Ostatní
Hledám odborníka na účtování tepla a TV
Hledám odborníka na uvedenou problematiku se znalostí předpisů, zákonů i praxe, který by za odměnu doporučil způsoby účtování v našem SVJ.
Dodržování klidu v domě
Dobrý den, v domě mám spor s jinými obyvateli, v jaké době je nutné dodržovat klid v domě. V zápisu z čl. schůze SVJ ze dne 9.4.2008 je uvedeno: Klid v domě je třeba dodržovat v době od 19 hoh. večer do 8 hod. ráno. V Ustanovení č. 23 z r. 2010, které stanoví základní povinnosti majitele (nájemníka) bytové jednotky je uvedeno: Dodržovat klid a pořádek v domě dle domovního řádu, tzn. v době od 22:00 do 6:00. Chci se zeptat, které časy vlastně platí. Oni mi tvrdí, že rozšířená doba klidu v domě odsouhlasená uvedenou čl. schůzí už neplatí a odkazují mě na zmíněné Ustanovení s odkazem na Domovní řád. Děkuji.
Příspěvky do FO
Dobrý den, před dvěma lety jsme zakoupili zrekonstruovaný byt v domě, který prošel kompletně renovací, kterou zajišťovala firma původních majitelů, kteří zůstali nadpolovičními vlastníky (nám při nákupu tvrdili, že většinu bytů chtějí rozprodat). Takže původní majitelé domu jsou současně ti, jejichž firma jej rekonstruovala (a i dále spravuje) a současně jsou stále nadpolovičními vlastníky bytových jednotek.
Nyní jsme při kontrole účetních výkazů zjistili, že neplatí za poplatky za správu (úklid, výtah, správa domu aj.) a také poplatky do fondu oprav za část bytů, které vlastní, přestože si jejich rozlohu započítávají do hlasovacích práv. Zdůvodňují to hlavně tím, že se jedná o byty a nebytové prostory, které nejsou doposud prodané.
Venčení psů nájemníky na pozemku SVJ
Prosím o radu. Máme schválen zákaz volného pobíhání zvířat na pozemku SVJ. Psy přesto venčí nájemníci (ne vlastníci) jednoho bytu. Dotaz 1.- mají automaticky pronájmem bytu nárok na užívání společné zahrady SJV bez souhlasu všech vlastníků SVJ? Dotaz 2.- Pokud by iniciovali hlasování o změně stanov v souvislosti s venčením psů na zahradě, mají pak nárok na venčení/užívání? Dotaz 3– Kolik hlasů vlastníků je potřeba k této změně?
Předem děkuji i za případný odkaz k zákonu. Sissy
GDPR a nahlížení (kontrola hospodaření)
Začínám se hluboce zamýšlet nad vesmírným vetřelcem GDPR, který nám do našeho právního řádu implementovala Evropská komise.
Podívejme se na problematiku z pohledu kontroly hospodaření a správy domu. Vezměme třeba účetní deník, nebo knihy analytických účtů. Příklad – v bytě č. 13 vlastníka pana Pokorného se měnil radiátor. Je to účetně zaznamenáno a existuje faktura od dodavatelské firmy a dodací list s podpisem pana Pokorného a technika dodavatelské firmy. Když bude některý vlastník nahlížet do účetnictví za účelem kontroly hospodaření, musím doklady schovat pod stůl? Spadá tato informace, že u Pokorného došlo k výměně radiátoru pod ochranu osobních údajů?
Pojištění jednotky - povinnost vlastníka ???
Dobrý den, prosím o informaci – domnívám se, že jsem někde narazila na to, že každý vlastník jednotky v domě, kde je SVJ, má povinnost jednotku pojistit. SVJ při svém vzniku uzavřelo pojistku na dům, jak jsou pojištěny jednotky nevíme. Nyní řešíme problém vytopení – ani jeden vlastník nemá pojistku.
Úroky
V tomto roce se na BÚ SVJ objevují kladné úroky od insolvenční společnosti. Můžete nkdo vysvětlit, o co jde?
Musí vlastník před schůzí obdržet podklady? (žaloba na neplatnost shromáždění)
Na posledním shromáždění se schvaloval balík důležitých dokumentů, konkrétně nové stanovy, mandátní smlouva se správcem, pravidla pro rozúčtování, různé směrnice a několik smluv, které ale na pozvánce nebyly specifikovány a ani na schůzi nebyly vyjmenovány, jaké smlouvy vlastně schvalujeme, jen obecně, že jde o smlouvy ve věci správy, s vodárnami, údržbářskou firmou „a podobně“. Slovo „a podobně“ zdůrazňuji, protože pod tím lze skrýt cokoliv. Na pozvánce bylo uvedeno, že do podkladů mohu nahlédnout po předchozí domluvě u předsedy výboru. Jsem vlastník, ale v domě nebydlím, byt jsem zdědil a nyní ho pronajímám.
větrání ve společných prostorách
Zdravím. Rád bych se zeptal na to, zda má někdo zkušenost s tím, že soused v domě neustále otevírá okna na ventilačky. Ne že by tato činnost nějak vadila, nicméně se tak děje i v 10ti stupňových mrazech, co byly loňskou zimu. V celé chodbě o dvou patrech + přízemí jak pak kosa jako venku. Nehledě na to, že je tím ochlazován celý dům a náklady na vytápění jsou samozřejmě vyšší, než kdyby k tomu nedocházelo. Řešil někdo něco podobného?
Umožnění instalace měřiče
Zajímal by mě názor na situaci, kdy na shromáždění před půl rokem bylo řádně schváleno zajištění instalace nových ověřených kalorimetrů s tím, že byla schválena mimořádná záloha v určité výši na tuto výměnu, protože není dostatek fin. prostředků.
Jeden majitel e-mailem sdělil, že zálohu nezaplatí a s novým kalorimetrem nesouhlasí (že neumožní instalaci vyloženě napsat asi nechce). V bytě má nájemníka, který se však zapsal do zveřejněných termínů pro instalaci, aby byt zpřístupnil.
Na základě toho, že majitel nezaplatil zálohu a vyjádřil se pouze e-mailem (prokazatelně?) můžeme mít pochybnosti, jestli kalorimetr vyměnit nebo ne. Co když do bytu techniky nájemník vpustí, výměna proběhne a následně bude majitel tvrdit, že s tím nesouhlasil – tj. nebude chtít uhradit náklady zahrnuté do vyúčtování. S nájemníkem samozřejmě nemáme žádný právní vztah. Totéž naopak – pokud výměnu na základě jeho vyjádření neprovedeme, mohl by následně tvrdit, že byt zpřístupnit nabídl – skrz nájemníka.

Poslední komentáře