Ostatní

Zrušení zákona k bezp. kamerám...

Vložil Benda (bez ověření), 13. Leden 2018 - 13:22 ::

Prosím, kdo ví něco bližšího o zrušení zákona k bezp.kamerám,když údajně od 25.5. 2018 mají platit směrnice dle EU a Rady EU? Děkuji za odpověď.

Neplnění zákona a stanov

Vložil Petr David (bez ověření), 11. Leden 2018 - 9:20 ::

Dobrý den, rád bych znal vaše názory na situaci, která je nyní u nás v domě a já nějak nevím, jak ji řešit. Pořídil jsem byt v domě, čímž jsem se stal členem SVJ (malé společenství – 6 členů včetně mě).Nedávno jsem se začal zajímat, jaká jsou má práva a povinnosti, prostudoval jsem zákon a načetl detailně stanovy, zjistil jsem si všechny možné informace k bytům a jejich majitelům. Z tohoto bádání mi vyšlo, že několik (cca 20) více či méně „důležitých“ bodů stanov nebo zákona nedodržujeme, nebo dokonce výslovně porušujeme. Pro info uvádím, že nejde o úplné banality – již 4 roky neproběhla žádná schůze, nikdo nedostává finanční závěrku, takže ji nikdo neschvaluje, nevede se účetnictví, funkční období pověřeného vlastníka skončilo před třemi lety a nic se neděje.. a tak dál

Nárok na náhradu škody?

Vložil ... (bez ověření), 11. Leden 2018 - 8:37 ::

Dobrý den, ráda bych se informovala o nároku SVJ. Dne 23.12.2017 se v ranních hodinách zasekly ve výtahu dvě osoby z našeho bytu. Po kontaktu se servisním střediskem jim bylo oznámeno, že je z výtahu může vyprostit technik za tři hodiny. Na základě této informace si osoby přivolaly hasičský záchranný sbor, který je skutečně z výtahu vyprostil. V průběhu ledna 2018 se ke mně dostavil předseda SVJ s fakturou za opravu výtahu, konkrétně s tím, že porucha výtahu byla způsobena vandalismem – rozpojením kabelu dveří. Technik, který výtah opravoval však nevěděl, že osoby z výtahu byly vyproštěny HZS.

Uklid-.pr.smlouvaxSVJ

Vložil JitkaB., 10. Leden 2018 - 14:32 ::

Dobrý den, potřebuji poradit. Jsme SVJ bytový dům s 15 byty. Správcuje nás technicky i účetně firma XXXXX, která takhle zastřešuje všechny SVJ ve městě. Jde o to, že paní na uklid zaměstnaná přes správcovou firmu je moc drahá. Můžeme my jako SVJ vytvořit pr.vztah-Dohodu o provedení práce napřímo a vyplácet někoho přes pokladnu? jde to? nebo musíme napřímo fakturačně pouze s někým kdo má IČO?

Pronájem nebo užívání společných prostor,

Vložil Tom (bez ověření), 9. Leden 2018 - 10:23 ::

Zdravím, potřebuji vyřešit následující věc: po výměně kotle se ve sklepních prostorách v domě uvolnily 2 místnosti. Tyto místnosti jsou ve velmi špatném stavu. Na schůzi SVJ jsme se dohodli, že tyto prostory na své náklady opravím a budu je užívat k nekomerčním účelům. Vzhledem k poměrně vysokým nákladům na opravu cca. 80 000 kč potřebuji zajistit smluvně ochranu svých investic. Tedy zajistit užívání těchto prostor po dobu 9 let a více. V případě, že by mi v budoucnu nebylo umožněno užívání těchto prostor tak by mi SVJ vrátilo náklady na opravu. Jakým způsobem se dá tato věc zajistit?

Jak rozúčtovat dle vyhl. 269/2015

Vložil Karel (bez ověření), 8. Leden 2018 - 7:40 ::

Dobrý den,

četl jsem si §3/1 a §3/2 vyhl.269/2015. Není mi jasné PROČ, se vyděluje v §3/1 ZS, když v §3/2 se podle mého názoru pracuje pouze s hodnotou (SS+ZS).

