Ostatní

Správce dle rozhodnutí soudu není odpovědný za své chyby při výkonu zákonných povinností. .. :-O

Vložil markovic (bez ověření), 20. Únor 2018 - 14:45 ::

Dobrý den, stala se mi následující situace. Koupil jsem panelákový byt v osobním vlastnictvím v Brně. Správu v domě pro SVJ vykonává SBD Mír (firma, která po revoluci zdědila velký bytový fond několika sídlišť). Byt jsem koupil za situace, kdy mi byl předložen předpis nájmu, roční zúčtování bytu i potvrzení správce, že na mě nepřechází žádné dluhy. Až po koupi jsem se dozvěděl, že dům splácí úvěr, kterým si v minulosti zateplilo fasádu. Tato skutečnost nebyla uvedena v žádném z předchozích dokumentů (kolonka “komerční úvěr” v ročním zúčtování je nulová). Vždy je uváděna pouze částka příspěvku do fondu oprav, z něhož se úvěr splácí.

Najemni smlouva uzavrena byvalim majitelem

Vložil Stefan (bez ověření), 20. Únor 2018 - 11:32 ::

Dobry den,

poprosil bych Vas o rady v nasledujicim pripade:

Byvali majitel cinzovniho domu (firma) podepsala v roku 2015 najemni smlouvu o najmu spolecnych prostor (jedna se mistnost ve sklepe o velikosti 20m2) jednomu z novych majitelu bytu (ucetni z firmy, ktera si odkoupila jeden byt) na 10 let, a s jednorazovou platbou. Firma pak postupne vsechni byty prodala a vzniklo SVJ.

Ted vznikla situace, ze v baraku mame pronajatej spolecnej prostor na dalsich 7 let a bez toho aby jsme z toho videli nejake penize. Je mozne takovu smlouvu vypovedet nebo pripadne co se s tym sa delat?

Deku

OSBD Beroun - převod družstevních bytů - Černé Ovce 19.2.2018

Vložil Beroun (bez ověření), 19. Únor 2018 - 18:10 ::

OSBD Beroun se zdráhá převádět byty, přestože uzavřelo s družstevníky smlouvu s povinností převodu

http://www.ceskatelevize.cz/…52801080219/

Jak vypočíst náhradu dle vyhlášky č. 254/2015 Sb.?

Vložil Žalobce (bez ověření), 19. Únor 2018 - 1:11 ::

Rozhodli jsme se nevyužívat advokáta pro podávání jednoduchých žalob a chtěl bych za SVJ uplatnit vyhlášku https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-254

Není mi jasné, zda se výše náhrady u žalob o zaplacení počítá dle advokátního tarifu, nebo je paušální 100 Kč za úkon. Konkrétně nyní žalujeme dluh 29070 Kč, advokát by účtoval 300 Kč.

Zálohy na správu není třeba vyúčtovat (slinty VS Praha pro Magdu) - účelem záloh je tvorba fondu oprav

Vložil TN. (bez ověření), 18. Únor 2018 - 22:13 ::

VS Praha 8 Cmo 22/2017

Odvolací soud v usnesení konstatoval obsah předmětného rozsudku, vyšel z faktu, že žalobce jednající svým statutárním orgánem – Stavebním bytovým družstvem SEVER – se na žalovaném jako vlastníku bytové jednotky spravované žalobcem domáhá zaplacení dluhu na příspěvcích na dlouhodobé zálohy na opravy s odkazem na předpis plateb od 1.1.2012 (a úroků z prodlení), avšak soud při řešení věci pominul, že i v tomto případě zálohové platby podléhají zúčtování, a proto se po skončení zúčtovacího období nelze úspěšně domáhat zaplacení záloh, při provedení řádného vyúčtování se nezaplacené zálohy musí promítnout do jeho výsledků. Odkázal na obsah judikátu NS ČR sp.zn. 22 Cdo 2038/2008. Ohledně splatnosti dluhu připomněl, že je vázána na řádné vyúčtování.

Zmatený rozsudek ohledně nahlížení

Vložil TN. (bez ověření), 18. Únor 2018 - 1:09 ::

https://files.fm/u/9r5dn33p

Jak chápete tento rozsudek? Přijde mi, že si ve výrocích protiřečí.

