Ostatní
Správa budov si odečetla nedoplatek bývalé majitelky z našeho přeplatku, je to vůbec možné?
Dobrý den,
loni jsme koupili byt do OV. Na Správě budov jsme provedli na konci března přepis veškerých záloh z původní majitelky na nás. Vše proběhlo v přítomnosti obou stran. Paní ze SB se u původní majitelky ještě ujistila, zda platí její číslo účtu, kam zasílají přeplatky. Paní č.ú. potvrdila a zanechala i kontakt na sebe pro různé případy. My začali platit zálohy od dubna a nyní přišlo vyúčtování služeb, kde původní majitelce vznikl nedoplatek. Nám podle všeho přeplatek, nicméně nedoplatek původní majitelky, odečetly z našeho přeplatku a tím pádem my přišli skoro o 2000,–.
Energetický štítek bytové jednotky - kdo má povinost nechat zpracovat
Dobrý den,
zajímalo by mne, kdo byl v roce 2014 (koupili jsme bytovou jednotku) odpovědný za zhotovení energetického štítku bytové jednotky. Zda-li SVJ či vlastník prodávané bytové jednotky. Štítek a celou záležitost kolem něj, považuji až za nesmyslnost, ale bylo to schváleno a platí to.. Kvůli topení jsme potřebobali doložit ČEZu tepelné ztráty bytu a energetický štítek bytové jednotky by nám tento problém vyřešil. Jelikož jsme jej nesehnali, museli jsme si výpočet tepelných ztrát bytové jednotky zajistit na své náklady.
V době prodeje (duben 2014) platila legislativa, že obytné domy do 1.000 m2 plochy nechají zpracovat PENB (štítek budovy) do 1.1.1918). To znamená, že v roce 2014 SVJ nemělo povinnost štítek řešit. V zákoně se uvádí, že prodávající má při prodeji předat energetický štítek bytové jednotky, ale není tam jednoznačně uvedeno, kdo jej má zajistit. Uvádí se, že má písemně požádat SVJ a pokud mu není vyhověno, že energetickou náročnost může doložit fakturami za energie za poslední 3 roky. Jenomže byt byl 3 roky před prodejem prázdný bez elektřiny a v době, kdy se tam ještě bydlelo se topilo lokálně. Takže energetická náročnost není čím doložit.
Zasedání shromáždění nebo schůze shromáždění?
V zákoně je, že „shromáždění se svolává k zasedání“ případně na jiném místě se hovoří o „zasedání shromáždění“, eventuálně o „konání zasedání shromáždění“, případně „shromáždění zasedá“ a „shromáždění zasedlo“. Setkal jsem se však s tím, že lidé pojmu příliš nerozumí (plenární zasedání Evropského parlamentu není asi častým tématem hospodských debat a na Plenární zasedání ÚV KSČ se už zapomnělo).
Zajímalo by mě, jestli můžu ve stanovách nahradit „zasedání shromáždění“ obecnému lidu srozumitelnějším "schů
Podle Ústaního soudu se i "stará" SVJ řídí "bytovým spoluvlastnictvím" NOZ
Usnesení ústavního soudu IV.ÚS 3108/15 ze dne 5. 1. 2016 http://kraken.slv.cz/IV.US3108/15
Z usnesení ÚS vyplývá, že se i na jednotky vzniklé v režimu zákona č. 72/1994 Sb. aplikuje úprava NOZ konkretně ustanovení § 1186, a že se tedy i SVJ vzniklá před účinností NOZ řídí „Bytovým spoluvlastnictvím“ NOZ.
