Ostatní

Podíl na příjmech z pojistného plnění.

Vložil rety (bez ověření), 14. Prosinec 2017 - 21:43 ::

Budu žádat svoje SVJ o potvrzení o příjmu nebo zisku z pronájmu společných částí. Někde jsem četl, že od letošního roku musí vlastník zdaňovat také podíl na příjmech z pojistného plnění. Mám vyžádat i toto?

Jsem osoba podávající daňové přiznání, jelikož jsem zaměstnanec, živnostník a mám svoje příjmy z pronájmu bytu a prodeje akcií, tedy příjmy ze všech paragrafů a „bojím se“ kontroly z FÚ, kterou jsem už jednou na udání měl (naštěstí dopadla dobře). Nevylučuji, že by se udání mohlo opakovat, tak chci mít vše na 100 % v poř

Co je pracovní předsednictvo

Vložil Lojza (bez ověření), 14. Prosinec 2017 - 14:56 ::

Na pozvánce na shromáždění SVJ je v bodě 1 „volba pracovního předsednictva“.

Podle § 253 NOZ má svolavatel před zahájením shromáždění zajistit volbu „předsedy zasedání“ a případně i dalších činovníků (v praxi SVJ bývá časté volit zapisovatele a ověřovatele, případně více ověřovatelů, méně často skrutátora; setkal jsem se s praxí, že se volily i komise, např. mandátová, návrhová apod.).

Pokud na pozvánce vidím bod programu „volba pracovního předsednictva“, představuji si pod tím skupinu osob, tedy dvě a více. To však odporuje zákonu, jelikož zákon vyžaduje volbu „předsedy zasedání“ (tedy předsedajícího, řídícího schůzi, moderátora, který uděluje slovo a řídí schůzi postupně podle bodů ohlášeného programu).

Změna prohlášení vlastníka

Vložil Nika (bez ověření), 14. Prosinec 2017 - 14:38 ::

Dobrý den, tento rok 2017 jsme vkládali do KN-Prohlášení vlastníka jednotek. Teď se přišlo na to že je chyba ve spoluvlastnických podílech a taky ve stanovách, které jsou přílohou prohlášení. Z 16 byt. jednotek je už jeden vlastník. Na KN nebyli ochotní zdělit jakým způsobem a jaké dokumenty jsou třeba dodat k nápravě prohlášení. Právník nám v této věci také nedokázal říct víc, jen že náprava lze provést opravným prohlášením a odkázal nás na § 1169. Nejsem z toho moc moudrá. Můžete prosím poradit ? Děkuji Nika

Jaké podklady mohu požadovat k opravě nebo stavební úpravě

Vložil Ivan Navratil (bez ověření), 10. Prosinec 2017 - 18:42 ::

Obdrželi jsme pozvánku na shromáždění vlastníků a podle pozvánky se měla schválit oprava střechy za 4,5 mil. Kč a k tomu schválit navýšení úvěru, tedy současný úvěr refinancovat. Neobdrželi jsme žádné podklady, podařilo se mi však oba body odložit a shromáždění se svolá na začátku roku. Kontaktoval jsem investiční oddělení SBD, které mi však podklady odmítlo ukázat s odůvodněním, že jsou jejich a že bych tomu stejně nerozuměl, což je asi pravda, ale jsem schopen se zorientovat a případně se poradit, strýc je stavební inženýr a má stavební firmu. V minulosti jsem krátce pracoval v bance, jsem schopen tedy posoudit úvěrovou nabídku i co do konkrétních parametrů úvěru.

Kontrolní komise

Vložil rety (bez ověření), 9. Prosinec 2017 - 23:18 ::

Dali byste členům kontrolní komise dispozice (pasivní nahlížení bez možnosti autorizovat platby) k internetbankingu?

GDPR a nahlížení do listin SVJ

Vložil lg (bez ověření), 8. Prosinec 2017 - 15:58 ::

Promýšlím formulaci stanov SVJ ohledně nahlížení ve vztahu ke GDPR (osobní údaje v některých listinách SVJ) a bankovnímu tajemství (čísla účtů v bankovních výpisech) pro případ, že vlastník listinu okopíruje, aby ji dále nešířil.

