Ostatní

Změna prohlášení vlastníka

Vložil seccomk, 3. Říjen 2018 - 12:04 ::

Dobrý den,

chtěl bych vás touto cestou poprosit o radu. V bytovém domě máme SVJ. V bytovém domě jsou garážová stání, která mají povahu společných částí domu, jež jsou určená jen některým vlastníkům. V roce 2011 bylo do KN vloženo prohlášení vlastníka. Na přelomu let 2013 a 2014 byla podepsaná změna prohlášení vlastníka budovy podle § 4 zák. č. 72/1994, ale tento dokument na katastr nikdy nikdo nezanesl – takže ve sbírce katastru je pořád to původní prohlášení z r. 2011. Jsem „vlastníkem“ garážového stání na základě smlouvy, ale jelikož nebyla změna prohlášení vlastníka na katastr do sbírky založena, tak v KN tato informace není. Práva ke garážovému stání bych chtěl prodat jinému vlastníku jednotky. Momentálně tedy řeším, jak postupovat dále – mám listinu, která vyhovuje požadavkům minulé právní úpravy. V mezidobí se ale změnili 2 nebo 3 vlastníci jednotek, kteří v tom původním dokumentu udělili souhlas.

Je to střet zájmu?

Vložil AsiTak (bez ověření), 1. Říjen 2018 - 21:49 ::

Může být profesionální předseda společenství:

1. současně zaměstnancem, nebo
  2. současně příbuzným se členem stat. orgánu

externího správce společenství profesionální předsedy.

Podvody s hlasováním v SVJ

Vložil Pavel (bez ověření), 27. Září 2018 - 18:25 ::

Dobrý den,

čtu už zde dlouho snad i pár let a díky všem hlavně těm zkušeným. Hodně jsem se zde dozvěděl a naučil o SVJ. Chci poprosit jestli by se našel jeden člověk bez kritiky a odpověděl mi jasně, zda se jedná o podvod. Nejsem majitel bytu, ale moje matka ano. Jednoho dne mě matka uvedla úmyslně v omyl a lhala, že jí oklamalo SVJ a že se nemluvilo na schůzi o jistém projektu spadající pod společné prostory asi za 300.000kč a že pro to nehlasovala. Jenže ona nejen že lhala, ale ona byla jedním z těch, kteří podváděli. Když byl projekt rozdělán, tak najednou ustal a nedodělali to. Nějak to zrušili, protože dostali strach a to zařízení nějak sundali, ale je to vše poznat a nejde sundat vše.

Stanovy SVJ

Vložil Anonymous, 27. Září 2018 - 10:23 ::

Dobrý den, jakou mám možnost získat stanovy SVJ? Výbor je odmítá vydat. Děkuji

Změna prohlášení vlastníka pro SVJ(2000) - podle NOZ?

Vložil gaia (bez ověření), 26. Září 2018 - 6:47 ::

Dobrý den,

jsme společenství spadající pod SVJ(2000) a proběhla u nás debata o aktualizaci prohlášení vlastníka. Chtěla bych se zeptat: pokud bychom teď měnili prohlášení vlastníka, bude se řídit „starými“ pravidly nebo už musí splňovat požadavky NOZ. Jinými slovy je pro SVJ(2000) při aktualizaci prohlášení vlastníka závazné NOZ?

Moc děkuji

gaia

Je to možné?

Vložil Nevěřící (bez ověření), 24. Září 2018 - 11:22 ::

Nejsem účetní. Kamarád mně nechal nahlédnout do něko- lika různých ÚD (asi 5 ÚD). Nevěřím tomu. že provedené zápisy jsou správné. V každém ÚD je účtováno o odměně takto: ÚD banka: Kč MD 379.01 DAL 221 4300 Kč-odměna za správu. Stejný text je i u dalších 4 ÚD s různými nadpisy a touto kontací: MD 311 DAL 324, MD 395 a DAL 324, MD 602 a DAL 324 a MD 518 a DAL 379. Je mož- né, že takové zápisy skutčeně jsou uvedeny v ÚD. Je to možné? Nevěřící.

Rozúčtování nákladů na elektroměr

Vložil subobr (bez ověření), 24. Září 2018 - 10:18 ::

Rok bojuji s výborem SVJ o rozúčtování nákladů na elektroměr k mandlu a prádelně.Bytový dům se 4 vchody,v jednom vchodě prádelna, v druhém mandl, v dalších vchodech žádné zařízení není. Elektroměry jsou samostatné, před elektroměrem jistič 3×25A, žádný jiný spotřebič není připojen. Náklady na OM (odběrné místo) nesou pouze vlastníci BJ v příslušných vchodech. Podle mne mají kompletní náklady na provoz nést uživatelé zařízení. Navíc hradíme i osvětlení a máme zabránu vždy jednu místnost. Domovní řád nemáme, stanovy to neřeší, výbor nehodlá řešit (jedním z uživatelů je člen výboru, celkem užívají 2 osoby).

Převod bytu do vlastnictví člena družstva bez výzvy

Vložil Erhart11 (bez ověření), 21. Září 2018 - 7:07 ::

Podle jakého § se porvede převod družstvního bytu do vlastnictví člena družstva? (dobrovolný převod na základě členské schůze)

Souhlas se zprac. os. údajů SVJ vs. firma

Vložil Maxx (bez ověření), 20. Září 2018 - 18:29 ::

Dobrý den, naše SVJ má uzavřenou mandátní smlouvu s firmou, která nám řeší správu svj (zalohy pro platby pro jednotlivé byty, rekonstrukce, opravy, aj.). Musí mít tato firma podepsaný souhlas s jednotlivými členy (nájemníky) svj ve yslu zpracování osobních údajů?

Dekuji

Funkce člena BD ve výborech BD a SVJ

Vložil FILIP (bez ověření), 20. Září 2018 - 8:41 ::

Dobrý den ,v našem bytovém domě existují 2 družstva /BD a SVJ/. Místopředseda BD vykonává zároveň i funkci místopředsedy SVJ. Jeho jednání v SVJ nelze hodnotit zcela objektivně info.získaná v SVJ zřejmě využívá pro prospěch BD. Jaké je možné řešení?
Díky za info.

Syndikovat obsah