Ostatní
Nezvolení výboru, opatrovník, zrušení SVJ
V našem SVJ (12 jednotek) se pomalu schyluje k velkému průšvihu. Už rok nemáme výbor (nikdo to nechce dělat, buď samí důchodci, nebo zcela nekomunikující lidé, případně pracovně vytížení jako já). Chod domu nějak žije přes správcovskou firmu, vlastně to ani nikomu nevadí a tak nechtějí ani profesionálního správce externího.
Pokud o tom informuji soud, má SVJ přidělit opatrovníka. Pokud se nepodaří výbor zvolit do 2 let, má soud organizaci zrušit.
Jak ovšem zrušit SVJ, které vzniklo ze zákona a existovat musí?
Zažil jste někdo už tuhle
Nebytové prostory na bytové - cena
Zdravím vás všechny.Mám dotaz na změnu nebytových prostor na bytové v bytovém domě ve sklepě. Chtěl bych vědět, zda s tím už někdo má zkušenost. Co se týče samotných prostor dříve to byl byt( je tam dostatečné světlo – velké okna, přistup do bytu, vše je ok) který rekolaudovali na provozovnu. Chtěl bych to zase změnit na bytový prostor. Tady je má otázka, jestli to někdo z vás již dělal, kolik stojí ( případně co se platí) při této změně (mimo rekonstrukce prostor).
Pozvanka na schuzi SVJ - zvyseni prispevku do FO
Dobrý den,
jsme nově ustavené SVJ v novostavbě o 86 (spolu)vlastnících (bytových i nebytových jednotek).
Od developera máme ve stanovách částku 1 kč/m2 určenou do fondu oprav.
Máme sice záruku (3 roky), ale potřebujeme mít za ty tři roky alespoň nějaký finanční polštář v případě havarijní situace - výtahy, střechy apod.
Na tyto potřeby částka 1kč/m2 ani zdaleka nestačí.
V tomto měsíci chceme uspořádat schůzi SVJ a na ni schválit zvýšení této částky - ideál je 15 kč/m2.
Chci se zeptat - na pozvánce na schůzi SVJ musíme uvést konkrétní návrh usnesení o kterém se bude hlasovat - tedy včetně částky? Nebo tam stačí dát bod - Zvýšení příspěvku do fondu oprav?
zastavení tepla v sušárně
Dobrý den, je možné vydat předsedou SVJ zákaz topení v sušárnách ? Taky časté větrání v zimních měsících celodenně otevřeným oknem v mrazivých dnech? Jak tomu lze zabránit bydlíme nad sušárnou kde se netopí, byt máme hodně studený, potom musíme hodně topit.
Výbor nebyl zvolen, přesto jako výbor vystupují. Jde o podvod?
Podle stanov je potřeba, aby pro volbu výboru hlasovala nadpoloviční většina všech vlastníků. Výboru vypršelo funkční období v září. Na prosinec svolali shromáždění (nejspíše neoprávněně, jelikož už výborem nebyli) a zde pro volbu hlasovalo jen 39 % ze všech. Pokud by ve stanovách nebylo zvýšené kvórum, pak by k volbě došlo, jelikož pro výbor hlasovala nadpoloviční většina přítomných. Nicméně dle stanov je zapotřebí nadpoloviční většina ze všech, což dosaženo nebylo.
Teď výbor rozeslal per rollam, na hlasovacích listinách se uvádí, cituji „Výbor společenství předkládá vlastníkům k rozhodnutí mimo zasedání následující návrhy usnesení“ a pod tím podepsáni členové výboru. Jenže oni už členy od září nejsou.
Nevýhody hlasování per rollam
Představte si zasedání shromáždění, které je usnášeníschopné, ale vlastníci hlasují proti návrhům. Na programu je například (doplňovací) volba výboru, kdy předsedající zamezí kandidatuře některým vlastníkům, navrhne jen svého kandidáta, a pro volbu nezvedne ruku dostatečné kvórum. Stejně tak nedojde ke schválení stanov, protože část vlastníků požaduje změny, ale předsedající o protinávrhu nedá hlasovat, kvórum opět není dosaženo.
Typickou nevýhodou hlasování mimo zasedání je zejména nemožnost projednat věc za přítomnosti členů, diskutovat o možnostech řešení apod. Výstupem tak může být rozhodnutí, které nezohledňuje názory části členů nebo jiné důležité skutečnosti.
Je člen výboru SVJ automaticky členem každé výběrové komise?
Někde jsem slyšel názor, že člen výboru SVJ se z titulu své funkce stává i členem výběrových komisí včetně zodpovědnosti a povinností z toho vyplývajících.
Co je na tom pravdy?
Předem děkuji za jakékoliv smysluplné odpovědi, případně odkazy na platnou legislativu.
Zkušenosti se stížnostmi podle ust. § 175 z.č. 500/2004 Sb.
Během posledního roku jsem podal cca 10 stížností proti postupu
správního orgánu dle ust. § 175 (ČOI, soud, Inspekce práce, státní
zastupitelství), protože neudělali co je jejich povinností. Všechny
stížnosti byli shledány jako důvodné, ale odůvodnění
pochybení je vždy stejné/podobné – prostě správní orgán svede chybu
na některého řadového zaměstance např.:
a)v důsledku pochybení nově nastoupené administrativní zaměstnankyně
....., která nepostupovala dle uděleného pokynu. Předmětné pochybení bylo
jmenované bezprostředně po jeho zjištění již vytknuto, přičemž po
jejím návratu z řádné dovolené s ní bude znovu projednáno i ze strany
vedoucí … její nadřízené. K případnému snížení osobního
ohodnocení nicméně nelze z důvodu jeho dosavadního nepřiznání
přistoupit.
Mimořádné shromáždění SVJ
Dobrý den vážení,
jsem předsedou SVJ a potřeboval bych poradit. Na posledním shromáždění jsme nebyli usnášeníschpni, a tak se nic neschválilo. Dostal jsem od známého radu, že máme od teď na všech pozvánkách psát, že pokud nebude schůze svolaná např. na 2.2.2018, 18:00 usnášeníschopná, vyhlašuje se od 18:30 mimořádná schůze, která prý již je usnášeníschopná vždy. Pozvánky se ale musí rozeslat min. 30 dní předem. Prý dostali tuto radu od právníka. Nicméně jsem hledal nějaké infpormace na internetu, zda-li to tak opravdu je, ale nic jsem nenašel.
Spoluvlastnickým podíl na pozemku-parkovani
Dobrý den, ahoj, bydlím v SVJ, kde máme společně s ostatními majiteli koupený pozemek dvora (spoluvlastnickým podíl). Z uvedeného pozemku je i přístup do garáží. Spolumajitele začali na pozemku parkovat tak, že omezují majitele garazi tím, že je mnohdy dost komplikované zajet do garáže (viz norma CSN73_6058 a dodržení 7m volný prostor před garáží). Chci se zeptat, zda na pozemku může kdokoliv z majitelů zaparkovat, nebo je nutne prohlášení vlastníků, které bude řešit to, že pozemek budou spolumajitele brát jako parkoviště (je pro takto odsouhlasene parkoviště povinná např kolaudace)?

Poslední komentáře