Ostatní
Co udělat s příjmem z pronájmu společných částí
Prosím o radu, co fakticky i účetně udělat s příjmem z pronájmu společných částí. Jsme 100 bytový dům a roční příjem z pronájmu části kočárkárny činí jen 2200 Kč. Nikdo z vlastníků nikdy za posledních 17 let nepožadoval vyplacení.
Do loňska jsme měli pověřeného vlastníka, který věc účetně řešil převedením do dlouhodobé zálohy. Po volbě výboru jsme změnili stanovy a schválili tzv. fond ze zisku, kam převádíme příjmy z úroků z prodlení, smluvních pokut a manipulačních poplatků za upomínky.
Je mi známo, že příjem z pronámu SČ není příjem SVJ, ale příjem vlastníků.
Člen BD/vlastník BJ v SVJ - ukončení členství v BD
Dobrý den,
Někteří z našich vlastníků (starší osazenstvo) jsou zároveň členy původního bytového družstva. (My noví, kteří jsme ve výboru, již členy nejsme). Nyní přišel všem členům dopis, zda si přejí členství ponechat či by odstoupit.
Potřebovali bychom posoudit, zda jim z členství nemohou plynout nějaké výhody/nevýhody. Aby se členství zbytečně nevzdali a o něco nepřišli. Nebo zda nemohou obdrže větší částku? Z čeho se vypočítává?atd.....
Nemáte někdo zkušenost? Děkuji Hana
Vyúčtování za rok 2016 - zvláštní postupy
Správce našeho SVJ zajištující vyhotovení ročního vyúčtování:
- vyúčtoval N na vl.spr.činnost proti nulovým příspěvkům (nebyly shromážděním pro rok 2016 stanoveny/vybírány, tudíž tato položka nebyla ani předepsána Předpisem a ani nebylo rozhodnuto shromážděním o tomto mimořádném postupu dovýběru příspěvků na uvedený druh nákladů – pozn. od roku 2017 jsou už shromážděním stanoveny a vybírány, takže podobný problém při vyúčt. za rok 2017 nevznikne)
- zahrnul do N na vl.spr.činnost do vyúčtování za rok 2016 i N za spr.činnost kompletně za rok 2015.
Musí se zdaňovat úroky z prodlení?
V našem SVJ navrhl výbor do stanov úrok z prodlení ve výši 2,5 promile denně. Já z opatrnosti navrhoval úrok z prodlení neurčovat, tj. vybírat jen úrok v zákonné výši, případně jsem navrhoval snížení úroku aspoň na „nelichvářských“ 1 promile denně. Obávám se totiž, že aktivní dlužník se bude u soudu bránit proti nemravnosti výše úroku, případně že by soud mohl posoudit vlastníka jako slabší stranu a smluvní úrok zcela vyloučit, pak bychom zbytečně hradili náklady řízení.
První dlužník možná spadne do insolvence a dost možná i skončí konkurzem, podniká a dluží, kam se podívá.
Předseda společenství vlastníků jako statutární orgán- jak to dělají jinde
Na shromáždění vlastníků(SV) našeho domu jsem byl zvolen, v souladu s našimi Stanovami předsedou SV – tedy statutárním orgánem SV. Nikde v OZ není zmínka jak má tato jedniná osoba suplovat na př.zápisy ze schůze výboru a jeho rozhodnutí, stanovit odměnu za výkon funkce (sám pro sebe)a jiné náležitosti, které jinde spadají do povinnosti výboru. Očekávám Vaše názory k tomuto stavu.
Stanovy SVJ
Dobrý den, jsme novými majiteli bytu. Chtěli jsme mít k dispozici stanovy SVJ. Předsedkyně nám však sdělila, že nám žádné nedá. Máme je vyžadovat po bývalém majiteli. Jak postupovat v takovém případě ? Původní majitel bytu zemřel a dědic žádné stanovy nedohledal. Děkuji za odpověď. Kujová
Neplatiči-dlužnící a ukládání pokut dle NOZ
V minulosti jsme měli ve stanovách (ještě dle ZoVB) uvedenou pokutu za pozdní zaslání měsíčních zálohových plateb a nedoplatků z vyúčtování. Do nových stanov dle NOZ jsme možnost ukládat pokuty neuvedli a znovu se v našem SVJ objevily neplatiči.
Na jejich neplacení upozorňují další vlastníci a vyhrožují, že začnou také neplatit a dlužit. Není cílem vlastníky bytů šikanovat, ale neplatiči narušují i hrazení závazků v SVJ. SVJ musí platit měsíčně faktury za vodu a čtvrtletně další závazky, občas provádět opravy.
- Existuje možnost pokutovat dlužníky již dle NOZ v rámci jejich dluhu na
Zápis ze členské schůze
V jakém termínu od ukončení schůze musí být zveřejněn zápis ze schůze? Kde všude musí být zveřejněn a jak dlouhou dobu? Jak mohu postupovat, pokud zveřejňován není? Opakovaně se u nás stává, že na vývěsce v domě se neobjeví ani po 3 měsících. Pak před příští schůzí (po roce) ho sice najdu na webu SVJ ale bez připomínek, které jsem požadovala dát do zápisu.
Členská schůze SVJ
Mohu si přivést na členskou schůzi další osobu, která není členem SVJ? Jde mi o to mít nějakého svědka, kdybych chtěla soudně napadnout hlasování.
Příklady správných Příloh k účetním závěrkám
Na tomto portálu se hojně kritizují podoby Příloh k účetním závěrkám. Byl by někdo ochotný ukázat svou pěknou přílohu k účetní závěrce, která je sepsána popisně či tabulkově v souladu s právními předpisy? Jako jediný reprezentant správných příloh je zde označováno toto SVJ https://www.praha-9.eu/…C4%9Brce.pdf , ale věřím, že správných příkladů lze nalézt vícero.

Poslední komentáře