Ústavní soud v usnesení mimo jiné uvádí:
„Proti rozsudku krajského soudu se stěžovatel brání ústavní stížností ze dne 20. 10. 2015, v níž navrhuje, aby Ústavní soud toto rozhodnutí zrušil. Namítá zásah do práva na spravedlivý proces podle čl. 36 Listiny základních práv a svobod, který spatřuje v tom, že obecný soud aproboval postup, podle něhož splátky úvěru na zateplení domu jsou zahrnuty do fondu oprav a vybírány jako příspěvky na správu domu. Krajský soud měl dovodit, že na danou jednotku vzniklou v režimu zákona č. 72/1994 Sb. nelze aplikovat úpravu tzv. nového občanského zákoníku a že smlouva i nadále váže výhradně původního vlastníka jednotky. Z § 1186 o. z. navíc nevyplývá převod dluhu ze zákona.“
Právnická osoba
Dobrý den, jsem nový vlastník bytu v SVJ a na shromáždění byl zvolen statutární orgán právnická osoba. Znamená to, že bude vykonávat plnou správu domu ? Budou dány nové stanovy a měla by být i nějaká smlouva ? Nač si mám dát pozor ? Bližší informace nebyly sděleny.
Předem děkuji za radu.
Hlasování - schválení nových stanov dle NOZ - vysvětlení pro laika
Prosím o pomoc – mám v této věci opravdu hokej.
Jak jsem již psala – jsem čerstvá předsedkyně SVJ a nemám s tím moc zkušeností a čerpám informace za pochodu (pro rýpali, kteří určitě zmíní, že předseda by měl být dle nějakého paragrafu někdo, kdo tomu rozumí – vím, ale vězte že u nás v baráku lepší volba nebyla).
Máme dané dohromady nové stanovy, aby vyhovovaly dle NOZ.
A teď jsem narazila na kámen jménem hlasování – nevíme si s naší místopředsedkyní rady..
Potřebovala bycho to od někoho vysvětlit opravdu jako pro blbce – ideálně bez citace paragrafů apod., protože ty si umím dohledat sama, ale mám v tom díky tomu neskutečný bordel.
Hlášení změn SVJ na rejstříkový soud - poplatek?
Zdravím místní komunitu. Zvolili jsme nový výbor SVJ a budeme posílat vše potřebné na rejtříkový soud v HK. Je v současnosti povinný soudní poplatek 2000,– Kč? Odkazuji na toto
http://www.epravo.cz/…u-96615.html
cituji:
Dne 29. 12. 2014 nabyla účinnosti novela zákona o soudních poplatcích č. 335/2014 Sb., kterou se spolky osvobozují od soudních poplatků ve věcech spolkového rejstříku. Samotný zápis spolku do rejstříku či změna údajů v rejstříku tak napříště bude zdarma. Plánuje se, že osvobození bude platit pouze 18 měsíců.
Konání výboru - je nutné mít lhůty ve stanovách?
Dobrý den,
ve stanovách máme určeno, že se výbor schází podle potřeby, nejméně však jednou čtvrtletně. Jakožto členové výboru bychom chtěli zrušit ve stanovách nutnost scházet se alespoň jednou čtvrtletně. Důvod je prostý, jsou období, kdy se scházíme častěji a pak se klidně čtvrtletí nesejdeme, protože zkrátka není důvod. Můžeme tedy tu část za čárkou ve stanovách vypustit?
Děkuji
energetický štítek domu
Dobrý den, prosím o sdělení, do kdy je nutné mít energetický štítek domu pro SVJ (20 bytů) a jaká je jeho cena. Děkuji LUDMA
Mínusování lake
Toto jsem našel co napsal lake a kopíruji na pobavení :
Minusování mých příspěvků má ale jiný důvod: část čtenářů jsou totální právní analfabeti – členové výborů. Upozorňuji na jejich chyby, na neexistující fond oprav, na nesprávné účtování. Na jejich podvody a švindly, kterých se jako členové výborů dopouštějí, když splácení dříve vzniklého dluhu maskují a lživě označují jako budoucí náklady na budoucí opravy (které ovšem nikdy nenastanou).
Představte si hrůzu, kterou zažívá takový neschopný statutár, který zorganizoval v roce 2010 zateplení domu a nikdy dlužníky nevyzval k úhradě jejich dluhu. Teď zjišťuje, že pohledávky SVJ jsou již promlčeny, a že noví nabyvatelé jednotek nemají povinnost nic hradit na sešvindlovaný a neexistující účel.

Poslední komentáře