Lze považovat ustanovení v tomto znění za dostatečné, vhodné a účelné?

- Vlastník může nahlížet výlučně v prostorách určených společenstvím, nemá právo na fyzické vydání originálu dokumentu a není oprávněn odnášet originály dokumentů mimo určené prostory. Vlastník si může na místě činit výpisky ze všech dokumentů a pořizovat jejich kopie prostřednictvím vlastního fotoaparátu nebo skeneru. Vlastník může pořizovat kopie dokumentů výlučně pro svoji potřebu, za tímto účelem je společenství oprávněno od vlastníka požadovat podpis záznamu o nahlížení obsahující poučení o nakládání s osobními údaji. Vlastník nesmí tyto údaje dále předat nebo zpřístupnit osobě, která není členem společenství.

Neplatne hlasovani proti kratkedobemu pronajmu

Vložil otelo, 6. Prosinec 2017 - 23:32 ::

Dobry den. Rad bych se nechal poradit ohledne nasledujiciho pripadu. Teprve se dovolim citovat navrh ktery byl dneska pri shromazdeni schvalen: "Tvorbu a použití Fondu údržby domu Za účelem financování některých oprav a údržby společných částí domu, vytváří SVJ fond údržby domu. Potřeba vytvoření fondu údržby domu vznikla zejména proto, že dům je užíván i osobami ubytovávanými krátkodobě v některých jednotkách. Jedná se o fond tvořený příspěvky jen od některých vlastníků, jehož nevyčerpaná část se převádí do následujících let.

Počet členů výboru: realita vs. stanovy

Vložil Květuše (bez ověření), 5. Prosinec 2017 - 22:20 ::

Dobrý den,

v našem SVJ odešla členka kontrolní komise do důchodu a člen výboru se odstěhoval. Obojí nabylo právní moci. Tedy reálně máme 2 členy výboru a 2 členy KK. Výbor i KK jsou usnášeníschopní. Podle Stanov a obch. rejstříku jednají jménem společenství 2 členové výboru. Příští shromáždění se bude konat v lednu. Ale dost možná se nikdo nový nepřihlásí ani do výboru ani do kontrolní komise a oba orgány budou mít v reálu 2 členy oproti 3 na papíře (Stanovy). Na stole leží návrh, že pokud se tak stane, tak ať výbor navrhne Shromáždění změnu stanov – snížení počtu členů výboru i KK na 2. Podle mě je snížení počtu členů ve stanovách riskantní – a) 2 jsou snáze manipulovatelní b) sníží se rozhodovací schopnost. Podotýkám, že společenství má 48 členů (bytů) s plus minus stejnými podíly. Co si o tom myslíte?

vynucení plnění usnesení shromáždění SVJ

Vložil vladan na půjčeném účtu (bez ověření), 5. Prosinec 2017 - 18:12 ::

Dobrý den, na dubnovém shromáždění vlastníci odsouhlasili bod programu,je to i v zápisu, ale do dnešního dne výbor nekoná. Lze vymáhat plnění usnesení shromáždění soudně?

stanovy

Vložil Běla Rýdlová (bez ověření), 5. Prosinec 2017 - 14:30 ::

Dobrý den, u nás v SVJ již několik let odsouhlasujeme stanovy. Já jsem je velmi podrobně připomínkovala. Na schůzi konané v únoru 2017 – stanovy byly přílohou pozvánky, stanovy nebyly odsouhlaseny /osobně jsem na schůzi zdůrazňovala chyby ve stanovách /.

<dl>
<dt>Nová schůze konaná v listopadu 2017 – v programu pozvánky napsán
bod</dt>

<dd>schválení stanov</dd> </dl>

na pozvánce nejsou stanovy přiloženy ani není uvedeno, že tyto stanovy můžete obdržet tam a tam.

Na schůzi – stanovy odsouhlaseny.

Syndikovat obsah