V čem konkrétně se všechna SVJ se řídí od 1.1.2014 NOZ
Pane zděsený, vy jste mě navigoval na zdroje k prostudování. Ať studuji jak chci, nic nového, co bychom měli mít ve stanovách a nemáme to tam jsem neobjevil.Ano, nemáme tam, že ve výboru může být nečlen společenství a to tam namouduši dávat nebudeme. To je přece naše věc.
- Hlasování v svj – vlastníci si můžou domluvit vyšší kvórum. V tom nespotřebuji žádnou významnou změnu.
- Písemné hlasování je záležitosti stanov – taky žádná významná změna. Buď si to tam vlastníci schválí nebo ne.
- Detailnější práva a povinnosti vlastníků. Máme je v našich současných stanovách velice podrobně. Ovšem jak svj donutí vlastníky hlásit to co hlásit mají? Můžete uvést návod, jak je k tomu donutit? SVJ se s nimi má soudit? Soudit se pořád dokola, tak nějak to má vypadat? Do bytu v 5. patře se nastěhuje nájemník. Než napíšeme žalobu na vlsatník, který nic nenehláil, tak je nájemník pryč a je tam někdo jiný. Tak co s tím? To mě fakt zajímá. My žijeme v reálném společenství, ne v tom co je na papíře.
- Vlastník jednotky má právo seznámit se s tím, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří. Tak to máme už v našich současných – původních stanovách. Jaké v tom tedy spatřujete novum? Já žádné.
- Příspěvek na odměňování osoby, která dům spravuje se stanovuje stejně. U nás spravuje dům společenství, tak komu mají vlastníci přispívat stejně, společenství?
- Správu domu máme podrobně popsanou: V čem si máme změnit stanovy?
- Ve stanovách máme určitý počet členů stat. orgánu. Máme tam podrobně práva a povinnosti vlastníků i společenství. To máme všechno vyhodit? Máme podrobná pravidla určování plateb včetně plateb za služby. To máme vyhodit? Ale ono to pane zdesený u nás funguje, to bychom museli padnout na hlavu z 8. patra, abychom to vyhodili a tvořili nějaká nová moudra podle internetu.
Opakuji, že jsem blbec a ničemu nerozumím. Můžete mi to pane zděsený objasnit, abych tomu rozuměl? Něco nového, co musíme mít ve stanovách podle NOZ, to bych si tady rád přečetl.
Anon.,
nelze přesně uvést, co všechno je třeba upravit ve Vašich stanovách, když je neznáme. Odkáži Vás na přehled takových úprav ke Vzorovým stanovám č. 371/2004. Některé ustanovení ze vzorových stanov, pokud jste je neměli ve Vašich stanovách, upravovat samozřejmě nemusíte.
Poslední komentáře