Ostatní
svolání schromáždení
Dobrý den bude shromáždění svolané pouze předsedou výboru.tzn v rozporu s našimi stanovami /shromáždění může dle našich platných stanov svolávat pouze statutární orgán – výbor,nebo vlastníci,mající více než čtvrtinu všech hlasů, /platné,nebo se po doručení pozvánky musí členové výboru ihned připomenot a žádat zjednání nápravy?Děkuji.
Neplatnost usnesení shromáždění SVJ - málo času
Tento týden jsem obdržel zápis ze shromáždění SVJ konané začátkem 11/2017 od Správce (SBD) na kterém jsem nebyl a ani jsem o něm nevěděl. Úvodem uvedu, že jsem obdržel pouze zápis, nikoliv přílohy zápisu a také, že jako SVJ nemáme statutární orgán. Ze zápisu já laik vidím tyto rozpory se zákonem nebo stanovami:
- neobdržel jsem pozvánku (nevím jestli lze zhojit, že budou tvrdit, že mi ji např. vhodily do schránky), ale dle čl.10 odst. 3 stanov cit. „Pozvánka se zasílá členům společenství na adresu uvedenou v seznamu členů…“
Soudem stanovený opatrovník SVJ
Máte někdo zkušenost se soudem ustanoveným opatrovníkem – předsedou SVJ? Jak dlouho trvá než soud ustanoví po výmazu posledního člena výboru z Obchodního rejstříku, kdo se jím stane a kolik to stojí SVJ? Děkuji za informaci.
Plná moc
1.) Může zmocněnec manželů v SJM-nečlen SVJ být zároveň zmocněn Plnou mocí jiným vlastníkem pro hlasování na Shromáždění SVJ? Tedy zmocněnec na druhou… 2.) Mohou manželé v SJM udělit zmocněnci jakousi „generální plnou moc“ na věky věků? 3.) Obecně – může být vlastníkem zmocněn k hlasování na Shromáždění jakýkoli nevlastník (zřejmě ano, pokud podle Stanov může být nevlastník členem Výboru)? Děkuji za názor a pomoc.
Soudní rozhodnutí a stanoviska...
Zdravím,
nevíte někdo co je obsahem (příkladně!!) „http://sbirka.nsoud.cz/cz/1999–7“ ??
Tedy zajímá mne zda je v tom „magazínu“ UVNITŘ – jde nějaké komentáře a pokud ano, koho komentáře nebo jde za cca 2700/ročně o totéž, jako když si zdarma na webu NSoudu nebo jinde stáhnu nějaký ten judlikát k samostudiu?
Díky
Čmuchal
úvěr - již někdo realizoval vyčíslení vlastníkům místo splácením z "FO"?
Diskuzí na téma je tady sice tuny, ale: Sám jsem zastánce názoru, že realizovat úvěr skrze FO je podvodné jednání (nabyvatel zaplatí zateplení dvakrát), signalizující zpronevěru (fond=vlastní zdroje, zálohy=cizí zdroje) a porušení §159 NOZ.
Všichni v této věci radí, že jediný správný postup je sepsat s vlastníky individuální smlouvy o vyčíslení jejich podílu na zateplení a tuto částku po nich požadovat a to podle domluvy buď jednorázovým uhrazením dluhu, anebo dohodou o odkladu úhrady formou splátek.
Fajn, toliko teorie. UŽ TO NĚKDO UDĚLAL ??? Jsem předsedou a výhledově u nás chtějí též zateplovat a chci jít právě touto cestou. Ale: banky nezajímá, že já to chci takhle. „Ukažte kolik platíte do FONDU a možná půjčíme“. Vlatníci chtějí zateplit a chtějí to udělat jednoduše, netváří se nadšeně, že chci dělat komplikace (výše uvedené jsem jim vysvětlil). A když se postavím, tak si prostě taky jednoduše můžou zvolit někoho jiného, kdo to prostě jednoduše udělá skrz „FO“ a hotovo.
Odstoupení z funkce předsedy SVJ
Dobrý den, ze zdravotních důvodů musím odstoupit z funkce předsedy Společenství. Existuje předepsaný formulář ?
Daň z nemovitých věcí - část pozemky okolo stavby
Dobrý den,
Potřebuji se poradit, možná to někdo z vás víte.
Náš bytový dům stojí na parcele, která je větší než plocha zastavěná samotným domem. zahrnuje část zastavěnou samotným domem a část, která je okolo domu – zpevněná plocha dvora + předzahrádka do ulice. Zahrnuje část zastavěnou samotným domem (40% plochy) a část, která je okolo domu – zpevněná plocha dvora + předzahrádka do ulice (60% plochy).
Jako majitel bytu nyní připravuji daňové přiznání z dani z nemovitých věcí. Část zastavěná domem není předmětem daně z pozemků podle §2 (2) a) zákona 338/1992.
Povinnost zveřejňovat výroční zprávu a účetní závěrku
Dobrý den, mám jeden dotaz. Má společenství vlastníků jednotek, kde je vedeno samostatné podvojné účetnictví a nemá žádné zdanitelné příjmy ani výdaje. A od 1.1.2014 nemá povinnost podat daňové přiznání. Tak jestli musíme zveřejňovat závěrečnou nebo výroční zprávu a i účetní závěrku?
Jedná se mi o to, že jsme malé zdravotní středisko, kde na účet SVJ chodí jen peníze vlastníků jednotek na zajištění chodu budovy, pozemku, drobné opravy a mzdy účetní. Žádný příjem z nájmu nebo něčeho jiného SVJ nemá.
Co všechno bychom měli udělat, aby bylo vše v pořádku. Náčetl jsem toho plno, ale teď mám já v tom trochu guláš.
Uzamčení vchodu
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem uzamčení vchodu. Bydlíme s manželkou v družstevním bytě v podnájmu. Máme v baráku svého správce, který má na starosti více vchodů. Každý panelový dům má 2 vchody. Přední a zadní vchod. U zadních vchodů jsou sklepy, které jsou v patře kde bydlíme, (nemusíme scházet dolů) a právě u zadního vchodu neustále dělají mladší dorostenci nepořádek. Vylévají sladke limonády, odhazuji odpadky, nedopalky aj. Náš správce se naštval a vchod uzamkl s písemným vzkazem, že u svého sklepa nechce mít „bordel“ tudíž vchod trvale uzamyka.

Poslední komentáře