Ostatní
Mohou členové výboru skončit ve vězení za neobnovení účetnictví? Pevné nervy reformátora
Narazil jsem na čerstvý judikát 5 Tdo 1226/2015: obviněný nesplnil povinnost provést opatření k obnovení účetnictví, ze kterého se zachovaly pouze fragmenty hlavní knihy … v případě, že účetní záznamy jsou ztracené … je účetní jednotka povinna provést opatření k obnovení účetnictví. Obviněný proto byl povinen účetnictví obnovit a zajistit jeho řádné vedení, což nesplnil, čímž naplnil znaky přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření.
Stává se, že v domě vzniklo ze zákona SVJ, ale nedošlo k jeho „aktivaci“. Případně SVJ funguje, ale nevede účenictví. Nebo účetnictví vede, ale odvolaný výbor účetnictví nepředá, nebo předá jen torzo.
Metodický pokyn Ministerstva pro místní rozvoj k zák. 67/2013
Tak jsem se začetl do metodického pokynu http://www.mmr.cz/…_14_1_16.pdf
Přijde mi, že na některých místech jde proti zákonu, doufám, že správci budou mít rozum.
V bytě bydlí více lidí než je nahlášeno - co s tím?
Potrebuji poradit.
Vedle nas v byte bydli v najmu rodina – dle majitele by tam mel byt nahlasen jen jeden clovek a ostatni k nemu chodit jen na navstevy.
Problem je, ze to neni pravda – bydli tam ten nahlaseny muz a jeho zena a jejich deti (asi o pet lidi vic nez by melo byt).
Majitel tu v dome nezije a na kontroly nechodi.
Vyzvala jsem jej jmenem vyboru, aby se s nami sesel a bez ohlaseni se sel s nami do bytu podivat, kolik lidi tam je.
Nejdriv to vypadalo, ze na to pristoupi, ale nic se nedeje.
Navic deti tam dost casto delaji hrozny hluk – rany, dupani, vriskani.. opravdu nad ramec normalniho detskeho hrani.
NÁHRADNÍCI DO VÝKONU FUNKCE
Dobrý den, chtěla bych Vás touto cestou poprosit o radu. Na shromáždění SVJ, které proběhlo tento týden, tříčlenný výbor odstoupil z funkce. K tomu ještě musím dodat, že začátkem tohoto roku jsme si na shromáždění nechali zvolit dva náhradníky. Je tedy možné, aby tito dva převzali výkon funkce, i když jaksi okleštěně a dočasně, tj. než se nám podaří sestavit nový výbor? A nebo kterýkoliv vlastník s 25% podporou ostatních vlastníků má svolat mimořádné shromáždění, kde se rozhodne o nějakém externím předsedovi a revizorovi? Děkuji.
Výbor - rekonstrukce po letech nečinnosti
Schůze SVJ se cca 3 leta nescházela – výbor byl zvolený před 10 lety a jeho činnost postupně „ochabovala“. Podařilo se nám svolat schůzi, získat formální rezignaci dřívějšího a zvolit ‚nový výbor‘. Při zápisu do rejstříku SVJ nastala potíž – chtějí doložit zápisy za historických schůzí (které nebyly), že jsme vždy po 3 letech opakovaně volili ‚starý výbor‘ (skutečně máme ve stanovách 3 leté funkční období). Co máme rejstříku napsat, aby nám ‚nový výbor‘ zapsal?
Zmena stanov
Dobrý den, mám panelový byt ve společnosti vlastníků.Nyní nám poslali nové stanovy ke schválení.Jsou tam ale věci se kterými nesouhlasím.Jak mám postupovat?dekuji
vlastník s nadpoloviční většinou - možnost obrany ostatních
Dobrý den, v domě máme vlastníka, který je předsedou SVJ a vlastní nadpoloviční většinu bytů, zároveň vlastní všechny nebytové prostory ve sklepě. Na minulé schůzi jsme odsouhlasili, že SVJ si vezme úvěr na sanaci spodní stavby proti vlhkosti. S tím bylo odsouhlaseno navýšení příspěvku do fondu oprav. Předseda však provedl sanaci pouze prostorů ,kde má své sklepy, ale suterénní byty, které již nejsou jeho majetkem, nesanoval. Několikrát jsme žádali o to, aby byla provedena sanace celé spodní stavby, zasílali jsme mu i nabídky firem. On teď nasadil zdržovací taktiku a nesvolává schůzi.
Sdružení vlastníků domu
Dobré ráno, dokázal by mi někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi Sdružením vlastníků domu (vzniklo v roce 2006) a Společenstvím vlastníků jednotek?
Stanovy - hospodaření společenství
Dobrý den, v nových stanovách máme v části hospodaření bod „Vlastníci jednotek společenství RUČI za závazky spol. v poměru, který odpovídá velikosti spoluvlastnických podílů na společných částech domu“. Při hlasování o nových stanovách jeden vlastník jednotky s tímto nesouhlasí, a chce aby se tento bod změnil na „Vlastník jednotky spol. NERUČÍ za závazky na spol. částech domu, pokud je finančně uhradil“. Chtěla bych se zeptat zda jeho návrh má nějakou oporu v zákoně a zda toto vůbec lze do nových stanov dát.
Děkuji
zateplení 1 bytu
Vlastník 1 bytu požádal na schůzi, aby mu SVJ poskytlo finance na zateplení jeho bytu(polystyren na strop spol.místností), protože bydlí nad sklepy a domnívá se, že je tak výrazně znevýhodněn. Dá se to nějak posoudit, zda je jeho byt na tom hůř, než třeba byty, které jsou pod střechou, nebo byt, který je úplně v přízemí, ale má většinu stěn na sever… Já mu věřím, sama bydlím v jiném domě taky nad sklepy, ale ostatní o tom být přesvědčeni nemusí.Sama úplně jistě nevím, jestli s tím souhlasit, jen proto, že se „přihlásil“, bez nějakých „důkazů“.

Poslední komentáře