Ostatní
Účetnictví k soudu
Dobrý den!Bydlím dva roky v domě SVJ,je nás šest spoluvlastníků,máme jenom předsedu.Již druhým rokem žádám předsedu o vyučtování na správu ,fond.Máme transparentní účet ,kde předseda účtuje položky,bez označení na co byly použity,tak nevím nic na co peníze byly použity.Pan předseda odmítá sdělit na co peníze použivá. Chci to dát k soudu,má někdo zkušenosti co všech by si soudce měl od předsedy vyžádat.
Jak rozhodl jeden okresní soud ohledně "přechodu dluhů"
Všimněte si, že soudce se opírá o Horákův komentář z CH Beck............ Při svých žalobách jsem si všiml, že soudci se opírají právě o komentáře CH Beck, naopak z komentářů Wolter Kluwers nebo Leges necitují. Patrně tedy mají soudci přístup právě k produktům CH Beck.
Podobných rozsudků jsem už v minulosti viděl více, ale nepřikládal jsem jim význam. Bohužel to tedy vypadá, že jako výbor musíme požadovat úhradu dluhů bývalých vlastníků po novém vlastníkovi. Dělá se mi z toho špatně, jsem nucen podporovat zlodějny a hloupost soudců.
Ignorování Stanov SV a NOZ
Dobrý den, jsme SV ve kterém si výbor dělá co chce. Sám rozhoduje o věcech, které mají být odsouhlaseny na shromáždění vlastníků. Například na nedávném shromáždění vlastníků bylo výborem řečeno, že udělají výběr firem na úklid v domě a my si rozhodneme kterou vybereme. Od schůze se nic nedělo a ejhle na nástěnkách se objevila zpráva výboru, že si oni vybrali firmu, která ten úklid bude vykovávat a o kolik nám zvednout platby do SV. Žádné hlasování, jen rozhodování výboru a nám všem jen strohé oznámení. Není to první případ, kdy takto rozhodli. Čím dále tím více takových „samostatných“ rozhodování – např.firma na správu a účetnictví, nedodržení odsouhlasených úprav při revitalizaci apod. Oni zkrátka hřeší na to, že v obytném domě je více majitelů důchodců a ti nemají sílu oponovat. Když se náhodou na shromáždění některý ozve, tak ho mladý arogantní člen výboru doslova dořve a uzemní.
Vyhledání důvodové zprávy
Dobrý den,
asi to sem moc nepatří ale jsou zde znalí lidé. Prosím potřebuji získávat různé důvodové zprávy k zákonům a vyhláškám. Zde (https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw…) je sice nápověda, ale funguje právě pro ten uvedený zákon. Když bych ale potřebovala zprávu (§19/1 zák.222/2016) k vyhlášce (§2/2), pak uvedený návod nefunguje.
Dejme tomu, že podle návodu zadám zde (https://www.psp.cz/sqw/sntisk.sqw?F=N) zadám „Číslo sbírky“ 329 „rok:“ 2011. To najde tisk 374/0. OK. S tímto zákonem souvisí vyhláška 388/2011. Když ve formuláři zadám „Číslo sbírky“ 388 „rok:“ 2011, už se nic nenajde.
grilování na balkonech
dobrý den, je povoleno v činžovním domě grilování na balkoně ? Soused v létě dost často griluje na grilu na tuhá paliva – dřevěné brikety – jedná se o otevřený oheň, smrad, kouř, dým… obtěžuje ostatní nájemníky, zvláště v horkých dnech je toto velmi nepříjemné, zápach z grilovaného masa se dá ještě snést ale daleko horší je, pokud někdo používá gril na dřevěné uhlí – je tu nejen nepříjemný zápach, ale i nebezpečí požáru… Bohužel domluva s těmito lidmi bývá složitá… Mám za to, že se jedná o otevřený oheň a ten nemá v bytové zástavbě co dělat.
§ 1186/1 a stanovy
§ 1186 odstavec 1 zní „Při převodu vlastnického práva k jednotce nevzniká osobě odpovědné za správu domu povinnost příspěvky na správu domu ke dni účinnosti převodu vypořádat“.
V našich nových stanovách má být uvedeno: „Při převodu vlastnického práva člena společenství k jednotce nevzniká společenství vlastníků povinnost vypořádat příspěvky na správu domu ani zálohy na služby spojené s užíváním jednotky“.
Můžete mi prosím objasnit, co se bude dít, pokud budou takové stanovy platit a já budu uvažovat o prodeji bytu v polovině roku:
Je platné vyúčtování služeb od Správce
U nás posílá vyúčtování služeb správcovská organizace (Správce, SBD). V mém vyúčtování služeb je v titulku sice název SVJ, ale dole je pouze razítko Správce a nějaký "klikyhák". Naše SVJ má sice smlouvu se Správcem, ale jinak žádnou zvláštní plnou moc nemá. Ve stanovách je také jednoznačně uvedeno, kdo za SVJ právně jedná.
Prádelna
Dobrý den, ve společné mistnosti( prádelna) má vlastník svou pračku. Může tam prát, když nemá souhlas ostatních nájemníků? A může tam mít osobní pračku? Děkuji za odpověď
Účetnictví, Daňové přiznání - Pronájem společných prostor
Dobrý den, uvažujeme o pronájmu společných prostor. Jde o parkovací stání, ale popravdě, chceme se vyhnout nutnosti podávání daňového přiznání jednotlivými vlastníky, máme více jak 250 bytových jednotek. Chci se zeptat, jestli si myslíte, že by bylo možné pronajmout je pouze některému z vlastníků a ten by platby za pronájem prováděl formou mimořádného vkladu do fondu oprav? Nebo existuje jiné řešení? Prostě nechceme zatěžovat vlastníky kvůli pár korunám povinností podávat každý rok daňové přiznání. Díky za odpověď Patrik
Prohlášení vlastníka
Dobrý den, prosím o názor v následující záležitosti: bydlím v bytovém domě (SVJ), byty byly původně SBD a v roce 1998 byly převedeny do soukromého vlastnictví, přičemž bylo vypracováno i prohlášení vlastníka. V tomto prohlášení se také uvádí, že „dalšími objekty patřícími k budově jsou: společná odstavná plocha před vjezdem do garáži a sadové úpravy četně přístupové a příjezdové komunikace“.Toto prohlášení vlastníka je uloženo na katastru nemovitostí, avšak sousední pozemky byly předmětem sporu s církví a nedávno byly církvi vydány. Pozemkový úřad si však ponechal ve svém vlastnictví pozemky kolem domu včetně výše uvedených pozemků, které jsou vyjmenovány v prohlášení vlastníků.

Poslední komentáře