V §3/2 je totiž uvedeno cit. „nákladů na vytápění, v zúčtovací jednotce“ což podle mne jednoznačně znamená:(SS+ZS) a nikoli jen:(SS). Myslel jsem, že mi byl postup dle §4 vyhl. 372/2001 jasný jednoznačně, ale nyní zjišťuji, že to, že se má v §4/4 vyhl. 372/2001 použít SS plyne jen z úzusu nebo z toho jak jdou §§ ve vyhl. opticky za sebou nebo prostě z toho, že to tak rozúčtovatel prostě udělal a nikdo to nereklamoval. Takže ve vyhl.372 rozdělení na ZS/SS význam mít mohlo a většinou mělo.

Jak efektivně vyřešit rušení nočního klidu hosty postávajícími před barem?

Vložil K.Č. (bez ověření), 6. Leden 2018 - 15:47 ::

Naproti našemu domu byl před 3 lety otevřen bar, předtím zde byl obchůdek. Jedná se o nájemní dům, který vlastní cizinec, o dům se mu stará realitka. Dům koupil, zrekonstruoval a obchůdek nahradil barem :-(

Po otevření baru nastal teror. Bar otvírá až v osm večer a je otevřený do rána (do 3–4). Sám bar problémem není, z něj se hluk nešíří, možná je odhlučněný, problém ale je s hosty, kteří postávají na chodníku a popíjejí zde pivo, přitom hlučí, při odchodu se hurónsky loučí, řechtají se, občas zpívají a pískají, semtam dojde i na tancování a hraní na kytaru. Před barem postávají v hloučcích až do rána (do 3–4).

ručení SVJ

Vložil solid, 5. Leden 2018 - 18:27 ::

Dobrý den
Opět jeden laický dotaz : Společenství si vezme úvěr,ručí bance svým majetkem? Splácení úvěru řešeno platbou z příspěvků na správu,tzn vlastníky.Za dluh společenství tedy ručí vlastník? Svým majetkem?

Profesionální předseda

Vložil kvik, 5. Leden 2018 - 15:43 ::

Potřebujeme profesionálního předsedu nevíte o někom , kdo tuto
službu poskytuje pro oblast Plzeň.

Nemůžeme někoho takového najít.

Předem děkuji.

Samostatná jednotka (nebytový prostor) se 45 spoluvlastníky - možnosti pronájmu a role SV

Vložil freon.korinek, 4. Leden 2018 - 9:46 ::

Dobrý den, mám dotaz ohledně pronájmu samostatné jednotky (nebytového prostoru), která má 45 spoluvlastníků. Nejprve uvedení do problému…

V bytovém domě máme 45 bytů, pak samozřejmě společné prostory jako chodby, prádelnu, sušárnu, kolárnu, kancelář SV, teplárnu, zasedací místnost, ping-pongárnu – vše toto spadající do kategorie společných prostor, kde každý vlastní podíl odpovídající poměrné části velikosti bytu vlastníka v domě. S tím problém není.

Pak je ale v domě ještě 46. extra vyčleněná samostatná jednotka 61,5m2, která vznikla při převodu z vlastnictví družstva do osobního vlastnictví a tehdy se tato jednotka zapsala jako samostatná jednotka a na každého ze 45 vlastníků v rámci převodu do osobního vlastnictví napsala 1/45 z této 46.jednotky, která je vedená jako nebytový prostor. Zde tedy poměr vlastnictví nevychází z toho, jak má kdo velký byt (jako u ostatních společných částí domu)… ale každý z 45 vlastníků vlastní rovný díl 1/45 této jednotky. Nešťastné je, že některé 1/45 jsou zastavené bankám, protože když si vlastníci při dalších prodejích/koupích bytových jednotek brali hypotéky, tak prodávající s bytem zároveň prodávali i tuto 1/45 46.jednotky (která je vždy na kupní smlouvě uvedena zvlášť, tj. opravdu to není podíl na společných prostorách) a bankám šlo vždy do zástavy všechno co bylo na kupních smlouvách předmětem koupě, což byl tedy celý byt + 1/45 této jednotky.

Syndikovat obsah