Ostatní
Podíl na příjmech z pojistného plnění.
Budu žádat svoje SVJ o potvrzení o příjmu nebo zisku z pronájmu společných částí. Někde jsem četl, že od letošního roku musí vlastník zdaňovat také podíl na příjmech z pojistného plnění. Mám vyžádat i toto?
Jsem osoba podávající daňové přiznání, jelikož jsem zaměstnanec, živnostník a mám svoje příjmy z pronájmu bytu a prodeje akcií, tedy příjmy ze všech paragrafů a „bojím se“ kontroly z FÚ, kterou jsem už jednou na udání měl (naštěstí dopadla dobře). Nevylučuji, že by se udání mohlo opakovat, tak chci mít vše na 100 % v poř
Co je pracovní předsednictvo
Na pozvánce na shromáždění SVJ je v bodě 1 „volba pracovního předsednictva“.
Podle § 253 NOZ má svolavatel před zahájením shromáždění zajistit volbu „předsedy zasedání“ a případně i dalších činovníků (v praxi SVJ bývá časté volit zapisovatele a ověřovatele, případně více ověřovatelů, méně často skrutátora; setkal jsem se s praxí, že se volily i komise, např. mandátová, návrhová apod.).
Pokud na pozvánce vidím bod programu „volba pracovního předsednictva“, představuji si pod tím skupinu osob, tedy dvě a více. To však odporuje zákonu, jelikož zákon vyžaduje volbu „předsedy zasedání“ (tedy předsedajícího, řídícího schůzi, moderátora, který uděluje slovo a řídí schůzi postupně podle bodů ohlášeného programu).
Změna prohlášení vlastníka
Dobrý den, tento rok 2017 jsme vkládali do KN-Prohlášení vlastníka jednotek. Teď se přišlo na to že je chyba ve spoluvlastnických podílech a taky ve stanovách, které jsou přílohou prohlášení. Z 16 byt. jednotek je už jeden vlastník. Na KN nebyli ochotní zdělit jakým způsobem a jaké dokumenty jsou třeba dodat k nápravě prohlášení. Právník nám v této věci také nedokázal říct víc, jen že náprava lze provést opravným prohlášením a odkázal nás na § 1169. Nejsem z toho moc moudrá. Můžete prosím poradit ? Děkuji Nika
Jaké podklady mohu požadovat k opravě nebo stavební úpravě
Obdrželi jsme pozvánku na shromáždění vlastníků a podle pozvánky se měla schválit oprava střechy za 4,5 mil. Kč a k tomu schválit navýšení úvěru, tedy současný úvěr refinancovat. Neobdrželi jsme žádné podklady, podařilo se mi však oba body odložit a shromáždění se svolá na začátku roku. Kontaktoval jsem investiční oddělení SBD, které mi však podklady odmítlo ukázat s odůvodněním, že jsou jejich a že bych tomu stejně nerozuměl, což je asi pravda, ale jsem schopen se zorientovat a případně se poradit, strýc je stavební inženýr a má stavební firmu. V minulosti jsem krátce pracoval v bance, jsem schopen tedy posoudit úvěrovou nabídku i co do konkrétních parametrů úvěru.
Kontrolní komise
Dali byste členům kontrolní komise dispozice (pasivní nahlížení bez možnosti autorizovat platby) k internetbankingu?
GDPR a nahlížení do listin SVJ
Promýšlím formulaci stanov SVJ ohledně nahlížení ve vztahu ke GDPR (osobní údaje v některých listinách SVJ) a bankovnímu tajemství (čísla účtů v bankovních výpisech) pro případ, že vlastník listinu okopíruje, aby ji dále nešířil.
Lze považovat ustanovení v tomto znění za dostatečné, vhodné a účelné?
- Vlastník může nahlížet výlučně v prostorách určených společenstvím, nemá právo na fyzické vydání originálu dokumentu a není oprávněn odnášet originály dokumentů mimo určené prostory. Vlastník si může na místě činit výpisky ze všech dokumentů a pořizovat jejich kopie prostřednictvím vlastního fotoaparátu nebo skeneru. Vlastník může pořizovat kopie dokumentů výlučně pro svoji potřebu, za tímto účelem je společenství oprávněno od vlastníka požadovat podpis záznamu o nahlížení obsahující poučení o nakládání s osobními údaji. Vlastník nesmí tyto údaje dále předat nebo zpřístupnit osobě, která není členem společenství.
Neplatne hlasovani proti kratkedobemu pronajmu
Dobry den. Rad bych se nechal poradit ohledne nasledujiciho pripadu. Teprve se dovolim citovat navrh ktery byl dneska pri shromazdeni schvalen: "Tvorbu a použití Fondu údržby domu Za účelem financování některých oprav a údržby společných částí domu, vytváří SVJ fond údržby domu. Potřeba vytvoření fondu údržby domu vznikla zejména proto, že dům je užíván i osobami ubytovávanými krátkodobě v některých jednotkách. Jedná se o fond tvořený příspěvky jen od některých vlastníků, jehož nevyčerpaná část se převádí do následujících let.
Počet členů výboru: realita vs. stanovy
Dobrý den,
v našem SVJ odešla členka kontrolní komise do důchodu a člen výboru se odstěhoval. Obojí nabylo právní moci. Tedy reálně máme 2 členy výboru a 2 členy KK. Výbor i KK jsou usnášeníschopní. Podle Stanov a obch. rejstříku jednají jménem společenství 2 členové výboru. Příští shromáždění se bude konat v lednu. Ale dost možná se nikdo nový nepřihlásí ani do výboru ani do kontrolní komise a oba orgány budou mít v reálu 2 členy oproti 3 na papíře (Stanovy). Na stole leží návrh, že pokud se tak stane, tak ať výbor navrhne Shromáždění změnu stanov – snížení počtu členů výboru i KK na 2. Podle mě je snížení počtu členů ve stanovách riskantní – a) 2 jsou snáze manipulovatelní b) sníží se rozhodovací schopnost. Podotýkám, že společenství má 48 členů (bytů) s plus minus stejnými podíly. Co si o tom myslíte?
vynucení plnění usnesení shromáždění SVJ
Dobrý den, na dubnovém shromáždění vlastníci odsouhlasili bod programu,je to i v zápisu, ale do dnešního dne výbor nekoná. Lze vymáhat plnění usnesení shromáždění soudně?
stanovy
Dobrý den, u nás v SVJ již několik let odsouhlasujeme stanovy. Já jsem je velmi podrobně připomínkovala. Na schůzi konané v únoru 2017 – stanovy byly přílohou pozvánky, stanovy nebyly odsouhlaseny /osobně jsem na schůzi zdůrazňovala chyby ve stanovách /.
<dl>
<dt>Nová schůze konaná v listopadu 2017 – v programu pozvánky
napsán
bod</dt>
<dd>schválení stanov</dd> </dl>
na pozvánce nejsou stanovy přiloženy ani není uvedeno, že tyto stanovy můžete obdržet tam a tam.
Na schůzi – stanovy odsouhlaseny.

Poslední komentáře