Ostatní

Kdo je přehlasovaný vlastník? I budoucí vlastník?

Vložil cep (bez ověření), 11. Duben 2016 - 20:07 ::

Dnes se konalo zasedání shromáždění SVJ.

Já jsem nabyvatel jednotky.

Dne 30.3.2016 jsme odnesli kupní smlouvu na katastr (den zaplombování), lhůta končí 20.4.2016 – asi ten den nebo 21.4. se tedy stanu vlastníkem „se zpětnou účinností“ k 30.3.2016.

Zúčastnil jsem se shromáždění jako zástupce, současný vlastník mi dal plnou moc. Jaká je vůle zmocnitele jsem se neptal, plnou moc jsem vyžebral (jemu to už bylo jedno), nevylučuji, že jsem tedy hlasoval proti jeho „vůli“.

Na shromáždění se schvalovaly stanovy z pera SČMBD + vlastní dodané nesmysly z lidové tvorby soudruhů z BD.

Rozpočet SVJ na rok 2016

Vložil nejsem tupá ovce, 11. Duben 2016 - 19:37 ::

Vážení diskutující mám na Vás dotaz týkající se rozpočtu SVJ. Jak by jste se zachovali, když by Vám jako vlastníkovi, předseda výboru opakovaně nepředložil roční rozpočet. Jistě odvolat. Na to ale nemá naše SVJ dostatek inteligentních čle­nů.

Rok 2014 a 2015 jsme na výročním SV jednali, ale bez předloženého a tudíž i projednaného a schváleného rozpočtu!!! I přesto výbor odčerpal na „opravy“ atd. za oba roky cca. 1/4 miliónu. Letošní pozvánka „kupodivu“ obsahovala i bod jednání SCHVÁLENÍ ROZPOČTU 2016. Člověk si už téměř myslel, že se konečně dočkáme této povinnosti(v sou­ladu se stanovami). Naše SVJ již odsouhlasilo nové stanovy(tragické) včetně jasně uvedeného a popsaného „vzoru“ jak má rozpočet vypadat. Žel žádná sláva se nekonala. Samotného mě rozčílilo, že si z nás předseda snad dělá legraci, protože součásti přílohy pozvánky, žádný rozpočet nebyl. Tak co chce předseda schvalovat, ptáte se zajisté, tak jako já. Náš předseda ignorant za rozpočet považuje PLÁN INVESTICE o třech položkách v celkové výši cca. 70 tisíc. Nic víc. Navíc dál požaduje po nás vlastnících platbu do dlouhodobé zálohy v celkové výši cca. 260. tisíc za rok. Osobně jsem podal návrh na změnu předpisu plateb – ignorováno. Když tento „ROZPOČET – PLÁN INVESTIC“ předložil předseda přímo na SV měl jsem co dělat, abych zůstal v klidu sedět na židli. Po hlasité hádce mezi námi dvěma jsem naprosto znechucen odešel domů. Dovolím si částečně citovat ze zápisu : „Schválení rozpočtu – p. … rozporoval a měl nepatřičné narážky na pana předsedu, za nepředložení podrobného rozpočtu. Pouze plán investic je pro něj nedostatečný. Po krátké hádce p. … shromáždění opustil. Usnesení – rozpočet na rok 2016 ve formě plánu investic byl schválen.

Financování ITN z FO

Vložil Pavel Jirák (bez ověření), 11. Duben 2016 - 11:35 ::

Dobrý den,

zdravím místní diskutéry a chci se zde poptat a poradit jakým způsobem řešit následující situaci:

V lednu 2015 jsme pořídili ITN a na schůzi jsme se dohodli, že ITN budou placeny z FO a majitelům půdních vestaveb (mají vlastní vytápění) bude instalace ITN kompenzována. Platbu z FO jsme se dohodli kvůli zjednodušení celkové platby, abych nemusel od každého majitele "tahat" peníze za instalaci. Každý byt má 5 topných těles, kromě jednoho bytu, ten má jen 4 tělesa.

