Ostatní
Správce
Zdravím, Nedávno jsme koupili byt v jedné vesnici Kde je správce nemovitosti ale ten odmítá se všemi komunikovat na dotaz jak je hospodaření s fondem neodpovídá anebo je sprostý dále vůbec nekoná žádné domovní schůze a pokud se mu tento dotaz předloží tak se Sebere a jde pryč již skoro pět let nikdo neviděl font do kterého si přispívá. Předchozí majitele kteří chtěli po něm vyúčtování Tak se budí dává zapírat a nebo nezvedá telefony když si ho odchytí tak jsou to jen samé výmluvy že nemá čas a tak dále. Na dotaz jak je to s účetní odpověděl že neví že se někam přestěhovala nemá na ní kontakt a předešlé čísla prý nezvedá nebo neexistují co mám dělat Jak se mám zachovat abych přinutil správce nahlédnout do fondu.
Koupě bytu v svj
Dobrý den. Rád bych koupil byt, který je v soukromém vlastnictví, dům je svj. Poradí mi někdo, na co vše si dát pozor? Jaké informace hledat, abych se vyvaroval špatné koupi? A co vše musí být zveřejněno na justice.cz. Předem všem děkuji za rady.
Fond oprav
Zdravím. Lze z fondu oprav hradit i jiné poplatky v domě? Jako účet za společnou elektřinu, revizi hasicích přístrojů, nákup žárovek do společného schodiště, … Předsedkyně tvrdí, že ne. Že peníze mohou být použity výhradně na opravu domu a splátky úvěru na zateplení. Děkuji
Manipulace se smlouvou
Ve stanovách máme, že výbor uzavírá smlouvu se zhotovitelem na opravu, která byla odhlasována na shromáždění vlastníků. Zhotovitel jedná jen s výborem a se stavebním dozorem, ostatní vlastníci mohou mluvit zase jen s výborem. Problém nastal tehdy, když zhotovitel viděl že nedodrží stanovený termín dokončení opravy a hrozí mu velké penále. Nejspíš se následně „ kladně “ domluvil s výborem na vzájemné spolupráci a výbor napsal dodatek k původní smlouvě, že se oprava prodlužuje o měsíc a půl z důvodů “ kvalitnějšího provedení jednoho úkonu opravy “. Tímto krokem připravil předseda vlastníky o několik set tisíc Kč. Když mu několik vlastníků chtělo zabránit v sepsáni tohoto dodatku a chtěli, aby se o tomto skoro nesmyslu hlasovalo, tak jim odpověděl, že on je výbor, který má se zhotovitelem jednat a není to naše starost. Muže takto postupovat?
Dotaz na problém společných prostor a financování
Bydlím v domě, který je v SVJ má pět vchodů, každý vchod má své domovní číslo. V domě je 60 b.j. a 8 vestavěných garáží, všechny byty i garáže jsou v osobním vlastnictví. Dům se stavěl před 50 ti roky svépomocí v rámci SBD. Výstavba byla financována se státního příspěvku, bankovního úvěru a členského podílu, který byl složen s osobního vkladu, stabilizačního příspěvku závodu a odměny za svépomocné práce. Částka za svépomocné práce byla stanovena dle velikosti bytové jednotky. Náklady na výstavbu garáží byly vyčleněny z nákladů stavby a každý majitel je musel v daném termínu a výši uhradit, dle podlahové plochy.Do nákladů garáží nebyly zahrnuty rozvody vody, plynu, vybavení prádelen a ostatních společných prostor.
Shromáždění vlastníků může zplnomocnit a podepisovat smlouvy dle 15 Co 66/2018-153
Dle usnesení Krajského soudu v Plzni č.j.15 Co 66/2018-153 může shromáždění vlastníků napřímo někoho zplnomocnit a také podepisovat smlouvy. Oč se jedná:
A) vlastník (složitel) složil v roce 2016 do soudní úschovy jednu měsíční platbu (zálohy na služby a zálohové příspěvky na správu domu a pozemku), protože si je SVJ nevyzvedlo. Soudní úschova nabyla právní moci.
