prodávající 2× nezaplatil služby (fond oprav, vodu, teplo …) SBD. To teď po mě na základě §1186 NOZ chce uhradit dlužnou částku 12000,–Kč a vyhrožuje žalobou. Jak postupovat? Zaplatit nebo se soudit? Díky za radu.
Hluk od popelnic
V konce roku 2012 koupila jsem byt pro investice. Byt je v Prizemi. Ve zdi domu byl prostor, ktery nejak se nevyuzival. Ten prostor vlastne ve zdi meho bytu.
Pak v roce 2013 bylo narvano do toho prostoru popelnice.
Pro existovani te vestavby jsem vedela, ale nikdy mi nebylo zdileno ze ta vestavba bude se pouzivat pro popelnice. Na shuzkah SVJ v roce 2013 se to neresilo.
Z ohledu na to ze trvale v Praze se nezdrzuji, a byt nejakou dobu byl uzavren, a pak byl pronajat, nenapadlo mi ze SVJ muze neco takoveho podniknout, a vlastne hodit do toho prostoru popelnice.
Zjistila jsem to az najemkyne zacala se mi stezovat na hluk.
Úklid sněhu
Je prosím někde zákonem upraveno kdo má za povinnost úklid sněhu v přilehlých prostorách paneláku ? Na výroční schůzi VBJ si stěžoval majitel bytu na neúklid společných prostor některých VBJ. Odsouhlasilo se, že úklid bude provádět firma za poplatek, který se zahrne VBJ do inkasa. V oznámení, které napsal výbor, je napsané: úklid chodbových a vstupních prostor. V současné chvíli se provádí výběrové řízení na firmu, která má úklid provádět. Jsem přesvědčený, že si úklid sněhu budou provádět VBJ sami. Tady ke kámen úrazu – pokud někteří majitelé VBJ (resp. nájemníci) neprováděli úklid společných prostor, tak nebudou uklízet ani sníh. A jsme tam, kde jsme byli :-)
1 SVJ, dva vchody, 1 IČO, dva účty
Dobrý den všem,
jak zní popis v předmětu, jsme jedno SVJ(2004) s 1 IČ a dvěma vchody. Přemýšlím nad tím, proč má každý vchod svůj účet u banky. Na dotaz u fa., která nám vede účto, mně bylo odpovězeno, že je to přehlednější… Nicméně. Opravy, údržba společných částí(okna, výměna vodoměrů,střecha, atd) se hradí polovinou z každého účtu. Dílčí opravy ve vchodě(např. výměna lina) si každý hradí ze svého účtu. Pojištění paneláku jsou také dvě. Každý vchod má vlastní pojistku, což zbytečně prodražuje cenu pojištění. Vedlejší vchod navíc pronajal jednu místnost, kde se zřídilo kadeřnictví a pronájem jde na účet jim, ne do společné kasy(ne, že by mně to trápilo), jen se ptám, zda-li je to tak správně.
Fond na správu a fond oprav
Dobrý den ,prosím o radu.Dostala jsem vyúčtování za r.2015 z nebytového prostoru (garáž),kde mám fond na správu a fond oprav mohli by jste mi říci co se myslí těmi pojmy.A zda nejprve musím mít předpis a potom vyúčtování? Vždy když bylo družstvo jsem jim podepisovala předpis a tam bylo fond na správu,nyní družstvo je společenstvím vlast.a najednou se mi bez upozornění objevilo na vyúčtování k fondu na správu i fond oprav.Nevím zda tento postup je dobře poradíte mi?Děkuji Marcela Černá marcela.cerna15@seznam.cz
Fond na správu a fond oprav
Dobrý den ,prosím o radu.Dostala jsem vyúčtování za r.2015 z nebytového prostoru (garáž),kde mám fond na správu a fond oprav mohli by jste mi říci co se myslí těmi pojmy.A zda nejprve musím mít předpis a potom vyúčtování? Vždy když bylo družstvo jsem jim podepisovala předpis a tam bylo fond na správu,nyní družstvo je společenstvím vlast.a najednou se mi bez upozornění objevilo na vyúčtování k fondu na správu i fond oprav.Nevím zda tento postup je dobře poradíte mi?Děkuji Marcela Černá

Poslední komentáře