Ostatní

vlstnictví domu

Vložil jentak (bez ověření), 31. Březen 2016 - 7:21 ::

Vážení, Praha 2 nám podává návrh na privatizaci bytů, ve kterých bydlíme např. od r. 1971. Tehdy jsme na užívání nájemního bytu dostali dekret vystavený Hlavním výborem hl.m.Prahy (dnes Magistrát), nikoli Prahou 2. Podíval jsem se tedy do Katastru a zjistil jsem, že vlastníkem objektu je opravdu Magistrát a Praha 2 ho má ve správě. Kdo má tedy kupní smlouvu na prodej bytu podepsat? Starostka nebo primátorka? Děkuji

Vytvoření kočárkárny z části společné chodby v domě

Vložil Jirka (bez ověření), 31. Březen 2016 - 0:06 ::

Jsme SVJ a někteří majitelé by rádi vytvořili „kočárkárnu“ z části slepého ramena chodby (asi 2 m2) :). Rád bych se zeptal, co taková změna obnáší z hlediska vyřizování na úřadech (nutno měnit prohlášení vlastníka, kolaudovat prostor,…???) a zda z požárního hlediska je to vůbec možné (stačí uzavření pouze železnou mříží, nebo musí být vyzděná příčka s požárními dveřmi?)?

Děkuji za informace.

V čem konkrétně se všechna SVJ se řídí od 1.1.2014 NOZ

Vložil anon. (bez ověření), 30. Březen 2016 - 18:25 ::

Pane zděsený, vy jste mě navigoval na zdroje k prostudování. Ať studuji jak chci, nic nového, co bychom měli mít ve stanovách a nemáme to tam jsem neobjevil.Ano, nemáme tam, že ve výboru může být nečlen společenství a to tam namouduši dávat nebudeme. To je přece naše věc.

• Hlasování v svj – vlastníci si můžou domluvit vyšší kvórum. V tom nespotřebuji žádnou významnou změnu.
  • Písemné hlasování je záležitosti stanov – taky žádná významná změna. Buď si to tam vlastníci schválí nebo ne.
  • Detailnější práva a povinnosti vlastníků. Máme je v našich současných stanovách velice podrobně. Ovšem jak svj donutí vlastníky hlásit to co hlásit mají? Můžete uvést návod, jak je k tomu donutit? SVJ se s nimi má soudit? Soudit se pořád dokola, tak nějak to má vypadat? Do bytu v 5. patře se nastěhuje nájemník. Než napíšeme žalobu na vlsatník, který nic nenehláil, tak je nájemník pryč a je tam někdo jiný. Tak co s tím? To mě fakt zajímá. My žijeme v reálném společenství, ne v tom co je na papíře.

Donucující ustanovení NOZ

Vložil zvědavec (bez ověření), 30. Březen 2016 - 10:51 ::

Co to je, jaká to jsou ustanovení? Prosím konkrétně.

Nový výbor.

Vložil Antonín (bez ověření), 30. Březen 2016 - 9:46 ::

Dobrý den všem, prosím o pomoc. Máme v Bytovce zvolený nový výbor a zaslali jsme na soud podklady pro zápis. Vrátili nám to z důvodu, že chybí čestné prohlášení – splňují § 6, 8 Živnostenského zákona,§ 152 a § 153 NOZ, § 46 odst. 2 ZOK, § 38l ObchZ atd. Členové nemají živnostenské oprávnění(živ­nostenský list), máte s tím nějaké zkušenosti? Stačí napsat že nemají živnostenský list? Předem děkuji za vaše odpověďi.

ČTR pro členy volených orgánů

Vložil staarman, 30. Březen 2016 - 9:45 ::

NOZ kláde členům voleným do Výboru za podmínku bezúhonnost ve smyslu živnostenského zákona. Čím se to dokládá? Pokud jsem to dobře pochopil, má se jednat o trestné činy spojené s podnikáním – můžeme jít ještě dál a do stanov si zakotvit čistý trestní rejstřík?

SOUD - SVJ vymáhá příspěvek do Fondu oprav - část 4. ROZSUDEK

Vložil Jarča, 30. Březen 2016 - 1:55 ::

Rozsudek je z 16.3.2016. Stihnu do tří dnů spočíst penále…? Ale KDO mi pomůže ? Děkuji za Vaše názory.

Podlahová plocha a započtení lodžií

Vložil Werewolf, 29. Březen 2016 - 18:10 ::

Přísahal bych, že jsem četl nějaký právní předpis, který uváděl, že do plochy, která je použitá pro rozúčtování služeb se nezapočítává plocha lodžií. Nemohu to nyní však za boha nikde nalézt.

Našel jsem pouze „součet podlahových ploch všech místností bytu a jeho příslušenství, a to i mimo byt, pokud jsou užívány výhradně nájemcem bytu; podlahová plocha sklepů, které nejsou místnostmi, a podlahová plocha balkonů, lodžií a teras se započítává pouze jednou polovinou“

V prohlášení vlastníka je uvedeno, že se "byt skládá z těchto místností a příslušenství:

Schvalování stanov procenta

Vložil Jirka (bez ověření), 29. Březen 2016 - 17:06 ::

Snad můj dotaz nebude neodborný nebo nepochopitelný. V případě schvalování nových stanov kolik musí být přítomno vlastníků a kolik musí být PRO aby byly schváleny? Jde o to, že ve stávajících stanovách nemáme početní zastoupení a procento pro SCHVÁLENÍ STANOV nijak specifikováno. Mělo by teda platit, že bude stačit nadpoloviční účast a PRO schválení většina? Nebo pro schválení stanov je nějaký paragraf o účasti v OZ, který je nadřazený stanovám ? Děkuji.

Majitel portálu ?

Vložil Archivář (bez ověření), 29. Březen 2016 - 16:56 ::

Paní zděšená napsala : "Na druhou stranu všichni bychom si měli zde uvědomit, kdo tento portál zřídil a udržuje a aspoň bychom měli být zde slušní.

Kdo je podle vás tímto zřizovatelem a adminem ?

Paní zděšená je to lake a nebo Magda3 ?

Jak myslíte být zde slušní ? Vy něco o panu lakovi víte ? Od pátku trucuje a neobjevil se tady.

Proč jste zděšená ? Protože se tady objevil pan zdeseny clen SVJ který nám vnesl trochu jiný pohled do problematiky SVJ?

Syndikovat obsah