Ostatní
Společné prostory
Dobrý den, řeším pro Vás zřejmě triviální otázku, ale nikde se nemohu dočíst přesného znění. Je půda společným prostorem, i když není uvedena v prohlášení vlastníka nemovitosti jako společný prostor? A pokud není společným prostorem, co to je za prostor? Pro představu jedná se o prostor přístupný výklopnými schody. Na půdě se nachází servisní chodníček a zbytek tvoří volný prostor vyplněný izolací nad stropy bytových jednotek. Předem děkuji za osvětlení základních pojmů
Nastaveni vyse splatky do FO
Na kvetnovem shromazdeni chceme trochu revitalizovat castku splatky do FO. Nase SVJ ma uver na zatepleni baraku a na nove vytahy. Chteli bychom v budoucnu nainstalovat kamery dole u vchodu do vytahu a do domu + bude treba vymenit lino na chodbach.
Doted se do FO hradila stejna castka a nehledelo se na podlahovou plochu bytu. Mame dva druhy bytu – 40 metru a nejake drobne; 60 metru a nejake drobne.
Majitele malych bytu (pocet bytu 22 oproti poctu velkych 11) remcaji, ze by velke byty mely hradit vice, coz zni i logicteji. Chceme proto nyni s novym vyborem, jehoz jsem predsedkyni, castku upravit, ale netusim, kolik bude primerena?
Stanovy
Vážení diskutující,
velmi mnoho se toho zde již napsalo ohledně § 1186 NOZ. Je načase navrhnout, jak by se tento paragraf měl promítnout do Stanov. Níže uvádím svoji představu. Přivítám každý konstruktivní návrh se zdůvodněním, jak to napsat lépe.
S pozdravem Ivanq.
Návrh
Při převodu vlastnického práva k jednotce nemá společenství povinnost příspěvky na správu domu (dlouhodobé zálohy) mezi převodcem a nabyvatelem vypořádat. Převodem jednotky se nabyvatel zavazuje, že bude přispívat na správu domu a pozemku ve výši stanovené pro vlastníky usnesením shromáždění.
Navýšení Záloh
Dobrý den, prosím vás, mám dotaz ohledně zvyšování záloh. Za minulý rok jsme měli nedoplatek 15 tisíc korun. Zálohy se nám zvýšili o cca 1200 kč. To naprosto chápu. Ale vyúčtování nám přišlo v dubnu, a správci domu nám tvrdí, že navýšení je platné již od ledna. A tudíž kromě nedoplatku, se musí zaplatit i zpětně navýšení za leden, únor a březen. Já se chci zeptat, jesti je to opravdu nutné? Paní správkyně mi řekla, že to schválil výbor. Já nedoplatek zaplatil ihned, ale ještě k tomu doplácet dalších cca 4 tisíce už mi bude dělat trochu problém.
plnění pojistné události
Mám dotaz – na základě smlouvy o pojištění domu byly pojišťovnou likvidovány 3 pojistné události. Je tato platba od pojišťovny příjmem SVJ nebo vlastníků? Kdo ho musí zdanit? Děkuji, Anežka
Instalace čipů na vchodové dveře
Dobrý den, rozhodli jsme se pro čipy na vchodové dveře, protože si po domě chodí kdekdo,nikdo nevrací klíče, ani nájemníci, natož vlastníci při výměně, prodeji bytů apod. Máme 4 vchody a výbor SVJ předložil návrhy tří firem,které se instalací čipů zabývají. Jenže všechny chtějí plus mínus 600 tisíc bez DPH. Nemá někdo nějakou levnější firmu? Děkuji Anežka
Jak rozúčtovat náklady na vytápění u pronájmu bytu při změně nájemníka v průběhu roku?
Pokud by byly instalovány elektronické digitální měřiče na rozúčtování nákladů, tak bych věděl jak. Ale jak postupovat, když máme pouze odpařovací.
Děkuji. T.
rozúčtování tepla
Dobrý den,
prosím o názor k nové vyhlášce o rozúčtování nákladů na teplo.
„Základní složka nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce činí 30 % až 50 % a zbytek nákladů tvoří spotřební složku. Výši základní složky určí poskytovatel služeb.“
Proč výši složky určuje poskytovatel, na základě čeho? Znamená to, že hlasovat o tom na shromáždění je zbytečné?
J.K.
Soudní poplatek za změnu stanov
Stanovy jsme už přizpůsobili NOZ vloni, měnili jsme i název (zkracovali), ve sbírce listin už jsou a je už též rok zapsaný nový název. Teď chceme provést ve stanovách ještě určité změny.
Stačí novou verzi stanov poslat do sbírky listin, nebo se také platí soudní kolek 2000 Kč?
Nepřiměřené příspěvky
Dobrý den všem , ráda bych požádala o radu . U maminky v panelové domě, který má 90bytů se platí na správu cca 30,– za m2 . Maminka díky tomu platí 1500,– měsíčně. Když dostala rozpočet SVJ na rok 2016 zjistila jsem , že předpokládané náklady pro rok 2016 jsou 230tis. ,ale vybere se cca 1,4mil. , to je , že se každý rok ušetří cca 1,2 mil. Platba,která by mamince podle podílu stačila platit , byla cca 350,– (to je sakra rozdíl pro starou paní). Žádné opravy do budoucna nejsou odhlasovány a výbor (3 pánové) neustále tvrdí, že se šetří na případné závady .Naspořeno mají cca 4mil. Přijde mi to nehorázné a navíc mají ve stanovách, že se náklady rozúčtovávají podle podílu na společných částech .

Poslední komentáře