Ostatní
vyúčtování 2017-náklady na otop 17600Kč v bytě 2+1 50m2
Prosím o pomoc. Za rok 2017 mám nárůst jednotek na měřácích tepla o trojnásobek. Za posledních 20 let jsem měla za topení maximálně 9900kč/rok. Letos mám 17600Kč. Celé roky topím stejně, takže na plno. Protože bydlím v posledním patře a když jsem to vypla, tak si sousedi stěžovali, že jim to netopí. Jenže moje tělesa moc netopí. Kromě kuchyně, tam topí dobře a měla jsem kolem 2000 jednotek. Letos tam mám 3826.V obýváku mývám 900 nyní 2456. A v pokojíku jsem měla většinou nula, po opravě topení, které ale stále topí jen do půlky, jsem měla 1023.
Odsouhlasování úvěru SVJ
Dobrý den, měla bych dotaz na hlasování v SVJ o úvěru. Našla jsem dva §. V § 1206 se vyžaduje určité hlasování, ledaže zákon vyžaduje vyšší počet hlasů. V § 1132 se vyžaduje souhlas všech spoluvlastníků. Jak by se správně mělo hlasovat? Děkuji za vaše názory. § 1206 (1) Shromáždění tvoří všichni vlastníci jednotek. Každý z nich má počet hlasů odpovídající velikosti jeho podílu na společných částech; je-li však vlastníkem jednotky společenství vlastníků, k jeho hlasu se nepřihlíží. (2) Shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů.
Rušení nočního klidu, odvrácená tvář svobody podnikání
Jsme dům v širším centru spadající ještě do památkové zóny, ale mimo hlavní trasy turisů. V posledním roce nicméně byly bezprostředně v sousedství našeho domu otevřeny tři mládežnické noční bary, jeden naproti, dva vedle nás. Hloučky hostů před bary hlučí do ranních hodin a nemůžeme spát. Protože jsme v historické zástavbě, vesměs máme všichni stará špaletová okna, která jsou tenká jako list papíru, bydlet v bytě nad bary se rovná hororové noční můře. Nicméně i šťastlivci s novými okny si stěžují, že hlasitý křik, debaty, smích, zpěv a halekání hostů k nim do bytu dolehne. Nejen že nemůžeme usnout, ale když v okamžiky krátkého klidu člověk usne, hlasitý smích či hra na kytaru z ulice zase usínajícího člověka probudí a takto klimbáte do ranních hodin. V jakém jsme zoufalství a bezmoci z arogance nočních mučitelů ani nelze popsat. Tento stav panuje po celý týden, protože provozní doba barů je od večera do rána, kromě neděle. Je známo, že dlouhodobý nedostatek spánku se začíná projevovat na lidském zdraví a zvyšuje riziko infarktu, nemluvě o tom, že nevyspalý a neodpočatý člověk nemůže plnohodnotně pracovat, řídit automobil apod.
Novela § 1186
Jak zní v současnosti § 1186
(1) Při převodu vlastnického práva k jednotce nevzniká osobě odpovědné
za správu domu povinnost příspěvky na správu domu ke dni účinnosti
převodu vypořádat.
(2) Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli
potvrzením osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy související se
správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že
takové dluhy nejsou. Za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí
převodce osobě odpovědné za správu domu.
Jak bude nově znít § 1186
Novela § 1209
Jak nyní zní § 1209
(1) Je-li pro to důležitý důvod, může přehlasovaný vlastník
jednotky nebo i společenství vlastníků, pokud je vlastníkem jednotky,
navrhnout soudu, aby o záležitosti rozhodl; v rámci toho může též
navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí.
Není-li návrh podán do tří měsíců ode dne, kdy se vlastník jednotky
o rozhodnutí dozvěděl nebo dozvědět mohl, jeho právo zaniká.
(2) Je-li pro to důležitý důvod, může každý vlastník jednotky navrhnout
soudu, aby rozhodl o záležitosti, která byla shromáždění řádně
předložena k rozhodnutí, ale o které nebylo rozhodnuto pro nezpůsobilost
shromáždění usnášet se.