B) v 11/2017 se konalo shromáždění vlastníků (vlastníka nepozvaly), které napřímo zplmocnilo jistou AK, aby podala návrh o vydání předmětu úschovy (peněz) a shromáždění, tj. jednotlivý vlastníci podepsaly advokátovy zplmocnění. Také jednotlivý vlastníci zúčastnění na shromáždění přímo podepsaly smlouvu se správcem tj. SBD.
přehlasovaný vlastník
Shromáždění našeho svj 9.5.2018 dle Zápisu odsouhlasilo milionovou rekonstrukci sedlové střechy, do které ve 2 bytech z 15 zatékalo. Odborný posudek doporučil v roce 2005 opravu asi za 200000,–Kč, která dodneška nebyla provedena. Nebyl jsem na tomto shromáždění přítomen. V programu shromáždění byla mimo jiné, uvedena pouze Informace o stavu budovy, žádné usnesení. 7.6.2018 jsem podal námitku, na kterou výbor dosud nereagoval. 24.8.2018 končí 3měsiční limit pro podání žaloby. Je podezřelé, že výbor (3 členný) si nechal odhlasovat ( všemi přítomnými) nejen vlastní provedení rekonstrukce, ale již i projekční přípravu. Odsouhlasena byla současně i rekonstrukce el. rozvodů, rozvodu vody, kanalizace, svodů dešťové vody v budově se 70ti jednotkami, zkolaudované v roce 1967 a v nástavbě z roku 2000. To vše, včetně ostatního programu, projednáno během 60timinutového trvání shromáždění. Protože bylo přítomno pouze 700 podílů z 1000, podle §1129 OZ mohu podat návrh soudu k vyjádření. Podle probíhajících diskusních příspěvků Portálu se obávám o smysluplnosti výdajů. Můžete mi někdo poradit?
Omezení přístupu k bytům / ukončení členství ve výboru SVJ
Dobrý den, Chtěl bych vás požádat o názor na následující problém, který řeším v našem SVJ. Bydlíme v osmy-patrovém bytovém domě a chodba je řešená tak, že byty jsou odděleny protipožárními dveřmi. Naše předsedkyně bez jakéhokoliv souhlasu vlastníků, ale i bez jakékoliv informace na tyto dveře, ze strany od výtahu nainstalovala kouli (prodiskutovala to pouze se třemi sousedy na patře). Tudíž ostatním z jiných pater omezila přístup. Můj názor je takový, že se jedná o společné prostory a musí takovou věc schválit vlastníci. Předsedkyně mi tvrdí, že je vše OK a jako důvod uvádí ochranu majetku na chodbě (kolo, invalid. vozík atd.) což, mám dojem, na chodbě ani být nesmí. Mám také obavy, že takových to lidí by mohlo být víc a pozamykal by se celý dům.
škody v bytě při revitalizaci
Dobrý den, u nás v domě (SVJ) probíhá výměna výtahu a dlažby mezi byty. Během odstraňování dlažby mezi jednotlivými byty sbíječkou (mohutné otřesy)došlo v mém bytě, konk. v koupelně k popraskání obkladů (2 kachle zcela zničeny)a v kuchyni vypadaly spáry mezi kachličkami. Zajímalo by mne, kdo odpovídá za škodu? Vše jsem nahlásila a mám zdokumentováno, nikdy jsem nemusela nic ohledně obkladů řešit. Zástupci firmy, která má odstraňování dlažby na starosti,tvrdí, že rekonstrukce naší koupelny měla a má nedostatky, následkem kterých došlo k této škodě. To si ovšem nemyslím, neboť 16 let jsme neměli jeden jediný problém až nyní. Koupelna byla řádně zkolaudována.
je syn vlastníka bytu automaticky člen SVJ?
V našem SVJ je členkou výlučný vlastník bytu, která má již zletilého syna. Je tento její syn automaticky člen SVJ,když doposud není vlastníkem žádné jednotky v našem SVJ,zapsané na jeho jméno v KN ?

Poslední komentáře