Ostatní
Spravce si neprebira obsilku (vypoved)
Na minule schuzi svj jsem se stala predsedou a bylo mi ulozeno rozvazat prikazni smlouvu se stavajicim spravcem. V tomto smyslu jsem tak ucinila a poslala dopis s dorucenkou. Nicmene dle infa ceske posty je zasilka na zadost adresata ulozena na poste a nikdo si ji neprevzal. Problem je v tom, ze od 1.10. mela zacit bezet trimesicni vypovedni lhuta. Nekdo by mi poradil jak postupovat? Diky
Kolarna
Dobry den chci se zepta jak vysesit tenhle problem. Potrebujeme si dat dokolarny kocarek v kolarne jsou kola a taky mimo jine haraburdi od ruznych drevenych prken az po sklenene tabule,take je tam stul a pet zidly tyto veci zabiraji ctvrtku kolarny takze nemame sanci si dat do kolarny kocarek.Navic kdyz si nekdo chce vytahnout kolo tak musi presunou zidle na chodbu vyjet s kolem a pak zidle vratit.Navic ve stanovach je napsano ze ve spolecnych prostorach (kolarna) se nesmi uskaldnovat zadne veci.Ale kdyz nekdo pozada pisemnou formu SVJ o umisteni veci do spolecnych prostor(kolarna) a SVJ odsouhlasi pouze na dobu 30dnu.A nikdo
Pronájem bytu pouze se souhlasem SVJ.
Dobrý den.
Chystám se pronajmout byt v bytovém domě SVJ.Narazila jsem na domovní
schůzi na problém,a to že musím mít souhlas ostatních
vlastníků.Většina nesouhlasí z důvodu že nechce mít v domě problémy
a nepořádek.Někde se doslechli že nájemníci kterým chci byt pronajmout
jsou problémoví.Já o tom samozřejmě nic nevím.Podle nového občanského
zákoníku nemohu byt pronajmout bez souhlasu vlastníků.Také tyto pravidla si
celé SVJ odsouhlasila.Co mohu nyní dělat?Mám právo nájemníky prověřovat
na Městských Uřadech,zda jsou či nejsou problémov
Výsadba ovocného stromu, keře.
Při výsadbě ovocného stromu, nebo keře na pozemek SVJ potřebuje dotyčný souhlas všech vlastníků tj. 100%. Je to tak? Ovocný strom slouží pouze k potřebě sázejícího. Vycházím z toho, že pokud se zmenší společný prostor na úkor ostatních spoluvlastníků, je potřeba 100% souhlas všech spoluvlastníků.
Děkuji za odpověď.
volba výboru per rollam
Dobrý den, lze per rollam volit nové členy výboru SVJ? Ve stanovách máme opsaný § 1210, pouze jsme tam dodali odstavec, že v případě důležitého zájmu lze rozhodovat i per rollam.Tato věta oznamovací se nám teď ukazuje jako dvojsečná. Výbor delší dobu nejedná, nesvolává shromáždění a na naše výtky nereaguje. Teď napsal těm, co mají mail, že většina členů výboru odstupuje a že se per rollam budou volit noví členové výboru. Když jsem na podivnost jejich chování upozornil předsedkyni a chtěl vědět, komu to dali na vědomí, že se chci na to podívat, protože my starší nemáme mail a na nástěnce nic neviselo, tak mi sdělila, že dle zákona o ochraně údajů mi to ukázat nemůžou a že výbor už má dost našich připomínek atd, takže se někteří vzdali funkce a výbor nemůže pracovat, což je důležitý zájem a proto se napříště bude jednat per rollam!Je možné použít per rollam pro volbu nových členů výboru, když je neznáme?
Lze započítat hlasy vlastníků, kteří nehlasují (nezvednou ruku)?
Ve stanovách SVJ je toto: Na shromáždění hlasují členové společenství veřejně. Shromáždění se může většinou hlasů přítomných členů usnést, že bude o určité záležitosti hlasovat tajně pomocí hlasovacích lístků. V takovém případě shromáždění současně stanoví postup pro tajné hlasování.
Předsedající schůze má 8 bytů a dále 6 plných mocí, on řídí schůzi a sčítá hlasy, k tomu má u sebe notebook s počítačovým programem Hlasování.
Dává hlasovat, přičemž hlasování probíhá tak, že lidé zvednou ruce a postupně nahlas říkají čísla bytů a po sdělení čísla ruku opět položí. Předsedající tímto způsobem zapíše hlasy pro, proti a zdržel se. Za „svoje“ byty však ruku nezvedne a čísla bytů hlasitě nesdělí, pouze je zapíše do počítačového programu. Nikdo vlastně neslyší, jak hlasoval. Následně to vlastně zjistíte až z počítačové sjetiny.
Dalsi kvalitni odborne vzdelavaci, konzultacni weby k problematice SVJ...?
Dobry den,
existuji dalsi KVALITNI odborne vzdelavaci, konzultacni weby k problematice SVJ jako je napr. svjaktualne.cz …?
problem-procesni-legitimace-spolecenstvi-vlastniku.
zajimave.....
Jaké má pravomoce domovník-splnozmocněnec SVJ?
Dobrý den.
U nás v bytovém domě máme problematickou rodinu která dělá nepořádek na chodbě a před domem.Ruší noční klid a psi neustále štěkají.Navíc mají sprosté a nevychované děti.Domovník tvrdí že upozorní pronajimatele a to je asi tak všechno co dělat může.Já jsem toho názoru že by se mělo vše písemně oznámit na odbor péče o rodinu a děti,hygienická okresní stanice v danné oblasti.A to vše písemnou formou jistého problému s podpisy všech vlastníků.Nebo je snad jiný postup?Děkuji za každou odpověď.

Poslední komentáře