Soud proto na základě ustanovení § 1179 zákona číslo 89/2012 Sb., občanského zákoníku, a ustanovení § 8 odstavec 1 zákona číslo 67/2013 Sb., uložil žalovanému povinnost umožnit žalobci nahlédnout a pořídit si na svůj fotoaparát fotokopie smluv a ostatních podkladů týkajících se poskytování plnění spojených s užíváním bytu žalobce ........... V daném případě tomu tak není, nutno proto vyjít z obecného ustanovení § 1179 shora citovaného občanského zákoníku. V rámci tohoto ustanovení je velmi široce koncipované právo nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, dále do účetních knih a dokladů, bylo by vhodné též toto právo konkretizovat v prohlášení nebo ve stanovách společenství vlastníků jednotek tak, aby bylo jednoznačné, co se rozumí nahlížením do těchto dokumentů a dále, aby byl nahlížející vlastník jednotky vázán mlčenlivostí ve vztahu k třetím osobám o údajích, které zjistil. V daném případě toto však stanovy žalovaného neobsahují, a dle názoru soudu v rámci pojmu seznámit se a nahlížet v rámci ustanovení § 1179 citovaného občanského zákoníku, se rozumí právo umožnění pořízení kopie podkladů, jak to již výslovně stanoví ustanovení § 8 odstavec 1 vyhlášky číslo 67/2013 Sb.

Zálohy, rozúčtování,... Nic takového neexistuje.

Vložil Fůrie (bez ověření), 17. Únor 2018 - 14:52 ::

Zdravím zdejší společnost :) Jdu si pro radu. Situace je taková – Už pár let se v našem svj nedělají předpisy plateb (fond oprav + úvěr), vyúčtování a rozúčtování (přijde předsedkyně a řekne např: přišel účet za společnou elektřinu a vy budete platit tolik a tolik). Nic není písemně, na nic se nevydá příjmový doklad. Bojuji za nápravu, leč marně. Otázkou je, mohu zastavit platby do fondu oprav + úvěr, a odmítnout platit rozúčtované služby? Předem díky za odpovědi.

Placeni zaloh , opozdene vyuctovani

Vložil MICHAELA (bez ověření), 17. Únor 2018 - 2:40 ::

Dobry den. Mame byt v pronajmu od roku 2014(dubna).Byt ma vice jednatelu.Platime majiteli 9500kc najem + 500 kc (voda) Za celou dobu nam neprislo zadne vyuctovani, tudiz jsem zila s tim , ze zadne nedoplatky nemame. Vse vychazi.23.1. 2017 mi byl vhozen do schranky dopis oznaceni odesilatele( razitkem jednatelu domu) Ve kterem nas vyzivaji k zaplaceni nedoplatku zaloh za uzivani bytove jednotky za ROK 2014 . Dale po emailu jsem zjistila , ze v nasledujicich dnech mam ocekavat dalsi vyuctovani za 2015,2016,2017 .Je mozne takto zpetne zadat zaplaceni vyuctovani ktere je 4 roky stare ? Pripadne mi to jako nesmysl.

Chcete-li žalovat, nesmíte ze schůze odejít, i neusnášeníschopná schůze je totiž platná

Vložil TN. (bez ověření), 16. Únor 2018 - 13:34 ::

Žalobkyně vlastní byt a nebytový prostor. Před hlasováním o stanovách odešla a tím se shromáždění stalo neusnášeníschopné. Poté sice přišla další vlastnice, nicméně ani poté se shromáždění nestalo usnášeníschopné. Přestože tedy stanovy byly schváleny na neusnášeníschopném shromáždění, jsou platné. Stanovy jsou uloženy ve sbírce listin. Problémem totiž bylo, že žalobkyně aktivně nehlasovala PROTI, ale prostě ze schůze odešla. Neměla tedy aktivní legitimaci k podání žaloby.
Žalobkyně zkoušela svou „chybu“ dohonit také určovací žalobou dle §80 o.s.ř., tedy že stanovy jsou nicotné, jelikož nebyly schváleny zákonem požadovanou nadpoloviční většinou. Soud však žalobu o určení zamítl s odůvodněním, že určovací žalobu v této věci podat nelze.

Zrušení SVJ

Vložil Houdková Angelika (bez ověření), 15. Únor 2018 - 16:19 ::

dobrý den,

v roce 2009 bratr prodal část svého podílu v našem rodinném domě a bylo nutno založit SVJ. Nyní jsem zbývající podíl od něj odkoupila, takže vlastním více ja 3/4 domu a nový vlastník necelou 1/4. Rádi bychom nyní zrušili SVJ abychom se vyhli zbytečnému papírování a podvojnému účetnictví. jak máme postupovat?

děkuji za odpověď

A. Houdková houdkova.ange­lika@seznam.cz

Syndikovat obsah