Ostatní
úklid
A nešlo by třeba,paní v domě,platit jako odměnu,aby se nemusela sepisovat dohoda o provedení práce za úklid společných prostor? Paní by s tím byla svolná i ostatní vlastníci.
zákon 72/1994Sb. vs zákon 89/2012Sb
SVJ vzniklo vymezením jednotek v domě, tedy podle zákona 72/1994Sb, který byl zrušen zákonem 89/2012Sb. NOZ. Přesto se některé záležitosti řeší a řídí zrušeným zákonem. Otázka zní: v případě, že počet členů výboru nemá min. 3 členy (§9, odst. 11), nesplňuje ani podmínku počtu členů výboru podle stanov (4 členové), postupuje se podle §9, odst. 9 Z 72/1994Sb, nebo v tomto případě se uplatní §165 Z 89/2012Sb. (není-li výbor, soud ustanoví opatrovníka – do zvolení nového výboru)? Jsem nakloněn verzi podle §165 Z89/2012Sb. Děkuji za názory
zákon 72/1994Sb.
SVJ vzniklo vymezením jednotek v domě, tedy podle zákona 72/1994Sb, který byl zrušen zákonem 89/2012Sb. NOZ. Přesto se některé záležitosti řeší a řídí zrušeným zákonem. Otázka zní: v případě, že počet členů výboru nemá min. 3 členy (§9, odst. 11), nesplňuje ani podmínku počtu členů výboru podle stanov (4 členové), postupuje se podle §9, odst. 9 Z 72/1994Sb, nebo v tomto případě se uplatní §165 Z 89/2012Sb. (není-li výbor, soud ustanoví opatrovníka – do zvolení nového výboru). Jsem nakloněn verzi podle §165 Z89/2012Sb. Děkuji za názory
Dluh na bytě s více vlastníky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se má postupovat při vymáhání dluhu u bytu, kde je 5 vlastníků? Neplatí nám do Fondu oprav ani do Fondu služeb a proti jednomu je zapsána exekuce v Katastru nemovitostí. Jeden vlastník má bydliště v cizině. Jak má tedy SVJ postupovat v případě, kdy je více vlastníků bytové jednotky a neplatí své závazky vůči SVJ?
problém s předsedou
Dobrý den,
před rokem jsem koupil byt v paneláku
a od té doby z vysněného bydlení mám peklo, díky
předsedovi SVJ řešil jsem to i s 2 dalšími členy
jen řeknou s ním nic neuděláte on je vyhlášený všude
a my proti němu nepůjdeme, chceme klid.
Jenže já ho chci taky :-D
Denně mi tu buší na dveře, všude vykřikuje že chčiju ve vchodě
hlavně když tam vodu vylejva jeho syn. A v době kdy jsem byl
na služebce jsem tu udajně konal i druhou potřebu.
Zbytek lidí se tomu směje a říkají neřešte ho, ale to bohužel
nejde, rád bych se z práce vracel v klidu a ne ve stresu co si zase
vymyslí.
Pojištění výboru SVJ
Dobrý den,
Tříčlenný výbor našeho SVJ hodlá uzavřít pojištění za případné škody vzniklé v důsledku svého rozhodování. Toto pojištění chtějí financovat z prostředků SVJ. Domnívám se, že toto financování z prostředků SVJ je nesprávné, dle mého názoru by si členové výboru měli pojištění hradit ze svých finančních prostředků, neboť je to jejich osobní pojištění. Obracím se proto laskavě na odborníky a prosím laskavě o jejich názor na toto financování.
Děkuji za Váš názor S pozdravem B. Voják
Problematický vlastník III
Dobrý den,
naše SVJ je založeno cca rok a samozřejmě bojujeme na všech frontách, ale co je nyní aktuální:
Jeden z vlastníků neustále aretuje dveře (vedeny jako protipožární a oddělují požární úseky). Aretuje je hadicí blízkého hasícího přístroje. Již bylo díky této aretaci měněno poškozené Brano. Vlastník byl několikráte upozorněn na to, že tyto dveře musejí být dovírány a to vzhledem k jejich účelům. Na dveře lepíme ve všech křídlech vyhlášku která funkci dveří popisuje a jak se tedy chovat. On to strhne a nalepí NEZAVÍRAT. Teď začal lepit návrh na otevření dveří a napsal otevírací hodiny. A nyní k tomu dopsal, že jestli to nepřestaneme zavírat, tak je vysadí.
Vztah § 258 a § 1209 (judikatura z roku 2017)
Navazuji na starší diskusi ze srpna http://www.portalsvj.cz/…rganu-spolku
Právě jsem dostudoval novou judikaturu VS Praha a VS Olomouc z letošního jara, léta a začátku podzimu, kterou jsem si vyžádal ohledně aplikace § 258. Trend je úplně jasný: na SVJ se § 258 nevztahuje.
Někteří soudci konstatují, že se vztahuje přiměřeně, ale vzápětí popřou sami sebe, když ho vyloučí z uplatnění na daný případ.
V těch judikátech se už opakovaně (tedy máme tu konstantní judikaturu vrchních soudů) říká, že vlastník nemůže podat žalobu na rozhodnutí orgánu statutárního, ale pouze na rozhodnutí orgánu nejvyššího.
scelování pozemků?
V r. 2013 nám radnice prodala obecní byty a bylo vytvořeno SVJ. Před privatizací nás bylo 5 činžáků, každý měl své číslo popisné i orientační, prostě modré a červené tabulky na domech, samostatně jsme byli zavedeni v katastru. Pak nám někdy v r. 2005 sebrali prádelny, sušárny, kočárkárny atd. a dali to jako kanceláře pro podřízenou organizaci radnice. Údajně proto nás pak privatizovali jako celek, jako jeden dům, změněné prostory zůstaly radnici. Orientační tabulky na domech zůstaly,máme stejné (40let) adresy v občankách, jen SVJ má dlouhý název, protože vyjmenovává všech 5 bývalých domů.
FOND
Dobrý den! bydlím v domě,která má pověřenéhé vlastníka,ten dělá
i účetnictví.
pan pov.vlastník používá ve vyučtování FOND.Nevím co tím myslí,zatím
si dal z
Fondu zaplatit plynové rozvody ve své jednotce.

Poslední komentáře