Ostatní
Teplá voda vchod 573 A
Přeji všem hezký den.Prosím Vás ,kdo má na starost teplou vodu ve vchodě 573 A?Proč neustále neteče teplá voda?Člověk se chce vykoupat a neteče mu teplá voda.Kdyby se to stalo jednou za čas ,tak nic neřeknu ,ale poslední dobou je to pořád.To Vám to nikomu nevadí? Nebo je snad nějaká závada v kotelně o který nevím a je v řešení?
Zpeněžení jednotky v insolvenčním řízení
Dobrý den,
podle novely insolvenčního zákona platné od 1.12.2017 v případě zpeněžení jednotky v domě, kdy osoba odpovědná za správu domu a pozemku uplatnila v insolvenčním řízení pohledávku vůči vlastníku jednotky, uspokojí se tato do výše jedné desetiny zpeněžení.
V SVJ vlastník nasekal dluhy, pak tento byt prodal a koupil si byt v jiném domě. Dluhy zůstaly SVJ, které je vymáhalo. Následně se ocitl v konkurzu. SVJ pohledávku za ním řádně přihlásilo do insolvenčního řízení.
Nyní se v rámci konkurzu bude prodávat jeho bytová jednotka v jiném domě.
Kočárek v kočárkárně
Mám dotaz na právo mít kočárek v kočárkárně. Měla jsem dán kočárek ve společném prostoru označen jako kočárkárna. Nové SVJ kočárek bez mého vědomí odstranilo protože jim tam překážel a místo něj si nainstalovali skříň na dokumenty. Kočár je samozřejmě pryč. Jaké mám právo ? Samozřejmě chci zpět kočárek a nadále využívat možnost ho nechávat v kočárkárně. Mimo jiné si většina z kočárkárny udělali kolárnu to mi nevadí pokud tam zůstane místo i na kočárek. Navíc skříň na dokumenty omezuje jiné sousedy aby si mohli vyndat své kolo, mají tam kolo ale už ho nemohou vyndat jelikož jim skříň na dokumenty překáží.
dotaz
Dobrý den, mám dotaz zda podle nějaké vyhlášky nebo normy je stanovena minimální výška sklepa v novostavbě ?
Děkuji
Honza Hl.
Úklid svépomocí
Dobrý den, jsme místopředseda SVJ a chtěla bych se tu zeptat na zdánlivě banální věc. Máme v domě rok nového nepříjemného souseda. Je to mladý floutek se slečnou. Jsme malý dům a proto si uklízíme svépomocí, každý týden má službu jeden byt. Klasika. Úklid je záležitost na slabou hodinku, nic náročného, dohodli jsem se tak kdysi. Pouze s tímto sousedem je problém. Buď neuklidí vůbec nebo tak mizerně, že ostatní po něm nechtějí uklízet, protože umývají bordel prakticky za dva týdny. Domluvy nepomáhají, proběhly i nějaké hádky, kdy jsme se dozvěděli, že můžeme být rádi, když vůbec někdy uklidí.
Externí předseda - postup
Zamýšlel se už někdo v SVJ nebo dokonce už někdo máte a prošli jste příslušným procesem ustavení externího předsedy (EP) jako jednočlenného orgánu?
Řekněme, že stávajícím členům výboru vyprší mandát nebo odstoupí, nikdo z členů SVJ nekandiduje na člena výboru a na shromáždění se dohodnou, že si najmou EP. Pak postup mně vychází takto:
- Někdo se musí nechat zvolit alespoň jako dočasný předseda (DP).
- DP zajistí přípravu nových stanov s jednočlenným statutárním orgánem – předsedou. Je otázka, zda by stanovy neměl zpracovat až EP, protože nemohou být v rozporu se smlouvou (viz následující bod).
Vyúčtování služeb za rok 2017 při prodeji bytu
Dobrý den jak je to z vyúčtování služeb za rok 2017 při kterém proběhl prodej v 8/2017. Starému vlastníkovi vznikl nedoplatek cca 4000kč a bohužel nevíme kam se odstěhoval a kdo tento dluh zaplatí. Každý vlastník dostal svoje řádné vyúčtování jak má v řádném termínu. Noví vlastník platil od 9/2017 řádně a má přeplatek.
oprava domu bez SVJ - závaznost rozhodnutí většiny vlastníků BJ
Dobrý den. Na schůzi domu bez SVJ (4 byty) bylo většinou 3 : 1 rozhodnuto o provedení opravy (zlepšení) domu, na kterou ale nemáme ve FO dost peněz, takže každý vlastník BJ má něco doplatit – přehlasovaný vlastník cca 18 tis. Kč. To však odmítá, i když řekl, že na to má – trucuje, protože neuspěl jeho návrh opravy. Může (správce?) přehlasovaného vlastníka žalovat na doplacení uvedené částky s odkazem na §§ 1191, 1202/2, 1208 NOZu? Děkuji. T
Znalecký posudek
Dobrý den, právník zastupující naše SVJ požaduje kvůli podání žaloby na developera (zhotovitele stavby) ohledně skryté vady na opláštění domu – špatná izolace mezi balkóny a zdivem a špatný technologický postup při stavbě balkónů – nedodržení všech izolačních vrstev – znalecký posudek.Dochází v bytech ke zvlhnutí zdiva v této oblasti.Vada se nyní po třech letech od kolaudace projevuje ve 4 bytech.Prosím o kontakty na koho se obrátit a jak postupovat. Děkuji Dostál Marek
Kočárek - parkování
Dobrý den, mám dotaz ohledně parkování kočárku v chodbě domu se třemi bytovými jednotkami. Máme malý byt a kočárek nemáme kam dát, nicméně v chodbě je dostatek místa pro jeho umístění. Když jsme se nastěhovali, dostali jsme ústní souhlas sousedů, že jim kočárek nepřekáží a že ho tam můžeme nechávat. S jedním sousedem máme ale momentálně problém a tvrdí, že tam kočárek nemůže být z bezpečnostně požárních důvodů, a pokud by na to přišel technik při revizi domu, dá nám to do zápisu. Můj dotaz tedy zní, jaké sankce nám hrozí pokud kočárek bude i nadále umístěn v chodbě?

Poslední komentáře