Ostatní
pronajaté byty fungující jako ubytovna
Jaké máte zkušenosti s řešením situací, kdy nájemníci v pronajatých bytech opakovaně poškozují společný majetek? – např. zámek a dveře od hlavního vchodu (nemají dostatečný počet klíčů). Dva majitelé bytu pronajímají byty agenturám, které zde ubytovávají své zahraniční zaměstnance. Střídají se v bytech po určitém čase, s každou jejich výměnou souvisí i „úklid“, kdy vše nepotřebné „napytlují“ a vyhodí v lepším případě k popelnici, v horším na společný dvorek. Domluva není jednoduchá, neznají řeč. Pokud už se domluvíte, tak na chvíli, dojde ke „střídání“.....
Vyloučení člena SVJ a BD
Dobrý den, máme v domě jednoho člena, který je jako rakovina a je možné, že je duševně nemocný. Obtěžuje nejen všechny ostatní členy SVJ a BD a žaluje je opakovaně u soudu, ale zdržuje i majitele sousedního domu, kteří nemohou dům opravit, protože se náš člen proti stavebnímu povolení neustále dokola odvolává, my všichni si přejeme, aby sousední zchátralý dům byl opraven. Nám ostatním působí finanční zátěž za právní služby a ve svém bytě si bez oznámení dělá úpravy, které jsou proti stanovám a v domě ani nebydlí, na schůze nechodí.
Zálohy a zápočty - prosím o pomoc
Dobrý den,
opakovaně zde bylo řešeno téma neplacení záloh z důvodu vadného vyúčtování a nebo vadného předpisu plateb. Také zde byl odkaz na rozhodnutí ÚS http://www.portalsvj.cz/…pevku-dle-us
„Není důvodu z hlediska ústavnosti zpochybňovat právní závěr, že povinnost vlastníka bytu platit zálohy na straně jedné a povinnost společenství vlastníků jednotek předložit vyúčtování na straně druhé, jsou povinnostmi na sobě nezávislými, zakládajícími odlišné nároky.“
Je to však jediná páka na nefunkční výbor SVJ, který nereaguje na reklamace a přehlíží bezdůvodné obohacování.
předsednictvo SVJ odmítá řešit problém
Dobrý den, jsme majitelkou bytu pod střechou. Při opravě střechy z našeho bytu (na střechu firma nebyla vinou bývalého předsedy svj puštěna) bylo uříznutou část potrubí a pracovník tehdy prohlásil, že to bude asi smrdět. Zápach se od té doby opravdu objevuje, je hrozný – jsou cítit fekálie. Na tuto skutečnost jsem opakovaně upozorňovala předsednictvo svj. To zápach nejdříve svádělo na špatně utěsněné wc – neprokázalo se, po té na ucpaný odtok vany – rovněž se neprokázalo. Bylo mi sděleno, že byla provedena kontrola střechy zaměstnancem místních technických služeb a že je vše v pořádku. Když jsme se ptala, zda bylo zkontrolováno rovněž odvětrání kanalizace, zda opravdu ústí na střechu a ne pod střechu, odpovězeno mi nebylo. Prý si na to máme sami zajistit specializovanou firmu. Nevím, proč bych měla zajišťoval a platit opravu něčeho, co není součástí bytu. Prosím, dokáže mi někdo poradit, jak dále postupovat. Zápach je opravdu hrozný a jeho odstraňování nás už stálo nemalé finanční prostředky. Děkuji.
Bezúplatný pronájem místností.
Dobrý den, v našem domě, který je v SVJ se uvolnilo několik místností, které dříve sloužily jako prádelny, mandlovny,sušárny a sklady. Tyto místnosti byly postupně obsazovány a bezúplatně využívány jedinci k vlastní potřebě. S tímto stavem řada vlastníků nesouhlasila.Současný výbor SVJ tento stav dodatečně potvrdil a některé prostory bezúplatně pronajal na dobu neurčitou. Jedná se o místnosti, které jsou vybaveny topnými tělesy,osvětleny,vymalovány. Tyto náklady na provoz těchto prostor hradí všichni vlastníci dle spoluvlastnických podílů. Dle stávajícího PV a Stanov všechny společné prostory v domě jsou společným majetkem všech. V některých vchodech výbor SVJ nechal hlasovat o tomto pronájmu, což mu bylo schváleno. Prosím o názor.
platnost smluv uzavřených sbd
SBD, založené v roce 1965, bylo transformováno na SVJ v roce 2004. Za existence sbd byly uzavřeny smlouvy o Předání jednotky do vlastního užívání 1999, Prohlášení vlastníka 1997, Smlouva o výstavbě nástavby 1997, vše uloženo na katastrálním úřadě. 15.6.2018 mi dnešní výbor Společenství sděluje, že „není právním nástupcem sbd a není smluvní stranou žádného z uvedených dokumentů“. Je tento náhled zákonný? Dík za informaci. Zdraví SAPMAK@SEZNAM.CZ
Pomohla Vám přestupková komise?
Ohledně lumpáren v domě jsem se obrátila na přestupkovou komisi obce s podnětem k prošetření.
Dověděla jsem se, že „šetří“ pouze věci, které jí předá policie.
Pomohla Vám přestupková komise?
nebytový prostor zapsaný v KN s výměníkem
Dobrý den, jsem v představenstvu SVJ a byl nám nabídnut ke koupi nebytový prostor s výměníkem, kdy v případě, že tento nekoupíme, bude nabídnut ke koupi komukoliv. Mohl by jste mi sdělit důvody pro a proti nákupu nebytového prostoru? Vedení SVJ bylo pro nákup, neboť máme obavy komu bude nebytový prostor prodán a zda se pak k výměníku dostaneme a nebude po nás někdo chtít peníze za to, že tam ten výměník je, apod. Zajímal by mne proto Váš názor. Děkuji
Odměny členům výboru SVJ pokud je člen OSVČ a starobní důchodce
Dobrý den,jak je to u odměn členů výboru z hlediska zdanění a soc./zdrav. pojištění,pokud je člen výboru OSVČ , starobní důchodce , nebo obojí dohromady? Děkuji
GDPR a vzory dokumentů
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit, kde lze stáhnout zdarma vzory
následujících dokumentů týkajících se GDPR – jedná se o Informační
list pro bytové domy(SVJ). Je to vlastně souhlas vlastníků se zpracováním
svých dat SVJ, a také, že se seznámil se svými právy.A dále také
dokument Záznamy o činnostech zpracování. Máme sice nabídku od
správcovské firmy, ale samozřejmě na „komerční bázi“, čili zase jen
„kšeft“ pro určité firmy, právníky a AK, které tyto obecné dokumenty
prodávají za nemalé ceny.
Díky předem za rady a tipy.

Poslední komentáře