Ostatní
POKUTY VE STANOVÁCH
Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné, aby SVJ zakomponovalo do svých stanov pokuty pro své členy, příp. pro jaké situace, kdo je jménem SVJ kompetentní je vymáhat, jak se zavinění dokazuje, atd. Jedním z příkladů je např. situace, kdy vlastník jednotky a člen SVJ v téže osobě nenahlásí SVJ skutečnost, že si vzal do bytu nájemce. Za odpověď, příp. i uvedení zákonného ustanovení, které odpověď dokládá, předem děkuji.
Sankce za neprovedení zápisu SVJ do Rejstříku SVJ
Dobrý den, zjistila jsem, že v našem byt.domě vzniklo SVJ již v roce 2007 (ze zákona). Do Rejstříku SVJ (dle NOZ) ale dodnes SVJ zapsáno nebylo. Nemáte někdo informace o tom, jestli bude rejstříkový soud zjišťovat existenci zápisu SVJ do Rejstříku, případně poté dále SVJ vyzývat k zápisu? A jaké sankce za nesplnění této povinnosti mohou být a kým uděleny? Našla jsem, že předseda soudu může udělit pokutu až do výše 100 000,– Kč.
Převod bytu do soukroméno vlastnictví
Dobrý den,mohl by mi někdo poradit jaké mám možnosti? Vlastním družstevní byt,jelikož z osobních i finančních důvodu ho potřebuji prodat,byla jsem na družstvu a bylo mi řečeno že je nepřeveditelný,tudíž že zájemci si nemohou požádat o hypotéku,anuita je splacená. Podle toho mám prý jedinou možnost, prodat za hotové nebo využít nějakou zástavu,což bude asi dost potíž.Cca před 10lety jsem měnila svůj původní byt za tento a prý jsem při dřívější výměně bytu nepožádala o souhlas o převoditelnosti bytu. Jednak mě na to nikdo neupozornil a jednak jsem to netušila.Údajně tato žádost se mohla podat do r. 2003. Mám tedy opravdu jedinou možnost si podat žádost o převod u družstva?Bylo mi striktně sděleno,že byt převést nejde,ale já to ještě nevzdávám.Děkuji moc za informaci.
Dotaz
Náš správce není schopen po půl roce usvědčit vlastníka bytu o správném vyúčtování tepelné energie.Vlastník souhlasí se zmíněnou spotřebou ale nedoplatek nechce uhradit.Podle jakého zákona má správce jednat? Děkuji.
Doplnění programu shromáždění vlastníků
Dobrý den, je možné zařadit na shromáždění vlastníků bod, který nebyl uvedený v programu v pozvánce, pokud jsou na shromáždění přítomni všichni vlastníci (nebo je zastupuje někdo s plnou mocí) a zařazení by bylo odhlasováno všemi hlasy? (takto chápu § 253 odst. 3 NOZ) Děkuji.
Rozúčtování spotřebované vody správný postup výpočtu?
Dobrý den, obávám se, že naše malé společenství má nesprávně zvolený (byť shromážděním odsouhlasený) výpočet spotřebované studené vody. Poradíte prosím někdo, jak to má být z vyhlášky č.372/2001Sb. a 67/2013Sb mi to není zcela jednoznačně jasné.
Naše malé společenství má vlastní kotel a ohřívá i vodu. Výpočet nákladů za plyn se vypočítává rozdělením nákladů za plyn na 60% vytápění (rozpočet podle započ.podl.plochy – nejsou měřáky, a ano, o možné pokutě víme, pracujeme na nápravě) a 40% ohřev vody, to se dále dělí na složku 30% základní (rozpočet dle započ.podlahové polochy) a 70% poměrně podle náměrů spotřebované TUV. Viz. ustanovení 372/2001sb. § 4 odst.5.
Vytvoření zvláštní zálohy na úhradu kotlů, které nejsou společnými částmi domu
Dobrý den, řešíme v našem domě problém s kotly. Každý byt má svůj kotel, který není společnou části domu. Vzhledem k tomu, že za pár let budeme muset ale kotle hromadně měnit za kondenzační, vlastníci by si rádi hradili na účet SVJ dlouhodobou zálohu,kde by si každý „predsporil“ svoji částku na svůj kotel. Vše by bylo analyticky evidováno. Můžeme takto postupovat, pokud si to vlastníci schválí? Děkuji. Zuzka.
Vzor rozpočtu dle NOZ
Dobrý den do SVJ. Naše SVJ je před schválením nových stanov dle NOZ a v obsahu návrhu víceméně vzorových stanov jsou uvedena „Pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství“. Je nutné částky v rozpočtu uvádět přesně resp. uvádět např. cenový strop?
Prosím někoho o nahrání vzoru takového rozpočtu dle NOZ. Děkuji.
Obsah textu návrhu stanov dle NOZ.
Pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství
- Rozpočet na kalendářní rok schvaluje shromáždění vlastníků nejpozději do konce měsíce května kalendářního roku, na který se rozpočet schvaluje. Návrh rozpočtu předkládá
Zvíře v bytě
Dobrý den všem, je možné změnou stanov SVJ zakázat majiteli bytové jednotky vlastnit zvíře v bytě? Byly by stanovy absolutně neplatné nebo je možné, že 75% členů zákaz odhlasuje a zákaz je platný? Za odpovědi děkuji.
Změna stanov SVJ- změna času nočního a víkendového klidu
Dobrý den,
Máme podepsat změnu stanov, kde je takovéto znění ohledně nočního a víkendového klidu :
" Veškeré práce, údržba a nutné opravy byt. jednotek jsou povoleny pouze ve všední dny od 8 do 18 hod. O víkendech je jakákoliv činnost zakázaná."
Je toto vůbec možné ? Dům je ze2/3 obýván starousedlíky – důchodci.Domnívám se, že jde o diskriminaci pracujících.
Děkuji za vaše případné rady, či názory.
S pozdravem
Janeček

Poslední komentáře