Ostatní

navržení 50% pro schvalování...

Vložil Franta (bez ověření), 7. Listopad 2016 - 9:30 ::

Prosím, je možnost určit do Stanov pro hlasování 50% VJ? Řada vlastníků dle situace řešených problémů požaduje buď 3/4 všech, nebo 3/4 přítomných nebo v zásadních věcech kolem změny podílů 100%. Jak je to uváděno v zákoně. Jak uvedeno, předseda si chce ulehčit řešení nastalých záležitostí min.počtem 50%. Připouští tuto situaci zákon? Díky za odpovědi.

Problémy se správcem nemovitosti

Vložil David (bez ověření), 7. Listopad 2016 - 8:56 ::

Dobrý den, potřebuji poradit, jak řešit problém se správcem. Jsem předseda výboru SVJ a mám problém se správcem. Aktuální správce dostal výpověď k poslednímu dni v roce 2016, ale vzal to osobně a dělá nám naschvály. Nekomunikuje, odmítá zaslat podklady potřebné v vedení SVJ (předpisy apod.). Také jsme při hloubkové kontrole zjistili, že máme více jak 2 roky propadlé revize. Chci mu zaslat dopis o tomto problému a tím i pozastavit platby za správu (ještě 2 mesíce) dokud problémy neodstraní (revize, podklady apod.) Vzhledem k nevungující správě, budeme také požadovat slevu z ceny za správu. Nevím ale jakou slevu požadovat. Ideálně bych byl pro, aby výše byla minimálně 5 tis. (pozastavená platba)

Neplatnost schůze

Vložil Carboch (bez ověření), 6. Listopad 2016 - 23:43 ::

Prohlásí soud neplatnost schůze shromáždění pouze na základě skutečnosti, že přehlasovanému členovi byla pozvánka doručena pozdě? Dle dikce stanov má být pozvánka doručena nejméně 15 dnů před dnem zasedání shromáždění. Shromáždění bylo 30.9. Pozvánku SVJ odeslalo 15.9. a přehlasovaný člen ji na poště vyzvedl 17.9. (nebyl zastižen doma).

Schůze byla usnášeníschopná. Všichni přítomní hlasovali PRO, pouze onen jeden člen hlasoval PROTI. Vůle většiny je tedy jednoznačná.

Kdy vznikne členství ve výboru?

Vložil malko (bez ověření), 6. Listopad 2016 - 21:18 ::

Ve stanovách máme:

(6) Funkční období výboru je 5 let. Počíná dnem zvolení nebo dnem, který byl shromážděním při zvolení stanoven jako počátek výkonu funkce a končí uplynutím funkčního období. Funkční období členů výboru končí všem jeho členům stejně.
(7) Členství ve výboru vzniká zvolené osobě
(a) skončením funkčního období předchozího výboru,
(b) doplňovací volbou během funkčního období výboru,
(c ) u zvoleného náhradníka dnem zániku funkce člena výboru během funkčního období výboru.
(8) Členství ve výboru zaniká

Pokuty od hasičů za mříže na chodbách

Vložil V.R. (bez ověření), 6. Listopad 2016 - 19:25 ::

http://www.sbdkrusnohor.cz/…0_mrize.html Článek se zdánlivě týká družstevních domů, ale SBD uplatňuje shodná pravidla i na SVJ, kde je pověřeným vlastníkem. Rovněž po členech SVJ (vlastnících) požaduje povolení (samozřejmě za poplatek). Zajímalo by mě, jestli opravdu hasiči mohou dát za mříže pokutu, jaké máte zkušenosti odjinud.

pzálohy na služby, příspěvky na správu, rozpočet

Vložil hobo, 6. Listopad 2016 - 19:24 ::

VDobrý den, schvalujete

1. na shromáždění celkovou výši záloh ba služby na kalendářní rok nebo na období od vyúčtování do vyúčtování ? 2. rozpočet na rok 2017 již před koncem roku 2016 nebo až počátkem roku 2017 3. jak a dle čeho určujete členění příspěvku na správu – jasná je vlastní správní činnost, ale dle čeho a jak členíte zbytek ( u nás dlouhodobá záloha na údržbu a opravy atd., pojištění domu a ostatní- zdá se vám to takto dostačující? ) Díky za Vaše názory. Hobo

Kdo platí příspěvky a zálohy po zemřelém vlastníkovi?

Vložil Marková (bez ověření), 6. Listopad 2016 - 19:15 ::

Pána odvezla sanitka na základě telefonátu sousedů, pán po odvozu bohužel zemřel v nemovnici. Kdo prosím platí příspěvky a zálohy po zemřelém vlastníkovi? Minulý měsíc zemřel pán a dluží za říjen, za listopad předpokládám bude dlužit také.

Je třeba už při zahájení dědického řízení vejít v jednání, možná ani dědicové nevědí, že musí po pozůstalém platit příspěvky a zálohy.

Kde zjistíme, kdo je dědic a jak je kontaktovat? Asi u notáře? A jak zjistit, který notář v okrese má pána na starosti? Musí zaplatit už říjen? A jak je vyzvat? Máme jim poslat kopii evidenčního listu? Nebo jak se to dělá?

podpis zápisu ze schůze výboru SVJ

Vložil starousek, 6. Listopad 2016 - 17:28 ::

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda máte někdo zkušenost s tím, když dva členové výboru odmítnou podepsat zápis ze schůze výboru SVJ. Případně jak se toto dá řešit. Zápis byl zapsán dle jednotlivých bodů na pozvánce a průběhu schůze. Veškeré připomínky k němu byly zodpovězeny a jsou součástí zápisu. Ve stanovách máme k této problematice uvedeno-Zápis podepisuje ten, kdo jednání voleného orgánu svolal a alespoň jeden další člen orgánu. Výbor má 3 členy. Za celých 8 let jsem, co jsem ve výboru SVJ, jsem se s tímto přístupem nesetkal. Děkuji.

min.počet určených VJ pro volbu

Vložil Pepa (bez ověření), 6. Listopad 2016 - 14:47 ::

Prosím, může zde někdo sdělit minim. počet VJ pro rozhodnutí usnesení na Shromáždění? Může být 50% přítomných jak to chce předseda SVJ vložit do Stanov? Je určena 3/4 přítomných? Děkuji za odpověď. Pepa

Příběh: Peripetie s nahlížením do účetnictví a jiných dokumentů SVJ a cesta k žalobě

Vložil Jenda (bez ověření), 6. Listopad 2016 - 9:49 ::

Před dvěma roky jsem koupil pěkný byt v panelovém domě na tradičním sídlišti z 80. let. Dům na první pohled vypadá vizuálně dobře, vše je nově opravené, vč. vchodů, výtahů a vymalovaných chodeb. Okolo domu udržovaný park s pěknou zelení. Správce se o dům stará a obyvatelé jsou spokojení, což vám při oslovení rádi sdělí. Takříkajíc radostné bydlení. O dům se stará staré bytové družstvo typu SBD, které je rovněž pověřeným vlastníkem SVJ. V domě má už jen dva byty, což představuje 3 % podílů.

Po určité době jsem začal narážet na určitá „ale“ související s řízením SVJ, které při koupi bytu na první pohled neprohlédnete (byť samozřejmě můj právník prováděl právní prověrku nemovitosti a na nic podezřelého nenarazil).

Syndikovat obsah