Ostatní
Platnost stanov
Dobrý den, v lednu 2017 začaly platit nově schválené stanovy našeho SVJ.Bohužel předseda nerespektuje některá ujednání s tím,že pokud není v nových stanovách uvedeno,že končí staré původní stanovy,tak si může vybrat ,které bude respektovat.Domnívám se,že je to nesmysl,pokud jsou schváleny a vešly v platnost nové,tak se postupuje pouze dle nových platných. Je to tak? Děkuji za reakce.
Neprovedené vyúčtování, zneužití společných peněz
Dobrý den,
chtěla bych zkušenější poprosit o radu, jak nejlépe postupovat v našem případě. S manželem jsme si minulý rok koupili byt a stali se členy SVJ. V našem SVJ je 8 bytů, 6 třípokojových, 2 dvoupokojové. Dvoupokojové byty vlastní starší důchodci, 2 třípokojové majitelé pronajímají a na shromáždění nechodí. V našich stanovách je uvedeno, že vyúčtování záloh na služby je společenství povinno provést nejpozději do 4 měsíců od skončení zúčtovacího období a s každým členem vyúčtovat dlouhodobou zálohu v minimálním členění na náklady na opravy a na výdaje na modernizace a rekonstrukce společných částí a to do 4 měsíců po skončení roku. I když doba pro vyúčtování dávno uplynula, žádné vyúčtování jsme neobdrželi, a když jsme se předsedy ústně i písemně ptali, jak je to možné, vždy odpověděl, že jsme se jako dům do záloh vlezli, a tak není potřeba nic vyúčtovávat, což se nám samozřejmě nelíbí, tak jsem se obrátila i s požadavkem na vyúčtování na správcovskou firmu, kde mi bylo řečeno, že jsou domluveni s předsedou, že se vyúčtovávají zálohy na služby i na opravy na celý dům a stanovy je nezajímají.
diskriminace členů SVJ při hlasování
Dobrý den V našem SVJ je několik obsazených krytých garážových míst. Nyní se bude hlasovat o odprodeji venkovních parkovacích míst. Návrh předsednictv SVJ je že nejprve si mohou odkoupit parkovací venkovní místa bydlící , kteří nemějí kryté parkovací místo v garáži, potom ti, kteří toto místo mají a nakonec ti co byt pro najímají. Toto diksriminuje žádné členy SVJ, kteří byt pronajímají. Je toto pořadí lege artis- v souladu s platnou legislativou? Je možné takto naplánovaný prodej nekrytých parkovacích míst, pokud ho hlasování členů SVJ schválí nějakým způsobem zpochybnit?, zastavit?
Úrok z prodlení ve stanovách
Je možné ve stanovách SVJ a bytového družstva upravit vlastní výši úroků z prodlení za příspěvek na správu (nájemné) a zálohy na služby tak, že bude kopírovat bývalý poplatek z prodlení, tedy „1 promile, nejméně však 10 Kč za měsíc“? Slýchám různé názory, že na jednu stranu jsou stanovy vlastně smlouvou, a tedy zavazují, ale kritici zase upozorňují, že speciálně v případě peněžitých sankcí by museli souhlasit všichni, a ke stanovám museli přistupovat všichni vlastníci (i budoucí nabyvatelé), že vlastník je „slabší strana“ a 36,5 % ročně už je lichva.......
Kopírování příspěvku do péole text
Jak mám prosím postupovat, aby byl příspěvek srozumitelný a při kopírování bylo dodrženo řádkování písma s kopírovaným textem?
Zvědavý
Měřáky tepla
Dobrý den
chci se zeptat, mám v bytovém domě osazeny povinné měřáky tepla, ale nemám osazeny nové hlavice. Mám pouze stávající plnoprůtokové uzávěry. Udává mi zákon povinnost tyto termohlavice mít nebo udává pouze povinnost měřáků.
Děkuji za odpověď a s pozdravem
Pavel Bron
Svolání shromáždění vlastníků jedním členem výboru
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda-li můžu jako poslední ze tříčlenného výboru společenství (oba kolegové odstoupili) svolat shromáždění vlastníků. Dle § 1207 NOZ svolává shromáždění vlastníků statutární orgán. A ten je usnášeníschopný tehdy, je-li na jednání přítomen nadpoloviční počet jeho členů. Chápu to tak, že když jsem ve výboru nyní sama, mohu svolat sama sebe na jednání výboru a tam odhlasovat program, termín a ostatní náležitosti shromáždění ? Nebo je vše jinak ? Za všechny odpovědi a zkušenosti z praxe předem děkuji.
Nesrozumitelné účetnictví.
Nesrozumitelné účetnictví 10.září 2017. Jsem absolventem PŠ elektro a členem výboru s.r.o. Elektro. Dále jsem vlastníkem byt.jednotky v SVJ. O účetnictví mám pouze rámcové zkušeností získanév re- vizní komisi s.r.o. Před schvalováním úč. závěrky SVJ bylo mi umožněno nahlédnout do účetních sestav SVJ a to do Vyúčtování zálohových plateb za SVJ, HK a ÚD. Ve „Vyúčtování zál. plateb“ je vykázána částka pod textem „ záloha na opravy“ ve výši 312 tis. Kč a skutečné náklady rovněž 312 tis. V HK a ani v ÚD jsem záznamy o těchto nákladech na žádném účtu nenašel. Vykázané další položky ve „Vyúčtování“ u zálohových plateb v porovnání se skutečnými náklady jsou nesrozumitelné, protože čísla účtů v HK a jejich texty a ani částky nejsou souhlasné. Dále mi není mi jasné, jak je možné, že vykázané obraty podle účtů v HK a nebo v ÚD a jejich texty, nejsou srovnatelné s vyúčto-
hlasování
Dobry den, rada bych poprosila o radu. Bydlime v malem cinzovnim dome: 5 byt. jednotek: 3 ruzni majitele a 1 majitel, ktery vlastni 2 bytove jednotky. Jak ma spravne probihat hlasovani? Opravdu staci jen 3 hlasy ze 3 bytovych jednotek cili: 1 majitel dvou bytovych jednotek a k nemu jeden hlas ze zbyvajici „nejake“ jednotky? Jde mi o to, ze majitel dvou bytovych jednotek je kamarad se sousedem a vzdy hlasuji stejne!!! Ted to doslo tak daleko, ze si mezi dvermi (bez radne schuze!!!) odsouhlasili izolaci domu a vydani se vsech penez se spolecneho fondu oprav. Mame nejakou sanci, jak je nekdy na schuzi v budoucnu prehlasovat??? A kolik byt.
Co může SVJ bez vašeho svoleni
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli může SVJ odsouhlasit bez mého svolení a dokonce i koupit mi do bytu detektor CO2 (cena 1500 kč), dále co se týče výměna práhu a nový nátěr futer u mých vchodových dveří do bytu? Děkuji za odpověď.

Poslední komentáře