Ostatní
Jaké účetní sestavy posílat vlastníkům před výročním shromážděním?
Co byste prosím posílali elektronicky emailem vlastníkům jako podklad před výročním shromážděním?
- zprávu o hospodaření obsahující přehled čerpání dlouhodobé zálohy za kalendářní rok
- účetní závěrku za kalendářní rok
- hlavní knihu za kalendářní rok
- účetní deník za kalendářní rok
Ještě něco?
SBD Hlubina - SČMBD
Hledám diskutujícího jménem JaVa , jedná se o SBD hlubina.Co se týká SČMBD , dle zjištění na SČMBD od r. 1988 nejsou nadřízený orgán nad SBD Hlubina , a příspěvek na SČMBD je dobrovolný (jako za družstvo) ne SVJ . Jsem taky SVJ a v zásadách o nájemné je uveden i položka příspěvek na SČMBD ,ale je skrytý v částce 155.-kč na správu . spike
Jak rozdělovat náklady na společnou elektřinu
Jsme panelák o 6 vchodech, každý má svůj elektroměr. Spotřeba je různá, mezi 8000–11000 Kč na vchod. V přízemí jsou různé kolárny, dílna SVJ a schůzovna, spotřeba z těchto místností ale bude minimální. Kupodivu největší spotřeba je ve vchodě, kde je jenom kolárna. Vchod, kde je schůzovna (kancelář SVJ) má paradoxně nejmenší spotřebu.
Řešíme, zda máme vyúčtovávat elektřinu za celý dům, nebo po jednotlivých vchodech. Máte argumenty pro a proti?
Soud zrušil stanovy, jaké nyní platí hlasovací kvórum, je výbor platně zvolen?
Mám tři otázky.
Měli jsme mírně modifikované vzorové stanovy, tedy ke schválení změny stanov nutno 3/4 většiny přítomných a ke schválení modernizace, rekonstrukce, stavebních úprav a oprav společných částí 3/4 většiny všech.
Roku 2016 shromáždění schválilo nové stanovy, které už neupravují kvóra, pro rekonstrukce by tedy nyní stačil hlas nadpoloviční většiny přítomných.
Následně na jaře 2017 shromáždění schválilo výměnu výtahů a montáž kamerového systému, avšak přítomno bylo jen 51 % vlastníků, nebylo tedy dosaženo souhlasu 3/4 všech.
Zapevnění oken
Máme v domě jednoho problémového člověka, který mimo jiné se baví tím, že neustále otevírá okna na chodbách , která jsou tak otevřená i celé noci. Zdůvodňuje to tak , že v některých bytech se kouří , přes chodbu se kouř z cigaret dostane do jeho bytu a on se chudák z toho dusí. Mám dotaz… uzavření oken na chodbách na pevno během topné sezóny. Co si o tom myslíte ?
Normální spotřeba tepla v GJ/m2 pro Pavla
http://www.portalsvj.cz/…epla-v-gj-m2#…
Pavle, provedl jste průzkum? Co jste zjistil? Provedl jsem průzkum tří sousedních paneláků a kupodivu spotřeba je identická 0,34 GJ/m2, což je zajímavé.
Podotýkám, že jsem dělil tzv. započitatelnou plochou, nikoli faktickou plochou.
Nesouhlas s bydlením nájemníka.
Dobrý den.
Vnašem bytovém domě SVJ bydlí nepřizpůsobilý nájemník který dělá
každý den jenom potíže.Většina SVJ nesouhlasí aby u nás bydlel.Majitel
bytu proto nic nedělá.Máme podezření,respektive jsme přesvědčeni že
pronájem bytu probíhá v rozporu se zákonem.Tudiž načerno.Chceme tuto
skutečnost ohlásit na příslušné orgány,včetně sociálky a
hygieny.Znáte prosím lepší způsob,jak donutit vlastníka bytu aby
nájemníka vyhodil?Děkujem všem za každou radu.
Rozúčtování mimořádného příspěvku do fondu oprav
Jaké jsou možné způsoby rozúčtování mimořádného příspěvku do fondu oprav? Dle:
- podlahové plochy
- počtu jednotek
- výše spoluvlastnického podílu
- počtu vlastníků (umožňuje tento způsob rozúčtování zákon?).
V souvislosti s placením mimořádného příspěvku do FO bylo na shromáždění odsouhlaseno, nejdříve, že se bude platit buď podle spoluvlastnického podílu nebo podle počtu jednotek (spoluvlastník se dvěma jednotkami by platil dvakrát). V dalším bodě se navrhlo platit podle počtu vlastníků a to se odsouhlasilo – všichni pro.
Hlasování na shromáždění - rozpor mezi výkladem a Stanovami
Dobrý den,
jsem členkou kontrolní komise našeho SVJ a nemůžeme se s výborem shodnout na tom, zda na shromáždění SVJ lze hlasovat i o záležitostech, které nejsou uvedeny v pozvánce na shromáždění.
Ačkoli máme ve stanovách článek, který říká, že: „Záležitost, která nebyla zařazena na pořad jednání shromáždění v pozvánce, lze rozhodnout se souhlasem většiny hlasů přítomných členů SVJ“, výbor tvrdí, že změnu programu na shromáždění SVJ nelze uskutečnit v případě, že ji neodsouhlasí 100 % členů SVJ.
Toto své tvrzení opírá o § 253 odst.3 ve spojení s § 1221 obč. zákoníku a prý vychází i z judikatury soudu viz. http://kraken.slv.cz/29Cdo2340/2007 . Já si ovšem v takovém případě neumím představit skutečnost, kdy by bylo možné výše uvedený článek z našich Stanov uplatnit a domnívám se, že tedy buď má výbor pravdu a pak máme špatně sepsané stanovy, nebo mám pravdu já a pak můžeme na shromáždění hlasovat i o náležitostech, které vyplynou z diskuse. Předem děkuji za laskavou odpověď.
Opičárny s tepelnými indikátory ITN, komu to prospívá?
V r. 2015 jsem měl spotřebu tepla 6470 Kč, vzorec chování mé domácnosti a vchodu je i po roce shodný, protože u ostatních komodit (studená voda, teplá voda, ohřev, elektřina, plyn) mám shodnou spotřebu v r. 2015 a 2016. Koukal jsem do vyúčtování ostatních vlastníků, jejichž počet osob se během těchto 2 let neměnil a i jejich spotřeba je totožná.
V r. 2016 jsem však měl spotřebu tepla 8270 Kč, na vině jsou korekce dle nové vyhlášky, když já topím podprůměrně (jsem otužilý a nepotřebuji doma takové teplo), odchylka od průměru domu u mně byla –9,81 %.

Poslední komentáře