Ostatní
Newpředložení zápisu ze shromáždění
Vážení diskutující.Prosím o radu, jak postupovat,když předseda SVJ odmítá předložit zápis ze shromáždění,které se konalo před měsícem. Na tomto shromážděn byl předložen návrh k doplnění stanov,o kterém nebyla připuštěna diskuze a byl ze strany předsedy předem zamítnut! Navíc je zde podezření,že zápis není ani napsán. Je nás víc, do tento zápis požadujeme. Předseda vůbec nereaguje na naše žádosti.
Problémový soused-nepořádek před domem
Chtěl bych poradit. Máme jdnoho problémového vlastníka , který likviduje své odpadky tím stylem , že je vyhazuje z okna. Je nějaká legální obrana vůči takovému šmejdovi ?
Rozdělení části dlouhodobých záloh
Dobrý den, chtěl jsem požádat o radu, případně zda nemáte někdo s tímto zkušenost. Na poslední shromáždění SVJ přednesl jeden ze členů společenství návrh na snížení objemu finančních prostředků dlouhodobých záloh SVJ formou rozdělení části prostředků mezi členy. Odkázal se na to, že na účtu SVJ je zbytečně vysoká částka (39 BJ, 2,8mil Kč) a vzhledem k tomu, že náš dům prošel před dvěma lety celkovou rekonstrukcí (úvěr 10,0 mil na 20 let) se nedá předpokládat, že v dohledné době budeme provádět nákladnější investici. Ve stanovách máme uvedeno: … nevyčerpaný zůstatek dlouhodobé zálohy se nevypořádává a převádí se do dalšího roku.
přípojka vody z ulice
prosím, má někdo přehled o úhradě opravy přípojky vody z ulice do domu? Jedná se o výměnu silně zkorodované trubky. Mj. je zde velký únik vody. Vše je před patními hodinami, kdy ztrátu nám vodárna počítá z jejich vodoměru! Děkuj za informaci.
Mám i nadále platit měsíční platby podle předpisu z roku 2016?
Poslední
předpis plateb mám z 5/2016 a v něm tyto položky:
Správní poplatek – je příspěvek na správu domu a pozemku.
Dlouhodob.zal.na opravy – je předpokládám také příspěvek na
správu domu a pozemku.
Pojištění domu, úhrada za elektřinu domu, ostatní provozní náklady,
záloha na topení, teplou vodu a na stočné a vodné – jsou zálohami
na služby dle ZoSL.
Poslední shromáždění vlastníků se konalo v 7/2016. Letos (rok 2017) jsem platil podle předpisu plateb z 5/2016. Zúčtovací období máme kalendářní rok.
Nový předpis plateb
Koupíte byt a od SVJ odbržíte poštou evidenční list (předpis plateb), ve kterém jsou určené zálohy na jednotlivé služby v nějaké výši (avšak v jiné výši, než o kterou jste požádali při oznámení koupě bytu v kanceláři SVJ). Na předpisu jsou dále položky „správa“ a „příspěvek na správu domu a pozemku“ v nějaké výši.
Mám právo na vysvětlení? Jak byste formulovali otázku, na co se zeptat? Lze se spokojit jen s ústním vysvětlením, případně písemným stručným vysvětlením, že to takto určil výbor? Nebo mám právo na podklady, ze kterých vyčtu, proč zrovna zálohy a příspěvky byly stanoveny v takové výši?
Nárok na převod z BD do OV
„Vlastníme“ byt v družstevním vlastnictví v panelovém domě z 80. let. Rádi bychom výhledově byt převedli do osobního vlastnictví, ale představenstvo naše otázky („kdy“) odpálkovává, že to vůbec není aktuální téma. Navíc argumentuje současným zatížením BD úvěrem u banky. Je nějak právně podložena „nárokovost“ převodu jednotky do OV? Domnívám se totiž a doufám, že se nemůže jednat o akt subjektivního postoje aktuálního představenstva, ale jako akt vůle členů družstva (o čemž nebyla nikdy vyvolána diskuze, natož hlasování). Děkuji za v
společné místnosti - HUV a sušárna
Dobrý den, v panelovém domě máme 4 společné místnosti, jejich užívání bylo kdysi rozděleno – 1 místnost pro 3 rodiny. Bohužel my máme společnou místnost s předsedou, který si podle mě hraje na majitele celého paneláku…Místnost by měla sloužit jako sušárna, ale všichni tu máme také kola (protože společná kolárna pro všechny není). Teď ale k věci – podle mě je to absurdní, ale.. Když jsme se před 5 lety nastěhovali tak nám předseda řekl že užívání „sušárny“ se řídí nepsaným pravidlem – kdo myje chodbu, ten má týden na užívání sušárnu. Fajn, jedna rodina ji nevyužívá (krom odložení kol), my co se týče sušení prádla jen velmi sporadicky, předseda každý třetí týden obsadí celou sušárnu. Jednou mi to vyšlo tak, že jsem přetáhla se sušením o 1 den do „jejich“ týdnu – obsadila jsem 2 (!) šňůry z 26 a už byl oheň na střeše, že děláme naschvály, nedokážeme se přizpůsobit a že nás může ze společné místnosti vykázat..doslova vyhrožoval..
Dluhy SVJ ve stanovách? Dobře promyslete
Pan Jarek http://www.portalsvj.cz/…uhy-vuci-svj#… píše, že stanovy by měly obsahovat postup proti neplatičům. Já bych od takového řešení (psát do stanov konkrétní postup vymáhání pohledávek) odrazoval. Pokud totiž do stanov dáte konkrétní kroky, pak je výbor bude muset dodržovat, což se může ukázat jako neflexibilní.
Četl jsem rozsudek okresního soudu, který zamítl žalobu o zaplacení, protože výbor opomenul, že ve stanovách mají větičku „společenství je oprávněno podat žalobu následující měsíc poté, co vlastníkovi byla doručena upomínka“. Upomínku doručili na začátku měsíce a žalobu podali na konci měsíce. Podle stanov měli podat až další měsíc. Dlužník angažoval advokáta. Soud žalobu zamítl. SVJ muselo zaplatit dva advokáty (advokáta SVJ a advokáta dlužníka). Šlo o bagatelní pohledávku a nebylo možné se odvolat (myslím, že odvolání by nic nevyřešilo, protože výbor porušil stanovy a soud zamítl žalobu správně).
Má správce právní nárok na odměnu?
Mám takový malý dotaz.
U nás SVJ si správce domu dělá už delší dobu nárok na odměnu v hotovosti.Tudiž bez řádné odvedené daně a živnostnického oprávnění!Není tento spůsob vybírání odměn nezákonný? I když to schválila většina?

Poslední komentáře