Ostatní

Suterénní jednotka - zákony pronájmu jako bytové jednotky

Vložil Anonym (bez ověření), 28. Leden 2018 - 15:29 ::

Dobrý den všem,

budu moc vděčný za Vaše rady v mé beznadějné situaci. Bydlím v suterénním bytě, kde se mi na věcech vyskytla plíseň, přestože na rady pronajímatelky musí průběžně byt vytápět a větrat. Plíseň byla pouze prozatím na věcech, ve zdech zatím není vidět. Byt je půl roku po rekonstrukci. Nicméně já na plíseň jsem alergický a proto se snažím s majitelkou domluvit, aby mi odpustila výpovědní lhůtu, jelikož nadále v daném bytě nemohu ze zdravotních důvodu setrvat. Má vůbec pronajímatel právo ze zákona pronajímat suterénní jednotku jako bytový prostor? Nebo ji to stačilo pouze zkolaudovat? Mám se obracet na právníky i hygienu? Jí bohužel nezajímá, že jsem měl plíseň na věcech, protože v bytě ve zdech atp není vidět.

Změna adresy trvalého pobytu

Vložil Susninka, 27. Leden 2018 - 12:14 ::

Dobrý den, jsem zde nová a vůbec poprvé řeším otázky kolem změny adresy trvalého pobytu. Jsem již nějaký čas rozvedená a bydlím v pronajatém bytě. Trvalý pobyt mám však stále v bytě bývalého manžela, což přináší komplikace, a můj pronajímatel nesouhlasí, abych své současné bydliště nahlásila jako trvalé. Po domluvě s blízkou příbuznou, která celý život žije sama v družstevním bytě (není vlastníkem), bych chtěla její adresu nahlásit jako můj nový trvalý pobyt. Co všechno by to pro nás znamenalo? V bytě u ní bydlet nebudu, v domě se vyskytuji jen na návštěvě a při pomoci příbuzné.

Čipy / klice

Vložil Hanaf (bez ověření), 27. Leden 2018 - 10:48 ::

Dobrý den, V domě jsme zavedli čipový systém, dle schůze Svj, kde všichni byli pro, nebylo zde však vyloženě řečeno, že vlastníci k cipu nedostanou klasik klíč k cipu. Pri rozdávání čipu jsme všem písemně sdělili, že budou pouze čipy a proč nebudou klice. Nyní temer po měsíci bezchybného používání cipoveho systému se dva vlastníci dožadují i klasik klíče. Mám povinnost jim klasické klíče vydat? Mohu za ně požadovat zálohu ve výši ceny klice a mohu stanovit limit pouze jednoho klíče na byt? Čipový systém má i svoji záložní baterii, v případě vypadnutí proudu, v domě budou ustanoveni, krom výboru, další 3 lidé (převážně důchodci), kteří budou mít klíče v případě poruchy, aby mohli mechanicky dveře otevřít.

Názor na smlouvu se správcem

Vložil názor (bez ověření), 26. Leden 2018 - 23:37 ::

Co říkáte na tuto smlouvu se správcem? http://sbdkrusnohor.cz/…/sml562.pdf

Úložní doba na poště a ve stanovách

Vložil K.Č. (bez ověření), 26. Leden 2018 - 19:38 ::

Výbor navrhuje stanovy, kde se praví „V případě, že je písemnost doručována poštou, má se zato, že je písemnost doručena třetí pracovní den po odeslání.“ – Výbor vysvětluje, že se tím myslí např. obyčejné zásilky, kdy odeslání dokládá knihou odeslané pošty.

Běžná úložní doba na poště je tuším 15 dní, příp. 10 dní. Když dostanu do schránky oznámenku, není na ní napsaný odesílatel (zrovna dneska jsem vyzvedával poštu a na oznámence není).

Ne každý vyzvedává poštu ihned, někdo má delší pracovní den a poštu chodí vyzvedávat třeba v sobotu.

Audit na starý výbor

Vložil Barča (bez ověření), 26. Leden 2018 - 8:51 ::

Dobrý den. Když je volen nový výbor svj, může nově zvolený výbor požadovat audit? Pokud má podezření, že ne vše dělal ten starý výbor v souladu se zákonem a stanovami? Jako aby se ten nový výbor nenamočil a nepřevzal průsery toho starého výboru…

Datová schránka

Vložil Janika (bez ověření), 26. Leden 2018 - 8:46 ::

Zdravím. Mám dotaz. Vzhledem k tomu že je SVJ osoba právnická, vztahuje se na ní povinnost mít datovou schránku? A na stránkách jedné paní právničky jsem se dočetla o povinnosti mít pro SVJ webky, pro snadnější přístup k interním informacím. Je to pravda, nebo jsem to blbě pochopila? Děkuji

Soud zrušil volbu výboru, co to znamená?

Vložil Jan S. (bez ověření), 25. Leden 2018 - 19:31 ::

Na shromáždění r. 2015 byl zvolen výbor a schváleny stanovy s funkčním obdobím 6 let. Loni v říjnu soud vyslovil neplatnost usnesení o schválení stanov i volbě výboru, rozsudek už nabyl právní moci.

Co to přesně znamená? Že je SVJ nyní bez výboru? Kdo svolá nové shromáždění?

Co to znamená pro dobu mezi lety 2015–2017? Jsou platná shromáždění v této době konaná, když je svolal vlastně neplatný výbor? Co podpisy smluv, podpisy vyúčtování, podpisy evidenčních listů, výsledky výběrových řízení atd.?

Jaké jsou nyní platné stanovy? Předtím jsme měli stanovy schválené r.

Externi predseda

Vložil Polnický (bez ověření), 25. Leden 2018 - 17:26 ::

Uvazujeme o externim predsedovi SVJ a vim, ze je na trhu cela rada specializovanych firem. Zajmalo by me vsak jak je to s odpovednosti takovych spravcu kdyz to jsou vesmes s.r.o.cka. V pripade, ze by neco pokazili a zpusobili SVJ skodu, ruci jenom svym majetkem, a ten muze byt klidne v radu par desitek tisic korun. Znamena to, ze by firma mohla vyhlasit upadek a pak uz si na nich nic nevezmem? Nebo se mylim? Dekuji za Vase postrehy

svolání schromáždení

Vložil solid (bez ověření), 25. Leden 2018 - 16:46 ::

Dobrý den bude shromáždění svolané pouze předsedou výboru.tzn v rozporu s našimi stanovami /shromáždění může dle našich platných stanov svolávat pouze statutární orgán – výbor,nebo vlastníci,mající více než čtvrtinu všech hlasů, /platné,nebo se po doručení pozvánky musí členové výboru ihned připomenot a žádat zjednání nápravy?Děkuji.

Syndikovat obsah