V úpravě spolku je
§ 245
Důvodová zpráva k § 1180
Navazuji na diskusi s VN http://www.portalsvj.cz/…-hnuti-na-ko#…
Ráno nešly stáhnout soubory z vládního webu, vkládám úryvky z důvodové zprávy:
Základní úprava poměru výše příspěvků na správu domu a pozemku je a zůstane i nadále obsažena v § 1180, které je dispozitivním ustanovením. Poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku tak lze v prohlášení upravit i odchylně. Následná změna poměru výše příspěvků na správu domu a pozemku bude vždy změnou prohlášení.
Novela nahlížecího paragrafu (§ 1179). Vlastnické hnutí zvedá hlavu. Prosím o pozměňovací návrhy
SČMBD se naštěstí nepodařilo přes silný lobbing zrušit § 1179. Rozhodl jsem se vstoupit do boje a obtěžovat poslance, dokud nenajdu někoho, kdo předloží poslanecký návrh změny. Za tímto účelem je třeba navrhnout konkrétní změnu, tedy novelizované znění § 1179 tak, aby mělo hlavu a patu, bylo prosaditelné a v případě úspěchu a schválení nenadělalo víc škody, než užitku, a sepsat k němu důvodovou zprávu.
Protože ve skutečnosti § 1179 považuji za naprosto základní paragraf celého bytového spoluvlastnictví a ve vazbě na čl. 17 LZPS (právo na informace) za absolutně kogentní a nezrušitelný, ale praxe správců a zejména SBD je pochopitelně opačná, protože bez průběžného poskytování informací mohou volně tunelovat rozpočty SVJ, okrádat vlastníky a stavět je do role bezmocných pozorovatelů, je nezbytné posílit právo vlastníků na účinnou kontrolu správy domu a hospodaření SVJ.
Družstevní mafie opět řádí - novela NOZ! Družstva budou vyvlastňovat náš majetek a krást naše peníze! Vlastnické hnutí na koně!
Tak se musím na Den Evropy rozčílit, objevil jsem paragrafované znění schvalované novely NOZ. To je zase nehoráznost, už by ty gaunery z SČMBD měl někdo konečně vypráskat. https://apps.odok.cz/veklep-detail…
Účinnost je plánována od 1.1.2020
Co se v NOZ změní:
§ 1166
…Podle přechodných ustanovení se musí „uvést obsah prohlášení do souladu s požadavky zákona do 2 let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona“. Zase připravený byznys pro různé poradce, kteří budou za úplatu nabízet „nové prohlášení vlastníka“.
§ 1169
Zpracování osobních údajů nájemníka
V některých bytech bydlí nájemníci. Vlastník je povinen oznámit jejich jméno a adresu. Myslíte, že lze pod oprávněné zájmy podřadit rovněž zpracování telefonního čísla pro případ řešení havárií? Je jasné, že komunikačním partnerem pro SVJ je vlastník, ale pokud v domě nebydlí, je mi komunikace s ním na dvě věci, když potřebuju rychle do bytu, je operativnější zavolat nájemníkovi. Nehledě na to, že vlastník by do bytu svého nájemníka neměl vůbec lézt, neb by se nejspíše jednalo o porušení domovní svobody. Sám pronajímám a od bytů o
Platba za úklid společných prostor jako příjem fondu oprav SVJ? Musí se úklid vyúčtovat?
V návaznosti na tento leták http://www.portalsvj.cz/…IMG_0591.JPG z tohoto příspěvku http://www.portalsvj.cz/…vani-pokutou musím zareagovat samostatným postem. V posledních 2 letech jsem se setkal s častou praxí SBD ovládajících SVJ (ať už jako pouzí správci či předsedové těchto SVJ), že přestali vyúčtovávat úklid, byť dle stanov je úklid službou a platbu (zálohu) za úklid připisují „do fondu oprav“, resp. do dlouhodobé zálohy určené na správu domu a pozemku a přestali ji v účetnictví účtovat na účet 324. Nevím, jestli jde o nějakou sofistikovanou metodiku poskytnutou od SČMBD nebo geniální nápad „ekonomů družstva“, ale praxe, kdy se nevyúčtovává úklid a úklid jako služba zmizel z vyúčtování, je podle mě v rozporu se zákonem č.

Poslední komentáře