Ostatní
Spolecny uklid - vyhrozovani pokutou
Dobry den,
pred par dny se u nas ve vchode objevil vytvor viz. priloha – fotka.
jedna se o bytove druzstvo, byt mam v osobnim vlastnictvi.
pronajimam ho 3 mladym lidem a nemam moznost kontrolovat jejich uklid. kazdopadne vim ze v dome to nekteri stari lide hodne kontroluji.
300kc pokuty (POKUTY! ne uhrada za zajisteni uklidu) se mi zda ale moc.
Je to legalni? Dik moc za vsechny odpovedi.
Tomas
Dřevník, sklípek, předzahrádka, pergola
Dobrý den!
Jak se postupuje, když se soused na pozemku SVJ, rozhodne udělat pidi-zahrádku, s odůvodněním, že může sloužit všem, když se odstěhují, nebo ji můžou srovnat se zemí hned, jestli někomu vadí…?
Stejně tak, pokud jde o dřevník, který si někdo odsouhlasil, ale ostatní to ani nevěděli, a pokud by se prodal byt, komu pak ten dřevník bude patřit? Náleží k bytu jako lodžie? Není to ukrácení našeho společného pozemku, který nemůžeme užívat všichni?
Díky za případné info…
Jak rozúčtovat vytápění nájemníkům za část roku, když nemám údaje
Vlastním byt a obdržel jsem od SVJ vyúčtování za celý kalendářní rok s údaji, jak je předepisuje vyhláška č. 269/2015 Sb. (odečty a rozúčtování provádí Techem a správce k vyúčtování jako přílohu přikládá podkladový dokument od Techemu). Máme ústřední vytápění, jsme bytový dům.
K 31.8.2017 se mi odstěhoval nájemník, v září byl byt neobsazen a k 1.10.12017 se přistěhoval nový nájemník. V předávacích protokolech mám opsané stavy vodoměrů i dílky z indikátorů.
Příklad postupu výpočtu pro druhého nájemníka (období 1.10.-31.12.2017):
GDPR a zvonky
Zdravím,
zaregistroval jsem zde několik názorů, že některá SVJ nebudou vůbec řešit souhlas se zpracováním osobních údajů. Nikde jsem neviděl problematiku zvonků, respektive zvonkového tabla.
Obvykle se o zvonky stará SVJ, či alespoň vyrobí jmenovky do začátku. Nenalézám žádný zákon, který by ukládal SVJ povinnost zveřejňovat jména osob bydlících v domě a tedy si myslím, že souhlas se zveřejněním jména je nutný. Možná ne v případě uvedení rodinného jména, např. Novákovi. V tom případě slovo Novákovi neidentifikuje konkrétní fyzickou osobu.
Vymontované žárovky
Dobrý den,
mám dotaz ohledně společných prostor. Naše opilá sousedka vymontovala společné žárovky z chodby. Když se vracím domů do bytu, jdu potmě. Dá se tomuto nějak čelit. Za mě je tato situace nepřijatelná.
Děkuji za odpověď, jak postupovat s tímto problémem a jestli má na to vůbec právo, takto zasahovat do společných prostor. Výtah v domě nemáme, pouze nyní neosvětlené schodiště.
Nebytový prostor v osobní vlastnictví
Dobrý den, mám dotaz jako předseda výboru SVJ. Máme v domě nebytový prostor, který vlastní osoba zapsaná v katastru nemovitostí. Teď jsme zjistili, že v tomto prostoru chce tento majitel zřídit jakousi klubovnu. Prostor má cca 14m2. Součástí je wc a jedno umyvadlo, ale není zde vodoměr. K jakým účelům můžeme dovolit využívat tento prostor? Děkuji za odpověď.
Služba dodávka tepla a garáže coby jednotky
Jsme panelový dům a máme v domě samostatné jednotky v přízemí, které jsou garážemi. V garážích není radiátor. Nastavujeme pravidla, do bytů jsme montovali indikátory topných nákladů od Techemu. Nevíme ale, jestli nějak ve vyúčtování zohlednit i garáže, protože jsou samozřejmě „vytápěny“ byty z 1. patra (od stropu) a jestli jim předepsat zálohu na teplo. Patrně je možné na garáže uplatnit základní složku. Případně garáže od služby osvobodit a teplo jim nepřeúčtovávat. Jak to s garážemi řešíte u vás?
Kverulant uplatnil pokutu 100 Kč denně, ale u soudu narazil
Pro předejití zbytečným soudům o pokutu 50 Kč denně (dříve 100 Kč denně) uplatněnou vlastníkem coby příjemcem služby vůči SVJ, zde přikládám rozsudek jednoho okresního soudu.
O co šlo.
Vlastník žaloval o 33.300 Kč (za 330 dní), důvodem uplatnění pokuty mělo být nevyřízení reklamace vyúčtování. Případ byl trochu zamotaný, protože v bytě bydlí jiná osoba (jakýsi inženýr, z žaloby jsem pochopil, že asi šlo o otce), která je uživatelem bytu z titulu věcného břemene, která měla od vlastníka plnou moc k veškerým jednáním a veškerou komunikaci s SVJ a externím správcem, resp. s rozúčtovací firmou, vedla tato osoba. Vlastník nejen nic nevysoudil, ale musel advokátovi SVJ zaplatit 22.080 Kč na nákladech řízení.
GDPR - trochu to co nás čeká odlehčím
https://www.uoou.cz/…iv=0&p1=3938
bod 4. Zabezpečení dle UOOU: Pokud máte údaje lidí jen na listinných dokumentech a ne v počítači, vztahuje se na ně ochrana jen v případě, že jsou vedeny formou evidence fyzických osob. Je třeba, aby listinné dokumenty, pokud se s nimi nepracuje, byly uchovávány v uzamčené zásuvce stolu nebo v uzamčené skříni a nebyly ponechávány v neuzamčené místnosti, pokud z ní odchází ten, kdo s nimi má pracovat.
Lze si to vysvětlit i tak, že když předseda výboru malého SVJ má všechny informace o vlastních v listinné podobě, nic nevede elektronicky, tak by si měl domů do bytu pořídit „uzamykatelnou skříň“ kam si sešit s informacemi o vlastnících uloží.
převod bytu na základě předávacího protokolu dříve než dojde ke změně vlastníka na katastru nemovitostí
Dobrý den,
chci se zeptat komu a za jaké období se má vyúčtovat zálohové platby pokud došlo v minulém roce k následující situaci. Na konci března byla uzavřená kupní smlouva k bytu a do konce března byla i podána na katastrální úřad. K 1.4.2017 byl uzavřen Předávací protokol s tím, že v něm byly uvedeny stavy měřičů a zmínka o tom, že k 1.4.2017 dojde ke změně vlastníků bytu. Následně byla kupní smlouva katastrem z důvodu chyby zamítnuta, takže se uzavírala znovu a ke změně vlastníků v katastru nemovitostí došlo v 6.2017. Vzhledem k tomu, že kupující v bytě bydleli od 1.4.2017, tak veškeré měsíční platby platil kupující. Taková byla dohoda. Předávací protokol byl předán SVJ k tomu, aby podle něj bylo vyhotoveno vyúčtování služeb a případný nedoplatek či přeplatek.

Poslední komentáře