Ostatní
Umístění klíče od kotelny
Dobry den, v domě máme kotelnu umístěnou v horní části domu, kdy ve vedlejší místnosti je dále umístěn vysílač tv a internetový switch pro dům – tyto dvě místnosti je možné uzamknout nehořlavým i dveřmi.
Má otázka zní, je možné dveře uzamknout a zamezit tak volnému pohybu majitelů/nájemníků v tomto prostoru? Klíč bude nadále vlastnit obsluha kotelny a zároveň bude klíč umístěn v emergency klabicce. Udává nějaká norma, kelde má být krabička s emergency klíčem umístěna?
Děkuji Martin
Falšování zápisů ze shromáždění je přípustné; kdy se vlastník dozvěděl
Často zde na portálu čtu stesky nad tím, že členové výborů falšují zápisy ze shromáždění. Sice jde o zprávu ze sféry obchodních korporací, ale soudní praxe falšované zápisy, resp. podklady k zápisu změn ve veřejném rejstříku, široce akceptuje, viz http://www.ceska-justice.cz/…podal-pozde/
NOZ na mnoha místech operuje s termínem „kdy se vlastník dozvěděl, nebo dozvědět mohl“, což má např. vliv na lhůtu k podání žaloby nebo oznámení koupě bytu. Všimněte si, že i doruče
nikdo nechce do výboru SVJ
Prosím o radu: jsme šestibytovka, z toho 4 byty jsou ve společném jmění manželů, dva byty mají pouze jednoho majitele. Musíme zvolit nový výbor, ale do výboru nikdo nechce – nikdo nechce mít povinnosti a zodpovědnost. Já jsem zatím byla „pověřený vlastník,“ ale tuto funkci už nechci dělat (věk a zdravotní důvody), a také to, že jsme dům, kde není vůle cokoli dělat – zvelebovat, všichni jen kritizují a vše negují. Podle informace z Bytového družstva které jsme pověřili správou domu, musíme tedy být ve výboru všichni (ze spoluvlastníků vždy jeden zplnomocněnec) a jeden vlastník musí být předsedou. Je prosím tato informace správná?
SVJ má nyní P.O. Box.
Dobrý den,
hrajeme si u nás na naschvály. Co uvedu samozřejmě nemáme ve stanovách ani jinde upřesněno: předal jsem předsedovi osobně vyjádření k SVJčkem zaslanému nařčení o údajně mém porušování stanov společenství a navíc jsem prý neplatič a socka (to již mi, asi z opatrnosti, řekl verbálně). Stanovisko mi, k těm svým nenávistným lžím, odmítl „mezi dveřmi“ dát (byl jsem za ním osobně, když bydlíme ve stejném vchodě). Když se ani po měsíci nic nedělo, řekl mi pak předseda, že až se vyjádří tak to bude, že prý moc spěchám, že sehnat k vyjádření ostatní členy výboru není tak jednoduché, jak si údajně já „Pepek Vyskoč“, myslím". měl jsem vztek, div jsem ho neinzultoval. jen jsem odešel, avšak ani po dalším měsíci ani po dalších urgencích jsem odpověď SVJ neobdržel.
Profesionální člen statutárního výboru
Setkal se již někdo s profesionálním staututárem? Nemyslím správcovskou firmu ale s někým mimo SVJ kdo se nechá navolit do výboru a vykonává tuhle práci za vlastníky.
Převzali jsme řízení domu, ale družstvo nepředává dokumentaci, dlužníky žalovalo samo družstvo, ale nemáme všechny podklady
Dlouhou dobu, od roku 2001 bylo pověřeným vlastníkem našeho SVJ velké družstvo, postupně převádělo byty až u nás nemá už žádný byt. Loni jsme ho odvolali a zvolili vlastní výbor. Nepředali nám skoro žádné podklady k dlužníkům, někteří jsou v insolvencích, někteří v exekuci. S družstvem se soudíme o předání úplné dokumentace k domu. Zjistili jsme, že družstvo po celou dobu pohledávky vymáhalo svým jménem (ačkoli věřitelem bylo SVJ, ale družstvo nás vedlo jako svoje středisko). Takže oprávněným v exekucí je nyní družstvo, které od exekutora inkasuje vymožené částky a jednou za čtvrt roku nám výmožek přeposílají. Jenže my bychom chtěli převzít nad dluhy kontrolu, ale exekutor se s námi nechce bavit, protože formálně nejsme účastníky exekuce (oprávněným je družstvo). Nabídli jsme družstvu, že pohledávku převezmeme, ale chtějí, abychom zaplatili všechny náklady a pohledávku odkoupili, že prý nejde pohledávku jentak postoupit bezúplatně, protože jsou obchodní korporací. Advokát družstva, který nás zastupoval, nám odmítá předat seznam spisových značek, nad kterými případy v minulosti pracoval a ve kterých řízeních nás zastupoval, ačkoli formálně byl advokátem našeho SVJ, ale on to bere tak, že plnou moc dostal od představenstva družstva a že je jejich advokát, tvrdí, že se máme obrátit na družstvo a to nám předá seznam soudních řízení, ale družstvo s námi přestalo po podání žaloby komunikovat, v té žalobě o předání dokumentace družstvo samozřejmě zastupuje stejný advokát.
Chceme FOND OPRAV, protože je to ustálený pojem
http://www.svjburianova.cz/…i-na-web.pdf
viz bod 4
cenzura na portálu svj
Objevil se tady cenzor. Zaznamenali jste to?
Oprava kliky okna
Dobrý den, jak je to s vlastnictvím oken? Jsou součástí bytové jednotky a tudíž si je logicky v případě rozbité kliky nebo kování musí opravit vlastník bytové jednotky na své náklady? Jeden náš milý soused neustále požaduje proplacení opravy kliky a kování okna z peněz SVJ, jelikož by prý měla okna být součástí společných částí domu. Prý existuje rozhodnutí nejvyššího soudu, který rozhodl, že okna jsou vždy součástí hlavních svislých konstrukcí a tudíž součástí společných částí domu. Můžete mi prosím poradit? Moc děkuji za k
Povinnosti domovníka
Dobrý den,
bydlím v panelovém domě a přes rok mi nefunguje zvonek. Přes rok opakovaně upozorňuji na tuto věc domovníka a domovnici. Nic se neděje. Pouze jednou domovník volal a ve svém hulvátském projevu mi řekl, že mi zvonek opraví pouze pokud mu za to zaplatím. Nespadá tato oprava do fondu oprav? Zvonek nefunguje více lidem v baráku.
Jaké jsou vlastně povinnosti domovníka, co spadá do jeho rukou?
Děkuji za odpověď

Poslední komentáře