Platba z FO tedy (můj názor):
a) instalaci (půdním vestavbám kompenzovat)

výpověď správcovské firmě

Vložil popelka, 11. Duben 2016 - 8:32 ::

Dobrý den, prosím o radu, jak by ideálně měla vypadat výpověď správní firmě ?

platby dle § 1180 NOZ

Vložil vladan (bez ověření), 11. Duben 2016 - 7:37 ::

Dobrý den,v Prohlášení máme uvedeno, že k jednotce patří balkon o rozměrech.., sklepní koje .. terasa..atd., které patří do výlučného užíváno vlastníka jednotky č…V další části Prohlášení, kde máme vymezeny společné prostory jsou sklepy,balkony atd. uvedeny jako společné prostory.Konečně v části o příspěvcích je uvedeno, že vlastník skládá měsíční příspěvek v určené výši i za společné prostory,které mu slouží k výlučnému užívání.Ve stanovách však toto nemáme. Můj dotaz: byty v přízemí žádné balkony,namají, některé byty nemají sklepní koje, nevyšlo na ně.

lze hlasovat mimo shromáždění elektronicky

Vložil bilon (bez ověření), 9. Duben 2016 - 20:00 ::

Myslíte, že dle NOZ může hlasování mimo shromáždění probíhat elektronicky (např. emailem)? Upravujeme teď stanovy, kde jsme to dříve měli a právnička nám tvrdí, že už to nelze, protože hlasování musí mít listinnou formu.

PENB pro objekty postavené před rokem 1947 od 1.7.2015

Vložil Mikuschka (bez ověření), 8. Duben 2016 - 22:55 ::

Od 1.7.2015 platí nově odstavec 9 k §7a č.406/2000 Sb. :

(9) Průkaz se neopatřuje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy (např.: bytu), pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, u které nebyla po 1.lednu 1947 provedena větší změna (tj. méně než 25% plochy pláště = obálky – tj. např. nová okna)dokončené budovy.

Máme u nás s aplikací odstavce 9 problém. Jeden ze 45 majitelů byt prodává a trvá na tom, že kupující se nechce s ním cit.„písemně dohodnout“ podle odt.9, ale vyžaduje PENB. Majitel W. si nechce PENB zaplatit sám a chce jej od našeho SVJ, hrozí a vzteká se (jeho kamarád PENB píše).

souhrnná výše výborem uzavíraných pracovních smluv

Vložil campanula (bez ověření), 8. Duben 2016 - 20:56 ::

Dobrý den,

aktuálně se snažím připomínkovat návrh stanov našeho SVJ. Je to pro mne komplikované, nejsem právník, nemám srovnání. Mohla bych poprosit o radu?

V nových stanovách máme tuto formulaci: V působnosti výboru je též rozhodování o uzavření dohod o provedení práce na činnosti související se správou (mimo úklidových prací včetně úklidu okolo popelnic), činí-li celková odměna z této dohody za tuto činnost pro jednoho zaměstnance maximálně 10 000 Kč a v rámci kalendářního roku činí dohody s jedním zaměstnancem v souhrnné výši maximálně 60 000 Kč s tím, že souhrnná výše všech uzavřených dohod v kalendářním roce se všemi zaměstnanci činí maximálně 300 000 Kč. V ostatních případech o uzavření pracovní smlouvy se zaměstnancem, popř. zaměstnanci, rozhoduje shromáždění.

Protipožární prohlídka - nepořádek

Vložil iven (bez ověření), 8. Duben 2016 - 13:13 ::

Při protipožár. prohlídce objektu byl zjištěn nepořádek ve spol. prostorách (půdy, odložené věci, krabice, nábytek apod. „Pachatelé“ byly upozorněni na odstranění, ale stále nereagují, přestože byly rovněž upozornění na úhradu případných pokut ze strany kontrolních orgánů a škody při krácení plnění při pojistné události (požár). Jak docílit nápravy ?

Rozdělení FO SVJ

Vložil honcua (bez ověření), 8. Duben 2016 - 12:17 ::

Dobrý den, jsme SVJ o 4vchodech se samostatnými popisnými čísly a s cca 80ti bytovými jednotkami.Údajně nemůžeme tvořit 4 samostatná SVJ proto, že sdílíme kryty CO a dva prostřední domy sdílí kotelnu ve vlastnictví obce. Postupem doby vznikají velké finanční propasti na výdaje v jednotlivých domech. Např. při zavádění vchodových čipů výdaje v jednom domě byly 70000Kč a v jiném 240000Kč, podle požadavků nájemníků jednotlivých vchodů. Nyní jsme před rekonstrukcí sklepů, kdy jeden vchod nemá zájem vůbec a jiný vchod trvá a hledá „různé“ cestičky jak prosadit svou a rekonstrukci v řádu 1500000Kč prosadit. Je nějaké řešení mimo rozdělení SVJ na 4 (což nelze) jak toto vyřešit. Něco jako samostané hospodaření s FO jednotlivých vchodů? Či náklady na rekonstrukci sklepů vyjmout z FO a jen toto řešit finančně výběrem peněz jednotlivě po vchodech..?? Děkuji za jakoukoliv reakci

Syndikovat obsah