Ostatní

úklid

Vložil kvik, 24. Říjen 2017 - 17:24 ::

A nešlo by třeba,paní v domě,platit jako odměnu,aby se nemusela sepisovat dohoda o provedení práce za úklid společných prostor? Paní by s tím byla svolná i ostatní vlastníci.

zákon 72/1994Sb. vs zákon 89/2012Sb

Vložil kust (bez ověření), 24. Říjen 2017 - 15:26 ::

SVJ vzniklo vymezením jednotek v domě, tedy podle zákona 72/1994Sb, který byl zrušen zákonem 89/2012Sb. NOZ. Přesto se některé záležitosti řeší a řídí zrušeným zákonem. Otázka zní: v případě, že počet členů výboru nemá min. 3 členy (§9, odst. 11), nesplňuje ani podmínku počtu členů výboru podle stanov (4 členové), postupuje se podle §9, odst. 9 Z 72/1994Sb, nebo v tomto případě se uplatní §165 Z 89/2012Sb. (není-li výbor, soud ustanoví opatrovníka – do zvolení nového výboru)? Jsem nakloněn verzi podle §165 Z89/2012Sb. Děkuji za názory

zákon 72/1994Sb.

Vložil kust (bez ověření), 24. Říjen 2017 - 8:46 ::

SVJ vzniklo vymezením jednotek v domě, tedy podle zákona 72/1994Sb, který byl zrušen zákonem 89/2012Sb. NOZ. Přesto se některé záležitosti řeší a řídí zrušeným zákonem. Otázka zní: v případě, že počet členů výboru nemá min. 3 členy (§9, odst. 11), nesplňuje ani podmínku počtu členů výboru podle stanov (4 členové), postupuje se podle §9, odst. 9 Z 72/1994Sb, nebo v tomto případě se uplatní §165 Z 89/2012Sb. (není-li výbor, soud ustanoví opatrovníka – do zvolení nového výboru). Jsem nakloněn verzi podle §165 Z89/2012Sb. Děkuji za názory

Dluh na bytě s více vlastníky

Vložil Marie (bez ověření), 24. Říjen 2017 - 7:16 ::

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se má postupovat při vymáhání dluhu u bytu, kde je 5 vlastníků? Neplatí nám do Fondu oprav ani do Fondu služeb a proti jednomu je zapsána exekuce v Katastru nemovitostí. Jeden vlastník má bydliště v cizině. Jak má tedy SVJ postupovat v případě, kdy je více vlastníků bytové jednotky a neplatí své závazky vůči SVJ?

problém s předsedou

Vložil radši nikdo (bez ověření), 21. Říjen 2017 - 17:30 ::

Dobrý den,
před rokem jsem koupil byt v paneláku
a od té doby z vysněného bydlení mám peklo, díky
předsedovi SVJ řešil jsem to i s 2 dalšími členy
jen řeknou s ním nic neuděláte on je vyhlášený všude
a my proti němu nepůjdeme, chceme klid.
Jenže já ho chci taky :-D
Denně mi tu buší na dveře, všude vykřikuje že chčiju ve vchodě
hlavně když tam vodu vylejva jeho syn. A v době kdy jsem byl
na služebce jsem tu udajně konal i druhou potřebu.
Zbytek lidí se tomu směje a říkají neřešte ho, ale to bohužel
nejde, rád bych se z práce vracel v klidu a ne ve stresu co si zase vymyslí.

Pojištění výboru SVJ

Vložil B.Voják (bez ověření), 20. Říjen 2017 - 13:44 ::

Dobrý den,

Tříčlenný výbor našeho SVJ hodlá uzavřít pojištění za případné škody vzniklé v důsledku svého rozhodování. Toto pojištění chtějí financovat z prostředků SVJ. Domnívám se, že toto financování z prostředků SVJ je nesprávné, dle mého názoru by si členové výboru měli pojištění hradit ze svých finančních prostředků, neboť je to jejich osobní pojištění. Obracím se proto laskavě na odborníky a prosím laskavě o jejich názor na toto financování.

Děkuji za Váš názor S pozdravem B. Voják

Problematický vlastník III

Vložil dadla, 20. Říjen 2017 - 10:56 ::

Dobrý den,

naše SVJ je založeno cca rok a samozřejmě bojujeme na všech frontách, ale co je nyní aktuální:

Jeden z vlastníků neustále aretuje dveře (vedeny jako protipožární a oddělují požární úseky). Aretuje je hadicí blízkého hasícího přístroje. Již bylo díky této aretaci měněno poškozené Brano. Vlastník byl několikráte upozorněn na to, že tyto dveře musejí být dovírány a to vzhledem k jejich účelům. Na dveře lepíme ve všech křídlech vyhlášku která funkci dveří popisuje a jak se tedy chovat. On to strhne a nalepí NEZAVÍRAT. Teď začal lepit návrh na otevření dveří a napsal otevírací hodiny. A nyní k tomu dopsal, že jestli to nepřestaneme zavírat, tak je vysadí.

Vztah § 258 a § 1209 (judikatura z roku 2017)

Vložil TN. (bez ověření), 14. Říjen 2017 - 11:44 ::

Navazuji na starší diskusi ze srpna http://www.portalsvj.cz/…rganu-spolku

Právě jsem dostudoval novou judikaturu VS Praha a VS Olomouc z letošního jara, léta a začátku podzimu, kterou jsem si vyžádal ohledně aplikace § 258. Trend je úplně jasný: na SVJ se § 258 nevztahuje.

Někteří soudci konstatují, že se vztahuje přiměřeně, ale vzápětí popřou sami sebe, když ho vyloučí z uplatnění na daný případ.

V těch judikátech se už opakovaně (tedy máme tu konstantní judikaturu vrchních soudů) říká, že vlastník nemůže podat žalobu na rozhodnutí orgánu statutárního, ale pouze na rozhodnutí orgánu nejvyššího.

scelování pozemků?

Vložil anežka holubová (bez ověření), 14. Říjen 2017 - 6:11 ::

V r. 2013 nám radnice prodala obecní byty a bylo vytvořeno SVJ. Před privatizací nás bylo 5 činžáků, každý měl své číslo popisné i orientační, prostě modré a červené tabulky na domech, samostatně jsme byli zavedeni v katastru. Pak nám někdy v r. 2005 sebrali prádelny, sušárny, kočárkárny atd. a dali to jako kanceláře pro podřízenou organizaci radnice. Údajně proto nás pak privatizovali jako celek, jako jeden dům, změněné prostory zůstaly radnici. Orientační tabulky na domech zůstaly,máme stejné (40let) adresy v občankách, jen SVJ má dlouhý název, protože vyjmenovává všech 5 bývalých domů.

FOND

Vložil maruška (bez ověření), 11. Říjen 2017 - 17:10 ::

Dobrý den! bydlím v domě,která má pověřenéhé vlastníka,ten dělá i účetnictví.
pan pov.vlastník používá ve vyučtování FOND.Nevím co tím myslí,zatím si dal z
Fondu zaplatit plynové rozvody ve své jednotce.

Syndikovat obsah