Ostatní
Kdy nabývají účinnost stanovy?
Na shromáždění SVJ byly schváleny stanovy, kdy nabývají účinnosti? Ve stanovách je pouze uvedeno, že „stanovy byly přijaty shromážděním dne 28.11.2017“. Nicméně na počátku schůze a vlastně až do momentu schválení nových stanov platily předchozí stanovy dle ZoVB s odlišnými kvóry.
Na schůzi se volil i předseda SVJ, ale pokud by nové stanovy ještě nebyly účinné, tak vlastně nemohl být zvolen, jelikož platné stanovy obsahovaly funkci pověřený vlastník.
Otázka do pranice je schválení „rekonstrukce střechy“, kde není jasné potřebné kvóru
Komu chodi informace o vydání exekučního titulu na člena SVJ?
Dobrý den,
pokud je v SVJ neplatič, SVJ se s ním soudí a soud vydá exekuční titul, komu přijde oznámení od soudu? Zasílá se oznámení všem bytovým jednotkám zvlášť, nebo jen jednou na SVJ?
Děkuji.
spoluvlastnictví
Dobrý den,
SVJ založeno v roce 2012. Nové stanovy dle NOZ schváleny v roce2015.
V současné době upravují vlastnické vztahy a společné části všech bytových domů ve spoluvlastnictví majitelů jednotek dva předpisy: nový občanský zákoník (č. 89/2012 Sb.) v případě domů, kde byl první byt prodán nejdříve 1. 1. 2014, a zákon o vlastnictví bytů (č. 72/1994 Sb.), kde byl první byt prodán před tímto datem.
Dotaz ohledně spoluvlastnictví : Jak postupovat v případě hlasování na shromáždění vlastníků ve věcech ohledně spoluvlastnictví majitelů?
Sídlo spolku?
Prosím, mohl by zde někdo upřesnit „sídlo spolku“? Jde mi o odkaz na § 254 NOZ.K tomu uvádím,že jsme panelák,kde bývalá místnost mandlu je vyhrazena pro SVJ.V počátku se zde scházel tehdejší výbor.Po jeho výměně se tato místnost stala de facto soukromým skladištěm nového předsedy.Místnost nemá žádné označení a není zde ani případná pošt.schránka pro účely SVJ.Podstata dotazu je, že návrh na předložení zápisu z jednání shromáždění, s odkazem na 3.odst.§ 254 NOZ byl na shromáždění na popud předsedy zamítnut. A protože jak výše uvedeno, není nikde dovolání vlastníků,kterým bylo odmítnuto nahlédnutí do zápisu z shr.
Garáž jako jednotka vymezená dle zákona o vlastnictví bytů
Dobrý den, součástí našeho bytového domu jsou 2 garáže, které jsou vedené na katastrálním úřadu jako jednotky vymezené podle zákona o vlastnictví bytů. Běžné bylo, že majitel bytu prodává veškeré součásti, které k bytu patří(sklep, parkovací stání,…). V našem případě ke každému bytu přísluší parkovací místo.ke každé garáži samozřejmě patří parkovací místo. V minulosti(více jak 3 roky) došlo k prodeji bytu a pravděpodobně parkovacího místa. avšak ne k prodeji garáže. V současné chvíli dochází k tomu, že o garáž se nikdo nestará, majitel nekomunikuje (jsou tam pravděpodobně uložené kusy nábytku), nechce garáž otevřít. brání možnosti přístupu kvůli kontrole stavu garáže (nebyla alespoň 5 let otevřena; pravděpodobně se tam vyskytují plísně, které ostatní vlastníci řeší vystříkáním/přetřením a víme že nutné zajistit trvalejší „obranu“). Rádi bychom aby se garáž stala majetkem nětkerého z vlastníků bytové jednotky přímo v doomě. Víte kudy na to?
Realitní kancelář - Gentleman Reality
Dobrý den,
je spousta lidí co chce prodat nebo pronajmout byt a nevědí na koho se
obrátit, jakou RK vybrat. Já za sebe mám skvělou osobní zkušenost
s Realitní kanceláří GENTLEMAN REALITY.
Při prodeji jsem se nemusel absolutně o nic starat, vše za mne zařídili. Já jen podepsal kupní smlouvu u advokáta. Nabídli mi nadstandardní podmínky za velice rozumnou provizi (sehnali mi nový větší byt, zajistili stěhování, pomohli s daněmi atd.) Pokud tedy o prodeji či pronájmu přemýšlíte, neváhejte se na tuto kancelář obrátit.
Mne jako první odhadli reálnou prodejní cenu mého bytu a pak mi dali čas na rozmyšlenou, zda ho chci prodat. Zároveň Vám klidně jen po telefonu poradí.
Podnět k šetření k řádnému pronájmu bytu.
Přeji hezký den.
Na schůzi SVJ se většina vlastníků shodla aby byl podán podnět k šetření FU pronajímání 3 bytů u nás vdomě,a to za účelem zda vlastnící odvádí řádnou daň.Máme jako SVJ a vlastníci na takové jednání právo?Kdo nám tyto informace poskytne?Děkujem za odpověď.
člen výboru SVJ
Dobrý den, mám asi zvláštní dotaz: po privatizaci obecných bytů v l.2012/14 v 8 panelácích jsme vytvořili SVJ- že to je hrůza si dovedete představit. Nikdy jsme se nesešli (ani na ustavujícím shromáždění)a ani nesejdeme všichni vlastníci: je nás asi 350,takže o všem hlasujeme většinou přítomných, což bývá od 27 do 36% dle přítomnosti důchodců,jako jsem já, výboru a plných mocí. V r.2015 jeden člen výboru (výbor má 7 členů)na shromáždění oznámil rezignaci, předsedkyně nás vyzvala,aby se přihlásil, kdo chceme do výboru. Přihlásil se jeden člověk, pro něho bylo 13,9% přítomných z 38,3%.
Vymáhání dluhu
Mám dotaz ohledně případného vymáhání dluhu… Pokud budu vymáhat dluh z ročního vyučtování, mám k vymáhané částce poté přidat i případný dluh na pravidlelných měsíčních poplatcích, pokud nebudou v tu dobu zaplaceny? Konkrétně: máme ve stanovách lhůtu 2 měsíce na zaplacení nedoplatku z vyučtování. Pokud dlužník během těchto 2 měsíců nebude platit své poplatky z již dalšího účetního období, mám vymáhat oboje najednou? Děkuji
Likvidace mechu na střeše
Máme rovnou střechu, na které jsou dlaždice podložené textilií. Roste kolem dlaždic mech. Kontaktovala jsem dodavatele střechy, které mně sdělil, že lze použít prostředek s biologicky aktivní látkou, aby se nepoškodil povrch střechy. Název nenapsali. Máte někdo nějakou zkušenost s těmito prostředky a napsali byste, co za prostředek jste použili? Nechce se nám 3–4 ročně naběhnout na střechu a likvidovat fyzicky mech.

Poslední komentáře