Ostatní
společné prostory-zamykání
Ve sklepě máme společnou místnost-bývalá sušárna,od které mají všichni majitelé klíče a ukládají do ní věci-kola,kočárky atd.Tato místnost se zamyká.Na stejné chodbě je i zadní východ z domu-zevnitř klika,zvenku koule. V poslední době někdo v noci chodí a oboje dveře otvírá dokořán.ve stanovách o takové možnosti není nic psané. Má výbor nějaké možnosti jak tomu zabránit?
Plíseň
Dobrý den,chtěla bych od Vás radu, v domě máme letos na jaře udělaná ve sklepě nová plastová okna a nyní se s předsedou domu dohadujeme zda v průběhu léta (i ve velkých teplech) mají být okna otevřená nebo zavřená (podotýkám, že sklepní prostory jsou vlhké a na většině místech smrdí ztuchlina). Bydlím přímo nad sklepem a před týdnem jsem objevila v bytě plíseň,která s největší pravděpodobností postupuje ze sklepa. V příloze fotky, místnosti spolu sousedí (kuchyně a obývák). Doufám, že mi poradíte co v dané situaci dělat nebo kam se obrátit o radu.
Jakým způsobem postupovat při označení parkoviště jako soukromého?
Dobrý den, prosím o radu. Každý vlastník bytu v našem domě je rovněž majitelem jednoho parkovacího místa. Parkoviště je přímo u bytového domu, ale není nijak značeno. Jak asi tušíte, začali nám tam parkovat lidé, kteří zde ani nebydlí. Jakým způsobem máme postupovat stran označení parkoviště? Je lepší označit každé parkovací místo zvlášť nebo si zařídit společnou značku? Na koho se obrátit? Budu vděčná za Vaše doporučení. Děkuji.
Předseda SVJ ukradl ze společného účtu miliony
Užívání pozemku
Prosím o radu! Jsme spoluvlastniky pozemku vedle bytovky (není součástí LV bytového domu avšak podíly jsou stejné jako u bytovky). Sousedka si pred par lety ohranicila cca 1/2 pozemku, následně oplotila (nejsem si jistá zda to bylo projednáno na schuzi), má tam spoustu veci a nyní tam zabetonovala hrazdu. Můj dotaz zní, jestli může svévolně upravovat plochu na které máme stejný podíl, nebo se nás musí „dovolovat“? dále je možné sankcionovat neuklizeni společných prostor? Ve stanovách je pouze, ze uklid spol.prostor je prováděn vlastníky rovnym dílem dle schváleného rozpisu spolecenstvi.
Dotaz
Chci se zeptat. Může na schůzi manžel hlasovat, když jsem majitel bytu já a ne on?
Nové stanovy
Jsme SVJ založené v roce 2011. Za tři týdny chceme na schůzi odhlasovat nové stanovy, a již nyní nám několik spoluvlastníků oznámilo, že je neodsouhlasí, protože je připravována novelizace zákona. Mají pravdu?
Platby do fondu a platby spojené s provozem domu po úmrtí vlastníka
Dobrý den,
chtěla jsem požádat o radu jak naložit s danou situací. Naše babička nedávno zemřela a jako dědicové jsme zůstali vnučka, vnuk a její syn. Pokud jsem tomu dobře porozemněla, zůstává momentálně zodpovědnost za platby bytu na nás, jako na dědicích. Bohužel její syn je nezodpovědná osoba, o kteté s bratrem pochybujeme, že bude plnit své závazky. Stejně tak bychom nechtěli platit jeho závazky za něj. Jak toto zpravidla svj řeší? Lze řešit tak, že každý platí do fondu a další poplatky spojené s BJ svým podíl (dle dědického podíluna bJ)a případný vniklý dluh jde pouze za tím dědicem, který neplatil?
nezjištěný únik vody
Hezké poledne, prosím o radu. Řešíme problém v rámci zatékání do bytů v 2.NP panelového bytu. Do koupelny bytu a koupelny sousední bytové jednotky, s níž koupelna sousedí, už několik měsíců nepravidelně zatýká. SVJ zkontrolovalo všechny koupelny nad těmito jednotkami (dalších 6 pater), bohužel se zdroj nenašel. Zjistila se chyba na střeše, pak bohužel pak vyšlo najevo, že teče, i když bylo sucho, takže problém na střeše existuje, ale není příčinnou tohoto problému. SVJ tedy majiteli sdělilo, že nic řešit dále nebude a je to dále věc mezi jednotlivými bytovými jednotkami s ohledem na to, že únik není ze svislých rozvodů, ale z rozvodů v rámci nějaké bytové jednotky. Je velice pravděpodobné, že se jedná o únik z odpadního potrubí, vzhledem k tomu, že teče jednou za několik dní a jen po dobu určitého období.
Rozhodnutí mimo zasadení § 1212 OZ
Dobrý den, jak rozumíte/vykládáte si znění § 1212 NOZ: „K platnosti hlasování se vyžaduje vyjádření vlastníka jednotky s uvedením dne, měsíce a roku, kdy bylo učiněno, podepsané vlastní rukou na listině obsahující plné znění návrhu rozhodnutí.“
Já tomu rozumím tak, že se jedná o kogentní ustanovení NOZ, a je nutné, aby vlastník, který hlasuje, takové rozhodnutí vlastnoručně podepsal. Nelze jej nahradit elektronickým hlasování po emailech obzvláště nejsou-li opatřeny elektronickým podpisem.
Jsem mimo nebo nejsem?
Děkuji za rady, Mimo

Poslední komentáře