Ostatní

Zpřístupnění sklepu

Vložil Rosta (bez ověření), 12. Říjen 2018 - 9:39 ::

Dobrý den, jsem předseda výboru pro náš dům a potřebuji se dostat k nám do sklepa. Někdo ale, bez mého vědomí, vyměnil zámek, tím pádem se do sklepa nedostanu. Můžete mi poradit, jak mám potupovat?

Další perlička v návrhu novely OZ a otázka pro právníky

Vložil N. Klainová (bez ověření), 10. Říjen 2018 - 11:58 ::

Podle současného § 1208 OZ mají o nevypořádaných příspěvcích na správu rozhodovat vlastníci na shromáždění.

Podle navrhované novely NE.

Zajímá mne názor právníků na to, jestli jde v dále uvedeném příkladu o bezdůvodné obohacení podle § 2991 OZ.

Podle MMR o bezdůvodné obohacení nejde a já tomu nemohu uvěřit.

Kopie části připomínky zaslané dnes na MMR:

První část je věnovaná příspěvkům poskytovaným formou záloh, druhá příspěvkům poskytovaných do vlastních zdrojů SVJ.

1. Příspěvky na správu poskytované formou záloh

Náhradní shromáždění v SVJ jako zdroj tunelování ze strany SBD

Vložil TN. (bez ověření), 10. Říjen 2018 - 10:45 ::

Lobby SBD protlačilo do NOZ náhradní shromáždění: http://www.portalsvj.cz/…nych-nakladu#…

V obecné rovině je asi možné rozumět důvodům (v mnoha SVJ se polovina nesejde, stálo by za to analyzovat, proč, jestli na tom nenesou část viny i správci a statutární orgány). Některá SVJ stojí před likvidací, jsou paralyzována, zejm. v severních Čechách, což ale nemůže být důvodem rozvolňovat vlastnická práva v celé České republice.

Nicméně v této podobě, v jaké bude návrh schválen, tedy bez pojistek proti zneužití, je evidentní, že náhradní schůze budou různými správcovskými šmejdy zneužívány k rozkrádání rozpočtů SVJ a to je také hlavní záměr této novely.

Žaloba na nezaplacené zálohy

Vložil Vlastník (bez ověření), 9. Říjen 2018 - 12:58 ::

Dobrý den,

našla jsem jen starší příspěvky na toto téma. Výbor nepředkládá ke schválení rozpočet, účetní závěrku, ani zprávu o hospodaření. Předpis záloh byl sestaven v r.2007 od té doby beze změny. Při aktuálních cenách je překvapivě náklad na služby cca o 50% nižší, než byl v r. 2007. Příspěvek na správu domu byl předepsán v rozporu se stanovami a prohlášením vlastníka = nikoliv podle spoluvl.podílů, ale jiného pravidla na kterém se prý ústně vlastníci v r.2007 dohodli. Pro 65% vlastníků je však poměr příspěvků na správu nevýhodný (platí víc, než podle spoluvl.podílu), do sporu s předsedou však jít nechtějí.

úvěr

Vložil pepa (bez ověření), 8. Říjen 2018 - 18:54 ::

dobrý den, chceme si vít úvěr je nas 12 bytů, kolik bytů musí souhlasit s úvěrem děkuji za odpověd

Rozpočítání nákladů - dům s několika vchody

Vložil salve, 8. Říjen 2018 - 16:02 ::

Jak se obecně řeší hrazení nákladů v několika vchodovém domě. Náš dům má 5 vchodů. Tři vchody mají stejnou plošnou výměru velikosti bytů. Jeden vchod má výměru výrazně nižší a jeden výrazně vyšší.

Příklad: Provede se stejná úprava – např. přidání světla do vchodů (s automatickým rozsvěcením), výměna žárovek za LED světla na chodbách aj. Hradí každý byt stejně, každý vchod stejně nebo je to podle velikosti bytu?

Více dohod o provedení práce

Vložil Marek35, 8. Říjen 2018 - 8:11 ::

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak to je, když máte více dohod o provedení práce či činnosti u jednoho zaměstnavatele. Měl jsem totiž zato, že když budu mít na každou činnosti zvlášť dohodu o provedení činnosti a pohlídám si hranici 2,5 tis. Kč, tak bude vše v pořádku, ale teĎ jsem se dočetl na https://www.1job.cz/…vedeni-prace že ono se to sčítá, je to pravda? A týká se to obou dohod? Když je to ale rozloženo u více zaměstnavatelů, tak si mohu vydělat kolik chci bez toho, abych musel odvádět pojištění, je to tak?

Změna stanov - záloha na úhradu společných nákladů ...

Vložil Milda1, 6. Říjen 2018 - 13:17 ::

Můžete mi někdo poradit? Koupili jsme malý byt, kde mi bylo při koupi řečeno, že všichni vlastníci platí do fondu oprav stejným dílem 700 Kč měsíčně. Nyní si shromáždění odsouhlasilo zvýšení příspěvku do fondu oprav na 1500,–- měsíčně. Já jsem s tím nesouhlasil, nicméně jsem byl přehlasován. Oproti sousedům mám minimálně o polovinu menší byt a tudíž i podíl na společných prostorách. Následně jsem zjistil, že stanovy z roku 2008 obsahují ustanovení, že vlastníci budou hradit náklady dle podílu na m2, pokud nebude jiná dohoda. Ve sbírce listin však žádná tato dohoda není, pouze jsem byl informován, že si kdysi odsouhlasili na shromáždění, že budou všichni platit stejně.

Koupě pozemku SVJ

Vložil Jan (bez ověření), 5. Říjen 2018 - 11:30 ::

Dobrý den , chtěl jsem se zeptat.Mám dům , kde je SVJ.Za domem máme pozemek navazující na náš okolo domu. Před 5 lety jsme podali žádost , že bychom měli zájem o koupi pozemku. Vzhledem k vysoké ceně jenž město za pozemek chtělo jsme tuto nabídku zamítli. V tomto roce se změnilo vedení ( výbor společenství) ten si umínil ,že z fondů tento pozemek koupí.Máme tu většinu důchodců ,kterým nakukali , že tam někdo něco postaví atd.Letos nám vedení oznámilo , že jedná o odkupu.Bylo o tom hlasováno na schůzi . Nakonec jsme nesouhlasili 2 s podílem cca 20%.

Platnost schůze a hlasování

Vložil majkyna, 4. Říjen 2018 - 16:33 ::

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Jsme malé společenství o 9 bytových jednotkách. Proběhla u nás schůze společenství, které se účastnilo 7 členů z 9. Během schůze však 2 členové schůzi opustili, jelikož nesouhlasili s projednávanou věcí. Schůze dále pokračovla a v některých bodech se tedy hlasovalo bez nich. Je tato schůze a hlasování platné?? Na prezenční listině je podepsáno všech 7 členů. Moc děkuji za rady.

Syndikovat obsah