Ostatní
Jak zjistit kdo a kolik dluží z vlastníků?
Pokud chci zjistit, kteři vlastníci dluží a kolik dluží, na jakém účtu je toto účtováno? Kterou analytickou knihu kterého syntetického účtu si mám vyžádat od výboru, resp. od účetní? Předsedkyně mi dala oprávnění, že si mohu vyžádat od účetní, co chci. Bude to tam rozčleněno podle data splatnosti? Chtěl bych zkontrolovat, zda není některá platba promlčena. Dostal jsem jen tzv. saldo prostorů, kde jsou u dlužníků jen souhrnné částky. Tato informace se mi jeví nedostatečná. Předsedkyni je 89 let a myslím, že už se tím nechce zabývat. Nabídla mi, abych to vzal po ní, tak se chci zorientovat nejprve v tomto.
chybějící revize
Dobrý den, obracím se vás s následujícím dotazem. Naše SVJ tvoří 6 jednotek, přičemž cca 78 procent mají členové výboru. Tito z důvodu úspor pár stokorun měsíčně zrušili smlouvu se správcovskou firmou a po mém protestu, že o tomto kroku musí rozhodnout shromáždění SVJ mně předseda odpověděl, že stejně mají 80 procent, takže nevidí důvod k tomu, aby k tomuto bodu svolával schůzi, protože stejně potřebná procenta mají v kapse a vždy ostatní přehlasují. Problém ale je, že dle mého názoru výbor pracuje velmi špatně a nyní vyšlo najevo, že nám chybí pravidelné kontroly. V tuto chvíli vím, o chybějící periodické kontrole komínů a elektrorozvodů. Na základě toho jsem požádal výbor o dalším informace k revizím hromosvodu a plynových rozvodů. Od té doby výbor nekomunikuje a neodpovídá na emaily a předseda nezvedá telefon. Revizi požární bezpečnosti sice máme platnou, nicméně nechápu, jak je to možné, když na půdě je „upřimně řečeno“ skládka nepořádku a v jedné ze skříněk jsou uloženy zbytky barev a ředidel a dokonce prázdná proban-butanová láhev.
Zámek - dvěře do domu
Dobrý den, jsme 3 členný výbor. Jsem jen členem. Kolegyni místopředsedkyni jsem sdělila, že již 3 dny se v domě nedovírají vchodové dveře a aby mi pslala telefon na našeho dlouholetého zámečníka. Druhý den jsem s kolegyní místopř. mluvila a ptala se mě, zda jsem již volala tomu zámečníkovi. Zapomněla jsem a tak mi kolegyně místopř. řekla, ať zavolám hned. Pan zámečník byl v blízkosti a tak se stavil hned. Načež nám sdělil takovou novinu (jsme ve výboru od 3/2017), že na dveřích bývá letní a zimní provoz. Letní dovírají lehce a zimní více kvůli větru, sněhu a chladu.
žaloba na SVJ
Prosím, který soud dle Vás řeší event.žalobu na SVJ? Okres nebo kraj?
Převod příslušenství jednotky - změna prohlášení
Dobrý den, mám dotaz k chystanému převodu sklepa, který má dle smlouvy o výstavbě(dle ZoVB) povahu vedlejší místnosti jako příslušenství bytu a jeho podlahová výměra se započítává do výměry jednotky. Prošel jsem diskuze i dostupné informace, ale stále v tom nemám jasno a mám následující dotazy: 1.je třeba změnit prohlášení vlastníka? (předpokládám, že ano, jelikož se jedná o změně jednotek výměry a tím pádem i podílu na společných prostorách) 2.jakým způsobem změnit prohlášení? (dodatkem smlouvy o výstavbě – nemyslím, vlastníci už jsou jiní)
Úprava stanov
Dobrý den,
prosím o zaslání názoru ohledně změny stanov. Jako předseda výboru čelím dotazům ohledně psů v bytových jednotkách, které jsou pronajímány. Nájemníci neplatí ani obci poplatky za psa, protože trvalé bydliště mají jinde. V domě tito psi způsobují zápach, nájemníci společné prostory neuklízí. Navíc se jedná o velké psy, kteří mohou napadnout dítě apod. Návrh ze strany ostatních byl, aby každý vlastník (resp. nájemník) platil do fondu služeb za psa většího více než 30 cm v kohoutku 100,– Kč měsíčně. Můžeme takovouto změnu zanést do stanov?
převod příslušenství bytu / smlouva o výstavbě / změna prohlášení vlastníka
Dobrý den, mám dotaz k chystanému převodu sklepa, který má dle smlouvy o výstavbě(dle ZoVB) povahu vedlejší místnosti jako příslušenství bytu a jeho podlahová výměra se započítává do výměry jednotky. Prošel jsem diskuze i dostupné informace, ale stále v tom nemám jasno a mám následující dotazy:
- je třeba změnit prohlášení vlastníka? (předpokládám, že ano, jelikož se jedná o změně jednotek výměry a tím pádem i podílu na společných prostorách)
- jakým způsobem změnit prohlášení? (dodatkem smlouvy o výstavbě – nemyslím, vlastníci už jsou jiní)
sezení před okny
Pěkný den, naše SVJ chce na společném pozemku před mými okny (bydlím v přízemí) vytvořit sezení, kde si budou moc hrát děti a kdokoliv sednou. Krom toho, že každý, kdo tam bude, tak bude nám vidět do oken, ale hlavně se obáváme hluku od dětí, případně i kouře od kuřáku. Bude probíhat hlasování, ale podle mě jsou všichni, kromě nás, pro. :-( O tomhle by měl rozhodovat hlavně ten, koho se to týká. :-( Je nějaká možnost, jak se bránit? Děkuji všem.
§ 1179 NOZ a nahlížení na adrese SVJ
Požádal jsem o nahlížení dle §1179 NOZ. Náš předseda SVJ je také předsedou správcovské firmy. Řekl že nahlížet mohu v prostorách jeho firmy po předchozí dohodě, když jsem chtěl nahlížet na adrese SVJ tak, že to není možné.
- První problém byl že dělal obstrukce s termínem. Po měsíci jsme se na jednom termínu shodli a když jsem přijel tak mi dal 30 minut a pak mě vypakoval že nemá čas. V podstatě jsem do ničeho nenahlédl.
- Druhý problém je že jeho správcovská firma je vzdálená 30km od našeho domu v jiné obci. Auto nemám, přímé spojení z naší obce k němu není, je to vzít si volno.
Dodavatel tepla na 14 let - co s tím
Dobrý den, jsme nově ustavené SVJ v letos dokončené novostavbě. Přešly na nás smlouvy, které uzavřel developer jenž ve snaze ušetřit nechal vybudovat kotelnu (pro něj zdarma) se smluvním závazkem přecházejícím na SVJ. Zjistili jsme, že máme kotelnu, kterou vybudovala firma Prometheus patřící pod Pražskou plynárenskou a která má podepsanou smlouvu na 14 let do roku 2031. Cena za 1 GJ je dle této smlouvy je astronomických 707 Kč (vč. DPH). Co byste poradili s touto situací dělat? Dle podmínek smlouvy můžeme ukončit s dodavatelem smlouvu, ale jsme povinni mu zaplatit pořizovací cenu kotelny krát pokuta za zmařenou investici, jejíž násobek začíná na hodnotě 1,35 a postupně klesá v posledním roce na hodnotu 1.

Poslední komentáře