Ostatní
Správné účtování v ÚD?
Účtování v ÚD – účet 311.09 – vyúčtování služeb: MD 311.09 12581 Kč DAL 0,00 Kč Vyúčtování BV MD " 0,00 DAL 52 018 Kč Vyúčtování BV MD " 0,00 DAL –6 449 Kč " MD " 0,00 DAL 2 873 Kč " MD " 0,00 DAL – 192 Kč " V ÚD za tento účet součet není protože je na něm dalších asi 30 zápisů různých účtů ve stejném stylu. Součet všech obratů na MD a DAL je souhlasný. Může předseda SVJ žádat účetní SVJ(ta je ve vedení SBD a nám vede pouze účetnictví)o zapůjčení dokladů ke zkopírování na vlastním počitači.
úroky
Můžu kontakt na někoho, kdo mi poradí jak správně vypočítat úroky z prodlení za neuhrazení záloh? Děkuji Mokrá
Je nebo není svj firma?
Je nebo není svj firma?
Rejstřík vs. stanovy - co platí?
Dobrý den. SVJ si změnilo stanovy, podle mne na doporučení nějakého „spřáteleného právníka“ se stavební firmou dost tragickým způsobem a neznalí jim to v rámci zákonné povinnosti upravit si stanovy do souladu s NOZ odkývali(odhlasovali). Zjistil jsem však, že v rejstříku veřejných listin stále máme stanovy původní. Otázka zní: Které stanovy jsou platné, ty založené v rejstříku jako veřejná listina, anebo ty, které má správce SVJ v ruce a kterými se ohání?
mandátní smlouva
Dobrý den, jako SVJ máme Mandátní smlouvu , můžu ji vypovědět jako vlastník ? Správu by mi vedla fyzická osoba.
prasklý odpad ve společné části
Sbírám zkušenosti, jak nejlépe opravit … praskl nám odpad ve společné části někde pod přízemním bytem a splašky tečou do šachty. Je nutné to opravit. Jednu opravu jsme na tom už dělali. Vlezl člověk dolů do šachty a dostal se až k opravovanému místu. Jenže po dvou měsících se závada objevila znova na jiném místě, kam už se takto nedostaneme. Řešení, které se zatím naskytlo je rozbít podlahu ve vchodě a podlahu na záchodě v přízemním bytě, dostat se dolů a opravit, vyměnit. Nemáte někdo zkušenost, případně návrh, jak jinak to opravit?
Zrušení (zánik) SVJ dle § 172 NOZ
Naše SVJ nemá dlouhodobě výbor, na mou žádost o jmenování opatrovníka soud nereagoval.
Lze SVJ založené dle NOZ zrušit dle § 172 odst. 1) písm. c) NOZ tj., cit. "pokud nemá více jak dva roky statutární orgán schopný usnášet se, nebo"?
V § 172 odst. 1) NOZ je také uvedeno, že cit. "... a nařídí její likvidaci ..." přičemž ZDE je uvedeno, že cit. "V případě SVJ přitom NOZ výslovně stanoví, že se likvidace neprovádí."
Byt v OV spolecne prostory zustaly v BD
Dobry den, chceme koupit byt v OV nyni pred podpisem smlouvy nam sdelili, ze podil na spolecnych prostorech zustal v druzstvu. Musime se ridit stanovami druzstva i kdyz nechceme byt cleny? V dome neni zrizeno SVJ. Musi nam drustvo umoznit prevod podilu na spolecnych prosterech? Makler nam tvrdi, ze podil musi zustat v drustvu dokud nebude dum cely v SVJ. Dekuji
Souběh předsednictví a provozování živnosti
Dobrý den, je to střet zájmů? Náš předseda SVJ po léta provozuje jako OSVČ svojí úklidovou firmu, účtuje si ročně až 180 tisíc Kč, více, nežli je v místě obvyklé.Jedná se o klid společných prostor a sněhu. Po upozornění, že se jedná o porušení Zákona o střetu zájmů (vztahuje se na to § 220 Porušení povinností při správě cizího majetku), tak někdo „vymyslel“ obezličku, a sice že ho měsíčně vyplácí místopředseda (podepisuje odměny), prý si to odhlasovali v představenstvu. Další nápad je, že SVJ uzavře s OSVČ Smlouvu o dílu. Předseda SVJ a OSVČ jsou jedna a táž osoba.
SVJ - oprava z fondu oprav
Dobrý den, na pozemku SVJ vedlejšího domu vlastním garáž, která je samostatnou budovou s obvodovou zdí a střechou, a podle katastru je přičleněna k tomuto domu. U garáže je chronicky dlouhodobá závada, pronikání vlhkosti do obvodové zdi zespodu zvenku. O odstranění jsem žádal SVJ, bohužel neúspěšně. Důvod je podle mě v tom, že garáž stojí mimo hlavní dům, takže členové SVJ preferují opravy svého domu. Shromáždění schválilo přednostně opravy přední a zadní fasády hlavního domu. Je tím jasné, že peníze na odstranění vlhkosti tak budou v nedohlednu. SVJ argumentuje “údajně” velmi špatným stavem fasád, a vlhkost v garáži prý nikoho nezraní.

Poslední komentáře