Ostatní

zápis jednotky do KN

Vložil mikrob, 25. Srpen 2018 - 12:00 ::

Jak zapsat bytovou jednotku do KN má-li vlastník více BJ, když každá BJ má jiný spoluvlastnický podíl na domě a jiný podíl na pozemku zahrady?

oprava úniku vody v kanalizační šachtě

Vložil kudlanka2610, 24. Srpen 2018 - 22:18 ::

Bydlím v přízemí, takže pokud je nutná nějaká oprava trubek v šachtě za WC, koná se vždy z mého bytu, protože z podzemní místnosti - tedy stropem - není možná.

Náš soused spí v chodbě před bytem

Vložil Irena (bez ověření), 22. Srpen 2018 - 11:40 ::

Dobrý den, náš 86 letý soused začal minulý týden spát na zemi v chodbě paneláku, kde je 11 pater. Předcházelo tomu mnohaměsíční martyrium, kdy si hlasitě ze své garsoniery do ulice ztěžoval, že mu tam jde od sousedů kuřáků kouř z cigaret a nějaké spreje. Balkony jsou součástí společných prostor domu a jsou ve výlučném užívání vlastníků bytu, se kterými balkon sousedí a ve společenské smlouvě není zákaz kouření na balkonech. Ve společenské smlouvě není také zákaz spaní na karimatce v chodbě domu. Takže situace na našem patře je taková, že když vystupujeme z výtahu, musíme souseda ve večerních hodinách a ráno překračovat, nehledě na tu nepříjemnost celé situace z hlediska etikety. Sociální pracovnice na UMO města se domnívají, že taková volba staříka je možná, v podstatě je jeho právem spát kdekoli tam, kde to není výslovně zakázáno. Se stoickým klidem tuto situaci kladně hodnotí i hlídky městské policie a úřednice z přestupkového oddělení a ti sousedé, kteří bydli na jiných patrech než my. Takže vlastně nevím.. je to nový trend a jenom já jsem nějaká „nenormální“, když se mi to nezdá v pořádku… prý se máme odstěhovat, tedy prodat náš byt a jít někam, kde budeme spokojení. děkuji za všechny reakce a přeji pěkný den.

Jak CZ soudci k funkci prisli....

Vložil AsteriX (bez ověření), 22. Srpen 2018 - 11:19 ::

Pronájem jednotky s mnoho spolumajiteli

Vložil Anonymous, 20. Srpen 2018 - 21:25 ::

Vlastním podíl na malé jednotce, kterou se mnou spoluvlastní desítky spolumajitelů, kteří většinou vlastní i další jednotky v bytě. Já vlastním pouze ten malý podíl. Jelikož nebydlím v domě, předseda mě nezve na schůze, ani se mnou jinak odmítá komunikovat, protože prý je můj podíl tak malý, že nemá čas na nějakou zbytečnou administrativu. Jednotka je pronajatá, pod nájemní smlouvou, kterou mi předseda nechce ukázat, je prý podepsán on. Veškerý výnos jde prý do fondu oprav, ze kterého se jednotka před časem i opravila. O obojím jsem nebyl spraven, ani jsem neměl šanci o tom rozhodovat.

V domě 4.bytové jednotky a 4 garáže tak jak stanovilo SBD.

Vložil Ing. Miloslav Drda (bez ověření), 20. Srpen 2018 - 17:00 ::

V našem domě byly asi rozhodnutím stavebního úřadu před r.2000 určeno asi SBD 4 bytové jednotky a 4 garáže. Je možné změnou prohlášení vlastníka s ověřenými podpisy všech vlastníků provést na 4 byty? Kde součástí každého bytu je garáž. Více méně obdoba rodinného domku kde je obytná část a garáž. Katastrální úřad nás posílá za právníky a nějak neví. Je třeba kolaudační souhlas a kdo nám jej může vydat?

Děkuji za odpověď:

Novela zákona č. 311/2013 Sb. "odloženém vzniku SVJ" vyšla ve Sbírce zákonů

Vložil Hrubý (bez ověření), 17. Srpen 2018 - 16:11 ::

Zákon č. 177/2018 Sb., kterým se mění zákon č. 311/2013 Sb., o převodu vlastnického práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům některých bytových družstev a o změně některých zákonů, vyšel ve Sbírce zákonů a nabývá účinnosti od 1.9.2018 http://www.sbirka.cz/…E/18–177.htm

Novela řeší vznik SVJ v případech, kdy bytové družstvo plnilo povinnosti správce podle § 9 zákona č. 72/1994 Sb., ve znění účinném do 30. června 2000, a jeho spoluvlastnický podíl na společných částech domu se snížil přede dnem nabytí účinnosti zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, na méně než jednu polovinu (podle zákona č. 72/1994 Sb. se SVJ zakládalo až po poklesu spoluvlastnického podílu družstva na méně než jednu čtvrtinu). V těchto případech bytové družstvo svolá shromáždění vlastníků jednotek k založení společenství vlastníků jednotek nejpozději do 24 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona (tj. do 1.9.2020).

Parkování v podzemní garáži bytového domu - porušování požárního řádu

Vložil svjPCE, 15. Srpen 2018 - 13:06 ::

Dobrý den,

v současné době u nás v bytovém domě řešíme problém s jedním vlastníkem podzemního parkovacího stání. Opakovaně tam parkuje se svým vozidlem na LPG pohon, i přesto, že na to tyto prostory nejsou technicky uzpůsobené (a v požárním řádu je to výslovně zakázáno). Nereaguje ani na slovní či písemné výzvy k nápravě. Neřešili jste někde totožný problém? Pokud ano, jakým způsobem?

Předem děkuji za vaše postřehy.

MK

Pozemek kolem domu

Vložil Mirek Starý, 12. Srpen 2018 - 12:21 ::

Dobrý den.Chci se zeptat jak postupovat v případě pronájmu pozemku kolem domu. Našemu SVJ byl nabídnut pozem kolem domu k pronájmu.V našem domě jsme celkem 4 rodiny. Podle OZ není možné tento pozemek spravovat jako SVJ.Prosím o radu jak postupovat. Pokud možno krok za krokem.Mnohokrát děkuji za radu.Mirek Starý Chrudim

hlasování per rollam

Vložil Makahari (bez ověření), 11. Srpen 2018 - 10:31 ::

Výbor SVJ si nechal schůzí shromáždění odsouhlasit různé směrnice, kterými si vytvořil podmínky pro to, aby mohl rozhodovat úplně „o nás bez nás“ (směrnice pro využívání spol.prostoru, směrnice na uzavírání smluv na pronájem společných prostor, apod.) a hlavně do stanov do části „hlasování mimo zasedání“ přidal větu „statutární orgán může vypsat písemné hlasování i na základě vlastního rozhodnutí“. Nejsou upřesněny podmínky, za jakých může takové hlasování vypsat, takže si nechává tímto způsobem schvalovat, co ho napadne, ani nedodržuje podmínku předchozí neusnášeníschop­nosti schůze.

Syndikovat obsah