Ostatní

zálohy

Vložil igor (bez ověření), 17. Březen 2018 - 20:24 ::

Dobrý večer. Hradím měsíčně cca 6000 jako záloha na správu, teplo, stočné t-st voda, komíny , správa… Má někdo zkušenost s tím, že to nehradí měs ale to zaplatí jednou ročně k vyúčtování? Hradíme to měs všichni správci . Byty máme koupeny a máme SVJ o 9 bytech. Druhý dotaz – při neuhrazení třeba 4 záloh může správce účtovat úrok? Igor

pravni + ucetni literatura k byt. spoluv.

Vložil Matrix, 16. Březen 2018 - 18:51 ::

Pražak vs. Sýkorová – vase nazory k literature o BS…

http://www.bulletin-advokacie.cz/…orii-a-praxi

K ucetnicvi, znate?

https://www.levneucebnice.cz/…ku-jednotek/

převod nedoplatků

Vložil Ilča (bez ověření), 16. Březen 2018 - 13:46 ::

Dobrý den, v květnu 2016 jsem koupila byt. V dubnu 2016 bytové družstvo, které vede účetnictví daného SVJ), vydalo potvrzení, že původní majitel nemá evidovány žádné pohledávky, které by bránily prodeji bytu. V kupní smlouvě je uvedeno, s vlastnictvím podílu na společných částech domu přechází na stranu kupující práva a závazky vyplývající z běžných smluvních vztahů k zajištění provozu domu, např. správa domu, dodávka vody, elektřiny, atp. V roce 2017 bylo vyúčtování za služby – bytové družstvo, vystavilo 2 vyúčtování – za poměrnou část roku mě a za druhou poměrnou část roku bývalým majitelům.

Co musí člen družstva oznámit při koupi bytu?

Vložil jiřka (bez ověření), 14. Březen 2018 - 23:47 ::

Existuje u bytových družstev obdoba § 1177 NOZ? Co musí družstvu nabyvatel družstevního podílu (družstevního bytu) oznamovat družstvu a z jakého paragrafu to vyplývá?

Účetní závěrka

Vložil Maxa (bez ověření), 14. Březen 2018 - 15:53 ::

Zdravím, potřebuji radu. Koupil jsem byt v svj. No, vzhledem k tomu, že mne spíše zajímala lokalita, než pořádek v svj, tak můžu nadávat jen sám sobě. V tomto svj neexistuje předpis plateb, ani vyúčtování. Vše se sjednává na hubu. Účetnictví a účetní závěrky se nevedou. Požádal jsem ústně výbor a předsedu, aby za rok 2017 účetní závěrku udělali. Bylo mi řečeno, že nic takového se tam nikdy nedělalo a dělat nebude. Jak můžu donutit výbor k činnosti? Upozornil jsem je na zákony, podle kterých, je nutné ty závěrky a další věci dělat, ale vše je marné. O ničem nechtějí slyšet.

dva domy - jedno účetnictví

Vložil Marti (bez ověření), 14. Březen 2018 - 15:26 ::

Máme tu na sídlišti dva naprosto samostatné bytové domy, každý se svým prohlášením vlastníka. První dům je 100% vlastněný SBD, druhý dům má dva vlastníky – cca 97% SBD + 3% mě. SVJ nevzniklo. Zjistil jsem, že SBD jako správce vede jedno společné účetnictví pro oba domy. Tzn. společná dlouhodobá záloha, společné schůze … Je to v rozporu s pravidly správy uvedenými v prohlášení vlastníka. Jak nejlépe přinutit SBD k nápravě věci a rozdělení účetnictví ? Existuje jiná alternativa než soud ? Děkuji

Statutární orgán SVJ

Vložil JZ (bez ověření), 14. Březen 2018 - 12:31 ::

Jak to je statutární orgán SVJ? Kdo to je statutární orgán SVJ? Je nutné, aby byl zapsán v obchodní rejstříku (OR)? Děkuji.

Chyby v přehledu čerpání DPZ

Vložil salve, 13. Březen 2018 - 7:38 ::

V přehledu čerpání DPZ jsou chyby. Je předepsáno i čerpání, které by mělo být hrazeno všemi členy stejně (např. právní pomoc apod.). Lze to regulerně reklamovat a týká se této reklamace pokuta pro SVJ za nevyřízení ve výši 50 Kč/den ?

MMR připravuje do podzimu novelu NOZ bytového spoluvlastnictví (lobbing SČMBD), apel k založení spolku

Vložil TN. (bez ověření), 12. Březen 2018 - 18:29 ::

Ve zpravodaji SČMBD č.1/2018 byla publikována noticka, že MMR pracuje na novele NOZ, části bytové spoluvlastnictví. Na novele pracuje pracovní komise MMR, jejímiž členy jsou i právníci SČMBD. Do konce února má být připraveno paragrafované znění, na podzim má být novela předložena vládě. Netuší někdo, jak funguje legislativní proces na úrovni ministerstva? Koukám na web MMR a nikde ani zmínka o připravované novele, natož aby publikovali paragrafované znění. Tento netransparentní legislativní proces, do kterého mohou zasahovat kdejací lobbisté a tlačit do zákonů pro ně vyhodné znění, se mi jako občanovi hrubě nezamlouvá.

Zvuková a kročejová neprůzvučnost - sleva z kupní ceny

Vložil Tomáš (bez ověření), 12. Březen 2018 - 8:57 ::

Dobrý den,

řešil někdo slevu z kupní ceny s developerem ohledně nesplnění zvukové a kročejové neprůzvučnosti?

Pokud ano, jaký rozdílný limit oproti normě v decibelech se jednalo?

Kolik procent slevu Vám developer dal?

Pokud jste to řešili soudně, kolik procent uznal soud?

Děkuji Vám za informace

Syndikovat obsah