Ostatní
kouření ve společných prostorách
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli vchod panelového domu se třemi schůdky patří ke společným prostorám domu. Jde o to, že před vchod na ty 3 schůdky chodí kouřit nájemníci a obtěžují nás kouřem, který nám jde přímo do oken (bydlíme v přízmí). Dá se nějak dosáhnout toho, aby tam nemohli kouřit? V domovním řádu máme stanoveno, že ve společných prostorách domu se nesmí kouřit.
Zasklení balkónu - zimní zahrada
Zdravím, mám dotaz na někoho, kdo toto už řešil, nebo na toho, kdo zná právní stránku věci. Balkón náleží z bytu, je započítáný do m2. Ráda bych si ho nechala od nějaké fy zasklít, udělat tzv.zimní zahradu. Prostudovala jsem naše stanovy a tam není nic o ohlášení úpravy, takže si teoreticky každý může za dveřmi dělat co chce, ale nesmí ohrozit další spolumajitele v domě. Čili, musím třeba mít souhlas stavebního úřadu, nebo obce? Musím mít projekt od projektanta? A když máme na dům půjčku na zateplení? Dům je zateplený, balkony ne. Záruční lhůta na zateplení už vypršela.
Pokrokový rozsudek VS Praha
Naprosto famózní rozsudek, podepisuji se pod každé slovo. Na vrchní soud jsem zde zatím jen nadával, ale je vidět, že i na VS Praha působí přemýšliví soudci, kteří pochopili podstatu společenství vlastníků jednotek a že nejvyšším orgánem je shromáždění, nikoli nějaká externí správcovská firma ani výbor společenství. „Fond oprav“ soudcům pro tentokrát odpouštím. Pohodlně se usaďte a čtěte brilantní odůvodnění odvolacího soudu, cituji:
Vrchní soud v Praze jako soud odvolací rozhodl v senátě složeném z … v právní věci žalobce Společenství vlastníků jednotek … o Kč 31.530,– s přísl., o odvolání žalobce do rozsudku Krajského soudu … Rozsudek Krajského soudu … se potvrzuje. … Shora označeným rozsudkem byla zamítnuta žaloba, jíž se žalobce na žalovaných domáhal, aby mu společně a nerozdílně zaplatili částku Kč 31.530,–
Vuctovani sluzeb
Dobry den. Chtel bych poprosit o radu. V cervnu 2017 jsme obdrzeli vyuctovani za sluzby za rok 2016. Kazdy rok mame nedoplatky, cca 6 – 8 000 Kc. S tim uz tak nejak pocitame. Oba (ja i manzelka) jsme doma a pracujeme z domu. Ale tohle posledni vyuctovani, pri +/- stejne spotrebe s porovnanim spotreby za rok 2015, nedoplatek pres 15 000 Kc. Zadali jsme spravcovskou firmu o vysvetleni (formou reklamace), nejprve mailem – zadna odpoved. Pak telefonicky – prislibena odpoved mailem – zase nic. Pred vyprsenim lhuty na reklamci jsme jim poslali doporuceny dopis s dodejkou – znova zadna odezva.
Úprava ustanovení stanov shromážděním
Dobrý den, jen bych se chtěla ujistit, zda je možné pozměnit jedno ustanovení stanov jen platným odsouhlasením shromážděním SVJ, tedy zápisem z tohoto shromáždění nebo je nutné kvůli tomu stanovy měnit. Jedná se o splatnost měsíčních záloh na služby. Dle mého tato změna shromážděním přijmout lze, ale jeden vlastník tvrdí, že když je to ve stanovách, tak jedině změnit stanovy. Děkuji..
certifikát na klíče od vchodu
Dobrý den, mám byt v osobním vlastnictví a nyní ho pronajímám. Nájemník chtěl přidělat klíč pro svou přítelkyni, ale k tomu potřebuji bezpečnostní certifikát, který má u sebe předseda SVJ a odmítá mi ho vydat s tím, že klíče jsem dostala a na další nárok nemám. Má právo mi určovat, kolik klíčů od vchodu smím vlastnit? Nevím, jak mám situaci řešit. Děkuji
Jak je to s parkováním před domem SVJ?
Dobrý den.
Jsem nový vlastník bytové jednotky v domě SVJ.Před domem je šest parkovacích míst.Když zaparkuju vozidlo na jakékoliv volné místo,jsem od ostatního vlastníka upozorněn že tam parkuje on,a nemám dělat jako nový potíže.Podle katastru nemovitosti,je parkoviště vedené jako veřejný prostor sloužící všem.Musím mít povolení k parkování od městského úřadu,nebo budu potřebovat souhlas všech vlastníků?Děkuji za odpověď.
Odpadní potrubí WC ve společné zdi
Asi půl roku bydlíme v novém bytě, ale máme problém, slyšíme každé spláchnutí od sousedů nad námi. Nemohu pochopit jak architekt mohl navrhnout WC odpad mimo šachtu. Vede ve zdi, která je ještě společná s bytem vedle. My máme odpad klasicky v šachtě. Kdyby to alespoň nebyla zeď v hlavní místnosti. Nevíte, zda na umístění nejsou nějaké normy?
Děkuji Lukáš
Zadlužování členů SVJ úvěrem, provádění prací bez souhlasu
Dobrý den,
prosím o názory a případně zkušenosti s velmi neštastnou situací u nás v domě.
Jsme SVJ, kde já a dva další (otec a syn) původní majitelé tvoříme větší čtvrtinu. Zbytek se tváří jako jednotliví majitelé, kteří v domě nebydlí, figurují jen jako vlastníci. Na schůze chodí s plnou mocí jen jedna osoba, která na základě plné moci od pověřeného vlastníka a všech ostatních vlastníků jedná a hlasuje ve všech záležitostech okolo domu. Tedy jedná za nadpoloviční většinu. Osobu pověř. vlastníka jsme viděli jen jednou při jmenování, byl to mladý dělník, který pracoval na rekonstrukci bytů, netušil oč běží. S námi komunikuje pouze emailem a dopisy, a to pouze když opravdu musí, např. oznamuje konání schůze, veškeré naše dotazy a žádosti ignoruje. Je tedy pověřeným vlastníkem pouze na papíře a vše řeší ta osoba, která v domě nic nevlastní, bydlí a užívá byt jiného vlastníka a podle insolvenčního rejstříku dluží hodně peněz (řadově v desítkách mil.). V domě vlastní prázdný byt dcera této osoby. Pověřený vlastník se v zastoupení nechal zvolit předsedou, souhlasili všichni, krom mě.
počátek a konec volebního období výboru
Dobrý den, v diskuzi zde i jinde se objevují různé názory na počátek a konec volebního období, když např. někdo tvrdí, že je-li počátek např. 1.1. tak končí po uplynutí funkčního období také 1. 1. A počátek funkčního období nového výboru je také 1. 1. To podle mě není správné protože by tedy 1.1. fungovaly oba výbory a doba trvání starého výboru je + 1 den. Podle mě logicky končí funkční období po uplynutí lhůty dle stanov a to datem 31.12. pokud je funkční období stanoveno počtem celých let a nový výbor má počátek výkonu funkce zase 1. 1. Jak se na to díváte?

Poslední komentáře