Ostatní
Kooptace člena kontrolní komise
Dobrý den,
na posledním shromáždění SVJ měl být dovolen druhý člen kontrolní komise (dvoučlennou komisi máme ve stanovách). Byl to jediný kandidát, ale nezískal dostatečný počet hlasů. Ve stanovách máme možnost kooptace, pokud počet volených členů neklesl pod polovinu – v našem případě je tento požadavek splněný – ze dvoučlenné komise máme jednoho člena zvoleného již od předminulého shromáždění. Domnívala jsem se, že jde o jednoznačnou situaci, kdy si zvolený člen komise bude kooptovat druhého člena (samozřejmě by šlo o jiného člověka, nechceme jít proti vůli shromáždění), ale z diskuse zde na webu jsem získala pocit, že někteří tuto možnost odmítají. Mýlím se tedy, když považuji za jisté, že v našem případě je kooptace možná?
Předsednictví ve výboru SVJ po vypořádání SJM po rozvodu
Dobrý den všem,
hledal jsem v historii, ale nenašel jsem moc relevantní příspěvek, proto zakládám nový, na téma předsednictví ve výboru SVJ
V roce 2005 jsem byl výborem zvolen za předsedu výboru, nicméně v roce 2007 jsem se rozvedl a v rámci porozvodového vypořádání jsem přestal být majitel bytové jednotky ve společenství. Tím pádem bych podle našich stanov jsem měl IMHO automaticky skončit jako člen SVJ a o to spíše i členem výboru, potažmo předsedou. Navíc – ve stanovách je řečeno, že funkční období je 5 let. Takže i z tohoto titulu IMHO došlo o to spíše k ukončení mého působení ve výboru.
Společný satelit pro Janicu
Paní janico, tady píšete http://www.portalsvj.cz/…clenu-vyboru#… že jste namontovali společný satelit.
Uvažujeme o tomtéž, jsme 4 vchodový panelák na sídlišti, 100 bytů, bohužel družstvo neprozíravě odmontovalo společné antény v 90. letech pod tlakem tehdejší společnosti Karneval (UPC).
Příští rok budeme rekonstruovat elektroinstalaci, v rámci toho zrušíme některé elektroměry (máme v každém vchodě dva, což nám přijde jako zbytečný náklad, protože za každé odběrné místo se platí pevné poplatky), dále chceme komory napojit na bytové elektroměry (nyní jsou na společné elektřině) a právě uvažujeme i o vrácení společné antény.
Platnost hlasování - 3 jednotky SVJ
Dobrý den, chtěl bych Vás tímto poprosit o radu a Vaše názory ve věci platnosti hlasování pokud hlasují pouze 3 jednotky SVJ.
Jsme malé SVJ se 4 jednotkami, z toho jsou 3 bytové jednotky v samostatné budově a 1 jednotka je ateliér (prakticky samostatná stavba na společné zahradě). Před lety se proto ateliér 100% souhlasem oprostil od poplatků do fondu na správu domu a pozemku a ve stanovách je uvedeno, že v případě nákladů, které se týkají všech jednotek (např. výdaje na údržbu společné zahrady) ateliér neprodleně poměrnou částku (dne KN) zašle na společný účet fondu na správu domu a pozemku. To je jasné a funguje to.
SVJ bez předsedy
Na konci roku 2017 odstupuje náš předseda v podstatě je to, to nejlepší co mohl udělat,nadělal více škody než užitku,spíše nedělal nic. Nikdo nechce funkci předsedy oficielně převzít.Možnost je externí předseda,ale to určitě na shromáždění vlastníků neprojde,pokud nějaké bude,nikoho v domě moc nezajímá co bude dál,pak li že bude v domě bezvládí. A mě a mému příteli, už se také nechce vyvíjet nějakou iniciativu,když každému je jedno jaká bude budoucnost domu. Máte někdo zkušenost s podobnou situací,poradíte?
Validita ARTAV tlupy....
„Skoro dvě stě tisíc lidí, kteří se v neděli museli evakuovat od kalifornské přehrady Oroville, protože jim nefungovali indikátory na otopných tělesech, se může vrátit do svých domovů. Podle agentury Reuters to v úterý oznámil místní šerif. Zároveň ale vyzval obyvatele, aby zůstali v pohotovosti, pokud by se situace změnila. Ve středu totiž do oblasti přijde další bouře a indikátory mohou být opět nefunkční.“
Finance - odměny členů výboru
DD, jsme členy výboru SVJ v domě o 42 bytech. Jsme 3 členný výbor a zajímá nás, kolik v průměru se vyplácí za výkon funkce měsíčně. Děkujeme za info.
vystoupení z družstva po převodu bytu do os. vlastnictví
V roce 1997 mi byl převeden družstevní byt do osobního vlastnictví, podle tehdejšího zákona jsem měl k určitému pevně stanovenému datu obdržet vyplacený podíl na tzv. ostatním majetku družstva (rodiče byli členy družstva od roku 1963, tak jsem k tomu snad i měl jakýsi nárok, i když podle vedení družstva jsme si prý svůj členský podíl „odbydleli“) a tím jsem měl přestat být členem družstva. Den před termínem výplaty členského podílu byl přijat údajně pouze „zdánlivě retroaktivní“ zákon, díky kterému jsem o nárok na výplatu svého podílu přišel (se mnou o výplatu podílu přišly všichni tehdejší vlastníci takto převedených bytů v celé zemi). Mělo se jednat o částku odhadem cca deset tisíc korun na jeden byt. Před schválením tohoto zákona jsem psal jednotlivým poslancům, po jeho schválení i prezidentu Havlovi, aby zákon neschvalovali, resp. aby ho prezident nepodepisoval. Argumentoval jsem mimo jiné tím, že až budou byty převedeny většině družstevníků, tak majetek v hodnotě milionů korun zůstane družstvu s hrstkou členů, kteří tak budou bezdůvodně obohaceni (zatímco my v nově vzniklém SVJ jsme museli hned ze svého povinně platit za administrativní úkony spojené s převody, i za prohlášení vlastníka, za notáře, apod.). Družstvo nám nyní vykonává správu, má díky prostředkům, které mu takto zůstaly, dodnes značnou výhodu vůči ostatním správcovským subjektům (divím se, že to nenapadnou u Úřadu pro hospodářskou soutěž, nebo u soudu).
Zobrazení příspěvku
Jak to udělat aby příspěvek byl zobrazen tak, jak jsem ho do textu napsal. Hlavně pak vypracované různé účetní tabulky se po odeslání změní tak, že jsou nesrozumitelné. Mám možnost zmenšit také velikost písma? Kdo mi poradí. Zvědavý.
Výměna plynoměru
Podle čeho se určí, zda je nutná výměna plynoměru ? Vím, že je to ze zákona po 10 letech. Na plynoměru je pod měřícím štítkem číslo a za ním je 08–08. Domnívám se správně, že se plynoměr měnil v srpnu 2008 ? Děkuji za odpověď

Poslední komentáře